Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1922 | December

Elkerülhetetlen az exlex

A politikai élet érdeklődését ugyszólván teljesen a kormány rendtörvényjavaslata körül keletkezett, egyre nagyobb méreteket öltő hullámok foglalják le. A nemzetgyülés összeülése óta nem hozott a Ház elé a kormány olyan törvényjavaslatot, amellyel szemben a különböző pártállásu ellenzék annyira imponáló egységgel nyilatkozott volna meg, mint a rendtörvénytervezettel szemben történt.


Rendkivül jelentékeny erőhöz jutott a küszöbön álló elszánt ellenzéki harc Apponyi Albert gróf vasárnap nyilvánosságra került nyilatkozatával, melyben Apponyi, aki hosszabb gyengélkedés után most hallatta először szavát, szokatlanul éles hangon támadja meg a javaslatot s felhasználta ezt az alkalmat arra, hogy a kormány működéséről feltünően kemény birálatot mondjon. Apponyi leszögezi nyilatkozatában, hogy a rendtörvényjavaslatot a forradalmi szellemi jogalkotás jellegzetes produktumának minősíti.


Azokból a beszélgetésekből, amelyeket a Hétfői Hírlap munkatársának vasárnap alkalma volt folytatni a kormánypárt több mértékadó tagjával megállapítható, hogy a javaslatnak sorsa magában az egységes pártban sincs távolról sem biztositva. A kormánypárt higgadtabb gondolkozásu elemei az első pillanattól fogva osztották az ellenzék aggodalmait, amelyeknek csupán a pártegység megóvása miatt nem adhattak nyiltan kifejezést. Apponyi nyilatkozatának minden bizonnyal a kormánypártban is mély hatása lesz s az csak nagy mértékben fogja erősiteni a többségi párt jelentékeny részének azt az álláspontját, hogy a törvényjavaslat mai formájában tarthatatlan.
Azok, akik a kormányttámogató pártban nem csinálnak titkot meggyőződésükből, mint értesülünk, mint befolyásukat latba fogják vetni a kormánynál a törvényjavaslat visszavonása vagy legalább is lényeges módosítása érdekében.

 

Munkájukat megkönnyíti az a hir, amelyet ma beavatott helyen előttünk megerősítettek, hogy a kormány a közvélemény egyhangú felzudulásának hatása alatt nem fog elzárkózni olyan lényegbe vágó változtatások elől, amelyekkel a kilátásban levő ellenzéki harcot számottevően enyhítheti. A kormányt különösen az ejtette gondolkodóba, hogy az ellenzék körében mindinkább erősödik a passzivitás gondolata, amelynek persze kiható következményei lehetnek. De jobb belátásra fogja birni a javaslat ellen a kormánypárt körében tapasztalható, ma még  alárendelt  áramlat is, amely azonban nyíltan is ki fog robbanni, ha a kormány a benyujtott javaslathoz, mai formájában mereven ragaszkodnék.


A nemzetgyülésen már e héten tárgyalásra kerül az indemnitási törvényjavaslat, amelynek tárgyalásánál az ellenzék - minden ellenkező hirrel szemben - igen széles keretü és éles vitára készül. A kormány ugyan a házszabályok minden rendelkezésre álló eszközét (sürgösség, nyolcórás ülések) igénybe fogja ugyan venni, ellenzéki körökben azonban teljességgel kizártnak tartják, hogy a javaslat a karácsonyi szünet előtt törvényerőre emelkedjék. Mivel pedig a Ház az eddigi intézkedések szerint december 22-én tartja utolsó ülését, a most érvényes felhatalmazási törvény érvénye pedig ez év végével lejár, az exlex elkerülhetetlen lesz.


Renkdivüli érdeklődés előzi meg a nemzetgyülés keddi ülését, amelyen Ulain Ferenc napirend előtti felszólalásában terjeszt elő Rassau Károly elleni állítólagos bizonyitékait. Politikai körökben általános az a felfogás, hogy az Ulain-Rassay-afférnek - éppen az elhangzott vád nagysága miatt - tökéletes elintézést kell nyernie a bizonyitás során semmiféle nyitott kérdésnek nem szabad maradnia s hogy annak, aki a küzdelemben alul marad, minden irányban le kell vonnia a konzekvenciát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Ulain Ferenc Rassay Károly
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Szász Károly : Egy gondolat Szász Károly : Egy gondolat
Ha nyugodt homlokomra néha Árnyat vet egy bús gondolat, Mint a futó...
Vaszary János új képei Vaszary János új képei
Ezerkilencszáztizenkettő márciusában, szóval kerek hét évvel ezelőtt...
Jéghockey – A Zsigmondy-díj Jéghockey – A Zsigmondy-díj
A Zsigmondy-díjat a BKE csapata nyerte A városligeti jégen tartott...
József főherczeg legfiatalabb leányának, Klotild főherczegnőnek...
Szomoru csapás érte József főherczeget és családját a főherczeg...
Talán visszatérhetnek a volt császári család tagjai Talán visszatérhetnek a volt császári család tagjai
A Petit Parisien vasárnapi számában Fey őrnagy osztrák alkancellár,...
A jövő vasutja A jövő vasutja
A londoni tudományos társaságban a minap mutatta be Brennan Lajos,...
Móricz Zsigmond - A költő és apja Móricz Zsigmond - A költő és apja
1916 április 5-én szép meleg tavasznap volt. Az ég enyhekék, semmi...
Felbecsülhetetlen értékü olajforrásokat tártak fel a Bükkben Felbecsülhetetlen értékü olajforrásokat tártak fel a Bükkben
Hat évi tartós kutatás után a Földtani Intézet szakemberei most...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98