Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1921 | Május

Szegedi Emma, színésznő

- Moly Tamás regénye -

Moly Tamás nagyon temperált, mindenfelől kiegyenlített író. Tisztában van a művészete eszközeivel és a saját eszközeivel, nem erőlködik ezeken túl. Felette áll a dolgoknak, amiket elmond, distanciát tart az élettel szemben, de van egy szomorú mosolya, amely elárulja, hogy nem nézi egész hidegen, ami a világon az emberekkel történik, van hozzájuk érzelmi köze. Hűvös és tartózkodó, de nem hideg impasszibilis, de nem közömbös.

 

Szürke alapra fest, szürke színekkel, ritkán vet egy erősebb színfoltot, amely aztán annál jobban világít. Szeret az apró részletekkel pepecselni, de nincs olyan részlete, amely teljesen felesleges volna, ezért, ha bőbeszédű is, szívesen hallgatjuk. A hangja az okos ember csalódásaiból leszűrődött szomorúság, amely azonban csak halkan, fojtott diszkrécióval szólal meg.

Új regénye egy alak kedvéért van írva. Ez az alak egy nő, aki sokszorosan különb a környezeténél, művésznő a ripacsok hadában, tiszta nemes erkölcs a hitványak, léhák és üresek között, finomság az ordenáréság és a figurás furcsaság levegőjében, környezetére épp ezért rendkívüli hatással van, megjelenésére elhallgat a durva tréfa, egy órára művésszé nemesedik a fél-züllött vidéki színész, rajongással futnak elébe a gyermekek, szerelemre gyullad a hajótört életű pedáns különc.

 

A lényéből kiáradó presztízse csak éppen azt a férfit nem érinti, aki miatt tönkrement az élete, a züllött erkölcsű férjet, akit undorodva hagyott el, akit ellök magától, mikor utána jön és aki miatt gyógyíthatatlan sebbel a szívében járja tovább az élete kálváriáját. Szegedi Emma, színésznő, mint egy tiszta hattyú úszik végig az élet szennyes vizein, tollán nem marad semmi a felhabzó piszokból, de egyedül úszik, szépen, szomorúan, reménytelenül. Körülötte a jók magányosságának fájdalmas dallama zeng.

Pszichológiai regény, nem millieu-regény a Szegedi Emma regénye. Mégis néhány nagyon jellemző vonással elevenít meg egy különös érdekességű miliőt - a vidéki színészéletet s hogy főalakját éppen ebbe helyezi bele, ezzel az író különösen szerencsés invenciót tanúsít: úgy érezzük, semmiféle más környezetben nem világlott volna ki ilyen tisztán Szegedi Emma színésznő szép, tiszta, bánattól leszegett fejű alakja.

 

Schöpflin Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Két nap óta riadalom van a Várban! Két nap óta riadalom van a Várban!
A csendes és finom Werbőczy-uccai barokkpaloták Pestre néző kertjében...
A könyvégetés A könyvégetés
Németországban a nemzeti szocialisták rohamosztagai minden város...
Homosexualitás és gonosztett Homosexualitás és gonosztett
Cesare Lombroso, a kiváló büntető anthropolog foglalkozott legújabban...
Dreyfus - Rehfisch és Herzog drámája az Új Színházban Dreyfus - Rehfisch és Herzog drámája az Új Színházban
Erről a darabról csak azért érdemes írni, mert a mi színpadjainkon...
Rádióval a bányaszerencsétlenségek ellen Rádióval a bányaszerencsétlenségek ellen
A bányászat, mind a kutatás, mind pedig gyakorlati technika terén,...
Darvas Lili huszonnégy órája és három szerződtetési ajánlata Pesten Darvas Lili huszonnégy órája és három szerződtetési ajánlata...
Darvas Lili, aki most a bécsi Rivierát viszi sikerre, megnézte a...
A kisgazdák nem hajlandók gabonaexportjukat kiszolgáltatni a gyáripar tulzó követeléseinek A kisgazdák nem hajlandók gabonaexportjukat kiszolgáltatni a gyáripar...
Az osztrák-magyar provizóriumra vonatkozó tárgyalások megszakadása...
Legyen vége az uszításnak Legyen vége az uszításnak
Nem foglalkozunk a lipótvárosi gyilkolás förtelmes eseményeivel....
Minőségi termelést sürgetett a nyíregyházi dohánytermelők nagygyűlése Minőségi termelést sürgetett a nyíregyházi dohánytermelők...
A Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara és a Szabolcsvármegyei Gazdasági...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98