Dtum
Login with Facebookk
1922 | Augusztus

A Devizaközpont megszünteti a külkereskedelmet

Koronánk gyors leromlása megzavarta a pénzügyi kormányzat csendes nyugalmát.
Belátták, hogy gazdasági életünk a tétlenséget ki nem birja, a nagy hitetlenségbe belepusztul, hát cselekedtek és a korona védelmére felállitották a Devizaközpontot. 

Mi is szükségesnek, létfeltételnek tartjuk koronánk javulását, de erre a Devizaközpont egyáltalában nem alkalmas. Első pillanatban van ugyan valami látszatja, de azután annál több baj szülője. 

Egész természetes volna, ha a felállitására senki sem gondolt volna, mert egyszer már nem vált be nálunk, de – uti figura docet – nem védi az osztrák vagy a német koronát sem és az bizony sülyed, egyre sülyed s ma már az ingovány között nem is látszik, csak néha a pocsolya loccsanása hallatszik. De az még a kisebbik baj, hogy csinálnak egy intézményt, ami csak zaklatással jár, de célhoz nem vezet, a baj ott van, hogy csak hátránnyal jár és a kereskedelem létalapját támadja meg. 

Ma a kereskedelem – ezt a napokban magáévá tette még az Árvizsgáló Bizottság is – az utánpótlási ár és a haszon megtéritését igényelheti. Árui tulnyomó része külföldi származásu. A belföldi áru értéke is a zürichi valutajegyzéshez igazodik s a falusi vásárban is a korona árfolyama szerint változnak az árak. A kereskedő tehát, ha áruját piacra viszi, csak ugy tudja az utánpótlási árat reálisan számitani, ha nyomban fedezheti valutaszükségletét. Amint azonban a valuta beszerzésének akadálya van, kénytelen egy bizonytalansági coefficienst is felszámitani, az árut drágitani s a mellett üzletét egy bizonytalan rendelkezésnek kitenni.

Nem tud a kereskedő a nemzetközi kereskedelemben üzletet kötni, mert nem tudhatja, hogy a valutát engedélyezi-e a Devizaközpont, a külföldi kereskedő pedig feltételesen – egy hivatal jóváhagyásától feltételezetten – nem hajlandó üzletet kötni. Tehát a megkötöttség következménye: áruhiány, ami a tél folyamán az egyéb tényezőkön kivül külön nagy drágitó erő. 

Pénzügyi kormányzatunk mintha ugy okosodna, Hegedüs politikája megbukott, tehát mindenben az ellenkezőjét csinálja. Pedig Hegedüs politikája nem a deviza felszabaditásán bukott meg, hisz azután még 180 ponttal nőtt meg a korona értéke. Egész más okok buktatták meg Hegedüst és egész másutt kell keresni gazdasági életünk szanálását, de semmiesetre sem olyan szabályok felállitásában, amely a gazdasági élet törvényeivel ellentétben áll és semmiesetre sem a kereskedelem megfojtásában, sőt ellenkezőleg. Gazdasági életünk akkor lép a javulás utjára, ha visszatérünk a tiszta, liberális politikához, amely Smithen, Malthuson, Ricardon és Cobdenen keresztül elvezettek bennünket a XIX. század nagy felvirágzásához. 

Nem a kereskedők zaklatása ennek az utja, amint azt az Árvizsgáló Bizottság elképzeli is hirdeti. Nem a repülő-bizottságok hozzák a javulást, és nem is a kereskedők ellen alaptalanul vezetett gyülölethirdetés. Hisz a most folytatott árrazziák is a kereskedők mellett szolgáltat fényes tanubizonyságot, amikor egyetlen kereskedő sem akadt, aki ellen az árdrágitó visszaélés miatt az eljárást folyamatba tehették volna, de annál több, aki áruraktárát nem pótolta. 

A kormány tehát ne ujabb nyügök felállitásán gondolkodjék, hanem igyekezzék a meglevőket is lerombolni. Köztük elsősorban a káros Devizaközpontot.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Budapesti plakátharc: Egy Andrássy-uti sarok a Jókai-téren Budapesti plakátharc: Egy Andrássy-uti sarok a Jókai-téren - másnap
Cikk-ajánló
Az ifjusági országos tornaversenyekről Az ifjusági országos tornaversenyekről
A napokban érkeztek meg az orsz. tornaversenyt tájékoztató s kérdő...
Ibykus darvai Ibykus darvai
Öt esztendő óta kisért itt Somogyi és Bacsó véres árnya. A...
Lányok, mint csodagyermekek , különös képességeik Lányok, mint csodagyermekek , különös képességeik
Schlöser Dorothea (1770-1825) a híres göttingeni történetíró és...
Dr. Wilson Woodrow, az északamerikai Eyesült Államok leendő uj elnöke. Dr. Wilson Woodrow, az északamerikai Eyesült Államok leendő uj...
Wilsont az első választási aktusnál elnöknek választották,...
Hogy él Heltai Jenő Budapesten és hogy élne Párisban, ha véletlenül francia irónak születik Hogy él Heltai Jenő Budapesten és hogy élne Párisban, ha véletlenül...
Vasárnap délután megláttam Heltai Jenőt az egyik köruti kávéház...
Gróf Bethlen István a királyságról Gróf Bethlen István a királyságról
Bethlen István gróf az utóbbi időben jelentékeny mértékben...
Delegátusok a repülőtéren Delegátusok a repülőtéren
Auffenberg közös hadügyminiszter a delegácziós ülések alkalmából...
Mozdulatművészet Mozdulatművészet
Régebbi társaihoz képpest ez az előadás okvetlen tartja azt a kitünő...
F.T.C.-Slavia 5:5 F.T.C.-Slavia 5:5
Kezdés után F.T.C. egymásután két kornert, majd goalt ért el, melyet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98