Dtum
Login with Facebookk
1922 | Augusztus

A Devizaközpont megszünteti a külkereskedelmet

Koronánk gyors leromlása megzavarta a pénzügyi kormányzat csendes nyugalmát.
Belátták, hogy gazdasági életünk a tétlenséget ki nem birja, a nagy hitetlenségbe belepusztul, hát cselekedtek és a korona védelmére felállitották a Devizaközpontot. 

Mi is szükségesnek, létfeltételnek tartjuk koronánk javulását, de erre a Devizaközpont egyáltalában nem alkalmas. Első pillanatban van ugyan valami látszatja, de azután annál több baj szülője. 

Egész természetes volna, ha a felállitására senki sem gondolt volna, mert egyszer már nem vált be nálunk, de – uti figura docet – nem védi az osztrák vagy a német koronát sem és az bizony sülyed, egyre sülyed s ma már az ingovány között nem is látszik, csak néha a pocsolya loccsanása hallatszik. De az még a kisebbik baj, hogy csinálnak egy intézményt, ami csak zaklatással jár, de célhoz nem vezet, a baj ott van, hogy csak hátránnyal jár és a kereskedelem létalapját támadja meg. 

Ma a kereskedelem – ezt a napokban magáévá tette még az Árvizsgáló Bizottság is – az utánpótlási ár és a haszon megtéritését igényelheti. Árui tulnyomó része külföldi származásu. A belföldi áru értéke is a zürichi valutajegyzéshez igazodik s a falusi vásárban is a korona árfolyama szerint változnak az árak. A kereskedő tehát, ha áruját piacra viszi, csak ugy tudja az utánpótlási árat reálisan számitani, ha nyomban fedezheti valutaszükségletét. Amint azonban a valuta beszerzésének akadálya van, kénytelen egy bizonytalansági coefficienst is felszámitani, az árut drágitani s a mellett üzletét egy bizonytalan rendelkezésnek kitenni.

Nem tud a kereskedő a nemzetközi kereskedelemben üzletet kötni, mert nem tudhatja, hogy a valutát engedélyezi-e a Devizaközpont, a külföldi kereskedő pedig feltételesen – egy hivatal jóváhagyásától feltételezetten – nem hajlandó üzletet kötni. Tehát a megkötöttség következménye: áruhiány, ami a tél folyamán az egyéb tényezőkön kivül külön nagy drágitó erő. 

Pénzügyi kormányzatunk mintha ugy okosodna, Hegedüs politikája megbukott, tehát mindenben az ellenkezőjét csinálja. Pedig Hegedüs politikája nem a deviza felszabaditásán bukott meg, hisz azután még 180 ponttal nőtt meg a korona értéke. Egész más okok buktatták meg Hegedüst és egész másutt kell keresni gazdasági életünk szanálását, de semmiesetre sem olyan szabályok felállitásában, amely a gazdasági élet törvényeivel ellentétben áll és semmiesetre sem a kereskedelem megfojtásában, sőt ellenkezőleg. Gazdasági életünk akkor lép a javulás utjára, ha visszatérünk a tiszta, liberális politikához, amely Smithen, Malthuson, Ricardon és Cobdenen keresztül elvezettek bennünket a XIX. század nagy felvirágzásához. 

Nem a kereskedők zaklatása ennek az utja, amint azt az Árvizsgáló Bizottság elképzeli is hirdeti. Nem a repülő-bizottságok hozzák a javulást, és nem is a kereskedők ellen alaptalanul vezetett gyülölethirdetés. Hisz a most folytatott árrazziák is a kereskedők mellett szolgáltat fényes tanubizonyságot, amikor egyetlen kereskedő sem akadt, aki ellen az árdrágitó visszaélés miatt az eljárást folyamatba tehették volna, de annál több, aki áruraktárát nem pótolta. 

A kormány tehát ne ujabb nyügök felállitásán gondolkodjék, hanem igyekezzék a meglevőket is lerombolni. Köztük elsősorban a káros Devizaközpontot.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Budapesti plakátharc: Egy Andrássy-uti sarok a Jókai-téren Budapesti plakátharc: Egy Andrássy-uti sarok a Jókai-téren - másnap
Cikk-ajánló
Beszámoló két filmről
A zagyva és brutális német propagandafilmek után milyen jól esik...
Az első szervátültetés
Az első kísérleti szervátültetést 1902-ben Emerich Ullman végezte...
Az első kerékpáros pályaverseny Az első kerékpáros pályaverseny
A kerékpáros szövetség első versenye mintegy 6000 néző előtt folyt le...
Az alagi lóversenytérről Az alagi lóversenytérről
A mi a párisinak Autentil, a berlininek Carlshorst, az a mi...
Az arc: az élet tükre!  Korunk nagyjai: ifjukori és mostani arcképük Az arc: az élet tükre! Korunk nagyjai: ifjukori és mostani...
A fák életkorát könnyű évgyűrűi alapján megállapítani. A szarvas...
Pelle István és a BTC csapata győztek a tornászbajnokságokban Pelle István és a BTC csapata győztek a tornászbajnokságokban
A MOTESZ megbízásából a III. ker. TVE rendezte meg vasárnap este a...
Negyvenkétmilliárd pengőre emelkedett a bankjegyforgalom Negyvenkétmilliárd pengőre emelkedett a bankjegyforgalom
A Magyar Nemzeti Bank a követelések és tartozások állásáról a...
Világraszóló győzelmet arattak a magyar atléták az olaszok ellen Világraszóló győzelmet arattak a magyar atléták az olaszok ellen
Tízezer néző Budapesten, atlétikai versenyen, kissé hihetetlenül...
Nyersanyagfeldolgozás, fakincs-értékesítés, energiaellátás – az ipar legelső feladatai Nyersanyagfeldolgozás, fakincs-értékesítés, energiaellátás – az...
A magyar iparfejlesztésnek nagy érdekei fűződnek az Ipari...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98