Dtum
Login with Facebookk
1921 | November

Vázsonyi az Apponyit ért támadásról

A nemzeti demokrata párt ma délelőtt Pusztay Károly elnöklésével impozáns lefolyásu választói nagygyülést tartott, melyen Pakots József, Szilágyi György és Sümegi Vilmos felszólalása után Benedek János fejtette ki programmjának főpontjait.


- Elég volt a jelszavas politikából – mondotta többek közt – elég volt az osztályok és felekezetek szerint tagozódó demokrációból. Mi azt demokráciát akarjuk diadalra juttatni, mely az egész magyar népet teljesen egyenjoguvá teszi, faji, vallási és nemzeti különbség nélkül és amely mindenkinek jogot ad a munkára, becsületre és boldogulásra.


Ezután általános kivánságra Vázsonyi Vilmos fejtette ki álláspontját az aktuális politikai kérdésekről.


- Az ellenpárt jelöltje – mondotta – ugyanazt a programot hirdeti, mint mi. Hirdeti az egyetértést, a békét, a felekezetek és osztályok között. De engedjék meg, hogy csodálkozzam azon, ha azt mondják, hogy ennek a békének és egyetértésnek szolgálatára nem a mi pártunk hivatott, hanem ők. Azt hiszen, hogy azok, akik évtizedeken keresztül hirdették a békességet és szeretet jelentő demokráciát, talán mégis hivatottabbak erre, mint azok, akik rövid idővel ezelőtt még a gyűlölködést hirdették.

 

Ami az országos politikát illet: a kormány lemondásának okairól senki sem tud, talán még a kormány sem, mert a mi viszonyaink között ez is megtörténhetik. Amint a rendkvüli időket nálunk mindig az jellemezte, hogy elsősorban kikapcsolták a telefont és távirót: most is teljesen ki van kapcsolva minden ellenörző szerv, a sajtószabadság, a nemzetgyülés. De azért sajátszerű egyoldalusággal mégis megtalálunk itt mindent. Van sajtószabadság is, a miniszterelnök ur és a hivatalos körök számára.


- A miniszterelnök ur a sajtószabadság mellett megóvja a gyülekezési szabadságot is, - bizonyos elemek számára. Most már azt is tudjuk, hogy miért. Mert hiszen a miniszterelnök ur az országos legnagyobb fiának, Magyarország dicsőségének, büszkeségének, az egész világ előtt köztiszteletben álló Apponyi Albert grófnak kijelentette válaszában, hogy akár tetszik Apponyinak, akár nem, a kormánynak vannak bizonyos szervezetei, amelyek ugy a jobb, mint a baloldali forradalom ellen rendelkezésére állanak. Amikor az a férfiu, akit ugy szeretünk és magasztalunk, mintha mindannyiunk édesatyja volna, felemeli szavát, hogy ebben az országban mindenki számára biztosíttassék az egyenlő jog és a teljes jogbiztonság, akkor olyan hangu nyilatkozattal támad rá a miniszterelnök, mintha valami kommunista vezérrel hadakoznék.


Homály födi még azt, hogy mi fog történni ebben az országban. De számunkra nincs homály. Mi megyünk előre a vezérlő csillagunk után, amely: a nemzeti demokrácia. Mi nem fogjuk felvirágoztatni az országot azáltal, ha egyeseket felekezeti vagy faji szempontok szerint akadályozunk meg a foglalkozásukban, azon címletek alatt, hogy egyszer revidelájuk a trafik jogokat, máskor az italméréseket, iparigazolványokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vázsonyi Vilmos Gróf Apponyi Albert
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Frizura prognózis a vasárnapi versenyről: Rövid haj, sok hullámmal, esetleg konty, nyáron szélfujt frizura Frizura prognózis a vasárnapi versenyről: Rövid haj, sok hullámmal,...
Vasárnap délután ismét verseny volt a Gellért szállóban. Persze,...
Kettős magyar győzelem a Sportcsarnokban az osztrákok ellen Kettős magyar győzelem a Sportcsarnokban az osztrákok ellen
A súlyemelők 937.60:770.20, az ökölvívók 14:2 arányban győztek ...
Kertek a háztetőn  2. Kertek a háztetőn 2.
Igy tehát Budapest most olyan benyomást kelt, mint egy kietlen...
Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre érkezett Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre...
Ghandi bizalmasa, egy fiatal hindu ujságiró vasárnap reggel Pestre...
Gronow kapitány anekdotái Gronow kapitány anekdotái
Az anekdota, jó magyarúl adoma, e latin szóból ered: inedita :a mi...
A csőposta A csőposta
A postaszolgálat technikai eszközei között a csőposta berendezés nem...
A Somogyi-Bacsó gyilkosság három éve folyó nyomozása döntő fordulathoz érkezett A Somogyi-Bacsó gyilkosság három éve folyó nyomozása döntő...
Vasárnap délelőtt érkeztek vissza az igazságügyminiszteriumból a...
 Fénytávbeszélő: a rádióleadás új módszere. Fénytávbeszélő: a rádióleadás új módszere.
A rádió csodálatos fejlődése némely dolgokra, amit azelőtt valóban...
Külön öltöző a birónak Külön öltöző a birónak
Igen helyes indítvány érkezett az intéző bizottsághoz a mérkőzést...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98