Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1921 | November

Vázsonyi az Apponyit ért támadásról

A nemzeti demokrata párt ma délelőtt Pusztay Károly elnöklésével impozáns lefolyásu választói nagygyülést tartott, melyen Pakots József, Szilágyi György és Sümegi Vilmos felszólalása után Benedek János fejtette ki programmjának főpontjait.


- Elég volt a jelszavas politikából – mondotta többek közt – elég volt az osztályok és felekezetek szerint tagozódó demokrációból. Mi azt demokráciát akarjuk diadalra juttatni, mely az egész magyar népet teljesen egyenjoguvá teszi, faji, vallási és nemzeti különbség nélkül és amely mindenkinek jogot ad a munkára, becsületre és boldogulásra.


Ezután általános kivánságra Vázsonyi Vilmos fejtette ki álláspontját az aktuális politikai kérdésekről.


- Az ellenpárt jelöltje – mondotta – ugyanazt a programot hirdeti, mint mi. Hirdeti az egyetértést, a békét, a felekezetek és osztályok között. De engedjék meg, hogy csodálkozzam azon, ha azt mondják, hogy ennek a békének és egyetértésnek szolgálatára nem a mi pártunk hivatott, hanem ők. Azt hiszen, hogy azok, akik évtizedeken keresztül hirdették a békességet és szeretet jelentő demokráciát, talán mégis hivatottabbak erre, mint azok, akik rövid idővel ezelőtt még a gyűlölködést hirdették.

 

Ami az országos politikát illet: a kormány lemondásának okairól senki sem tud, talán még a kormány sem, mert a mi viszonyaink között ez is megtörténhetik. Amint a rendkvüli időket nálunk mindig az jellemezte, hogy elsősorban kikapcsolták a telefont és távirót: most is teljesen ki van kapcsolva minden ellenörző szerv, a sajtószabadság, a nemzetgyülés. De azért sajátszerű egyoldalusággal mégis megtalálunk itt mindent. Van sajtószabadság is, a miniszterelnök ur és a hivatalos körök számára.


- A miniszterelnök ur a sajtószabadság mellett megóvja a gyülekezési szabadságot is, - bizonyos elemek számára. Most már azt is tudjuk, hogy miért. Mert hiszen a miniszterelnök ur az országos legnagyobb fiának, Magyarország dicsőségének, büszkeségének, az egész világ előtt köztiszteletben álló Apponyi Albert grófnak kijelentette válaszában, hogy akár tetszik Apponyinak, akár nem, a kormánynak vannak bizonyos szervezetei, amelyek ugy a jobb, mint a baloldali forradalom ellen rendelkezésére állanak. Amikor az a férfiu, akit ugy szeretünk és magasztalunk, mintha mindannyiunk édesatyja volna, felemeli szavát, hogy ebben az országban mindenki számára biztosíttassék az egyenlő jog és a teljes jogbiztonság, akkor olyan hangu nyilatkozattal támad rá a miniszterelnök, mintha valami kommunista vezérrel hadakoznék.


Homály födi még azt, hogy mi fog történni ebben az országban. De számunkra nincs homály. Mi megyünk előre a vezérlő csillagunk után, amely: a nemzeti demokrácia. Mi nem fogjuk felvirágoztatni az országot azáltal, ha egyeseket felekezeti vagy faji szempontok szerint akadályozunk meg a foglalkozásukban, azon címletek alatt, hogy egyszer revidelájuk a trafik jogokat, máskor az italméréseket, iparigazolványokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vázsonyi Vilmos Gróf Apponyi Albert
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Walt Whitman magyarul Walt Whitman magyarul
A bécsi Bán-Verlag magyar nyelvű Whitman kötetet adott ki...
Vízre épült százmilliós vaskapcsok Vízre épült százmilliós vaskapcsok
Az utóbbi időkben ismét gyors tempóban épülnek az új hidak, s...
Próbamenetelés Londonban Próbamenetelés Londonban
A katonák menetképessége háboru esetében sokat jelent. A nehéz...
A finn-szovjet viszony éleződése A finn-szovjet viszony éleződése
A finn sajtóirodát hivatalos helyről felhatalmazták, hogy a...
A költségvetés tárgyalása A költségvetés tárgyalása
Az országgyülésen a költségvetés tárgyalását megkezdték, de befejezni...
Autó- és motorverseny a Galyatetőn Autó- és motorverseny a Galyatetőn
Motorok búgását verték vissza vasárnap a Mátra erdőktől borított...
Birkózás: Magyarország – Svédország   23:17 Birkózás: Magyarország – Svédország 23:17
Az első nemzetek közötti mérkőzés győzelmünkkel végződött, bizonyára...
A menekülő élet A menekülő élet
Elcsöndesedtek az ifjúi viharzások, elhalkult a duhaj, kurjongató...
Magyar agrárterméket kell vásárolniok a külföldi fürdőhelyeknek, – ha magyar vendégre számítanak Magyar agrárterméket kell vásárolniok a külföldi fürdőhelyeknek,...
Rendkívül érdekes és jelentős valutáris megállapodásról értesülünk. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98