Dtum
Login with Facebookk
1922 | December

Tartós lesz-e a tőzsde szilárdsága?

A közel két hónapig tartó baisse után a mult hirtelen hausse mozgalom bontakozott ki a budapesti értékpiacon, amely átterjedt az összes értékcsoportokra. A sivár és üzlettelen napok után szinte szokatlan volt a nagy élénkség a tőzsdeteremben. Az élénk üzletmenetnek és a jó irányzat kialakulásának az első lökést a bécsi piac megszilárditása adta meg. 

Abban a pillanatban ugyanis, amint Bécsben az árfolyamok emelkedni kezdtek, egyszerre megélénkült az arbitrázsüzlet is Bécs és Budapest között, ami azután a kulisszban hetek óta nagy sikerrel tevékenykedő kontremint erős fedező-vásárlásokra késztette. 

A fokozott fedezővásárlások és a jobb hangulat folytán kialakult vételkedv nemcsak a spekuláció, hanem a magánközönség részéről is megnyilvánult. A vételi megbízások szemmelláthatóan túlsúlyban voltak, egyszerre minden értékre magasabb pénzt raktak, úgy különösen csütörtökön és pénteken egyes favorizált nehéz értékek: a Cukorpapirok, a két Ganz, az Izzó, Magnezit és a Georgia jelentős, 10-12%-os árnyereséget értek el. A középértékek is megjavultak 8-10%-al, sőt egyes bankértékekben is, mint a Magyar-Olasz és Földhitelbankban tőkeemelési hírekre lendületes üzlet fejlődött ki. 

Természetes dolog, hogy – mint mindig, úgy most is – a kétkedők nem bíztak a tartós szilárdságban és a piac hirtelen fellángolását átmenetinek tekintették. Tény az, hogy a szombati magánforgalomban az irányzat kissé ellanyhult, mert a magasabb árfolyamokra meglehetős mennyiségű áru került a piacra, ezt az ellanyhulást azonban a piacon technikai körülményekre vezetik vissza, a karácsonyi ünnepektől ugyanis már alig néhány nap választ el bennünket és ez a körülmény mint mindig, úgy most is megkövetelte a realizálási hajlandóságot, mert mindenki rendezni akarja még az ünnepek előtt angazsmánját.

A szombaton és vasárnap megnyilatkozott kisebb realizálási hajlandóság tehát nem azzal magyarázható, hogy a piac nem bíznék a további egészséges árképződésben, hanem azzal, hogy egyrészt a hausse-spekuláció megelégszik már kisebb haszonnal is, a közönség pedig közvetlenül a karácsonyi ünnepek előtt távol akar maradni a tőzsdétől.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98