Dtum
Login with Facebookk
1922 | Augusztus

Mi lesz a bolti árakkal?

A korona értékének esésekor a legutolsó falusi grejzler is iparkodott a bolti árakat emelni. 
– Hja, kevesebbet ér a korona, muszáj az árakat emelni! – szokták mondani merkantilista felebarátaink. 

A korona esését szinte előre megszagolták s be sem várva a zürichi jelentést, már örömtől sugárzó arccal locsogták a közönség előtt, hogy megint drágább lett minden, mert esett a korona. A pesti börziáner négy éves fia is a zürichi koronaesést hirdette olyan gőggel, akárcsak egy politikai megbizott. A szegény magyar nép el is hitte, hogy abban a percben, mikor Zürichben kevesebb idegen pénzt adnak a magyar koronáért, mindjárt ahhoz igazodnak az árak.


De jött most a korona javulása.
A korona 17-ről 25-re, majd 35-re, és 37-re ment föl Zürichben. Kétszer annyira ment, mint grejzlerosék áremelése idején. Most meg a magyar nép örült, hogy emelkedik a korona. Biztosra vette, hogy most is csak a zürichi jegyzéshez igazodnak az árak s mindennek felére száll az ára. A búza ára 7600 koronáról le is szállt 6100 koronára. De semmi másnak nem esett az ára.

Élelmes merkantilistáink elnémultak s hallani se akarnak a zürichi jegyzésről. A börzianer Móricka fia már nem a zürichi jegyzésről beszél, hanem a Prónay és Gömbös viaskodásáról. A falusi grejzleros meg egészen elfelejtette, hogy pár hete a zürichi jegyzés miatt emelte duplára az árakat. 

Igy fest a mi kereskedelmünk erkölcse, mely csak az áremelésben követi a búzát és Zürichet, de a leszállításban már nem. Az államnak, a biróságoknak azonnal be kell avatkozni az ilyen uzsora ellen. Vagy félannyiért adják portékájukat a kereskedők, vagy uzsorabiróság előtt a helyük.

De a fogyasztóközönség se legyen rest.
Okuljon a merkantilisták kapzsiságából s ne vásároljon náluk, hanem – a fogyasztási szövetkezetekben. Nekünk csak tisztességes kereskedelemre van szükségünk.

Még egyet.
Az Est, Magyarország és társaik is hallgatnak mélyen, hogy liberális bajtársaik nem szállítják le az árakat...

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Szatócs
Szabóné Fricska Anna

A német eredetű szó elterjedtebb alakja volt a beszédben a krájzleros, jelentése: szatócs.

Azokat a kiskereskedőket hívták így, akik vegyeskereskedések tulajdonosai voltak. Boltjaikban élelmiszer, rövidáru és egyéb közszükségleti cikk árusításával foglalkoztak.

 

A kiskereskedelemnek ez a fajtája főleg falusi vagy kisvárosi üzletekben, ún. szatócsboltokban zajlott, s a vevőkör igényeihez alkalmazkodva az áruk köre kiterjedt italra, vasárura, dohányra, növényvédőszerre stb., azaz a ház körül naponta használatos dolgokra.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98