Dtum
Login with Facebookk
1922 | December

Elkerülhetetlen az exlex

A politikai élet érdeklődését ugyszólván teljesen a kormány rendtörvényjavaslata körül keletkezett, egyre nagyobb méreteket öltő hullámok foglalják le. A nemzetgyülés összeülése óta nem hozott a Ház elé a kormány olyan törvényjavaslatot, amellyel szemben a különböző pártállásu ellenzék annyira imponáló egységgel nyilatkozott volna meg, mint a rendtörvénytervezettel szemben történt.


Rendkivül jelentékeny erőhöz jutott a küszöbön álló elszánt ellenzéki harc Apponyi Albert gróf vasárnap nyilvánosságra került nyilatkozatával, melyben Apponyi, aki hosszabb gyengélkedés után most hallatta először szavát, szokatlanul éles hangon támadja meg a javaslatot s felhasználta ezt az alkalmat arra, hogy a kormány működéséről feltünően kemény birálatot mondjon. Apponyi leszögezi nyilatkozatában, hogy a rendtörvényjavaslatot a forradalmi szellemi jogalkotás jellegzetes produktumának minősíti.


Azokból a beszélgetésekből, amelyeket a Hétfői Hírlap munkatársának vasárnap alkalma volt folytatni a kormánypárt több mértékadó tagjával megállapítható, hogy a javaslatnak sorsa magában az egységes pártban sincs távolról sem biztositva. A kormánypárt higgadtabb gondolkozásu elemei az első pillanattól fogva osztották az ellenzék aggodalmait, amelyeknek csupán a pártegység megóvása miatt nem adhattak nyiltan kifejezést. Apponyi nyilatkozatának minden bizonnyal a kormánypártban is mély hatása lesz s az csak nagy mértékben fogja erősiteni a többségi párt jelentékeny részének azt az álláspontját, hogy a törvényjavaslat mai formájában tarthatatlan.
Azok, akik a kormányttámogató pártban nem csinálnak titkot meggyőződésükből, mint értesülünk, mint befolyásukat latba fogják vetni a kormánynál a törvényjavaslat visszavonása vagy legalább is lényeges módosítása érdekében.

 

Munkájukat megkönnyíti az a hir, amelyet ma beavatott helyen előttünk megerősítettek, hogy a kormány a közvélemény egyhangú felzudulásának hatása alatt nem fog elzárkózni olyan lényegbe vágó változtatások elől, amelyekkel a kilátásban levő ellenzéki harcot számottevően enyhítheti. A kormányt különösen az ejtette gondolkodóba, hogy az ellenzék körében mindinkább erősödik a passzivitás gondolata, amelynek persze kiható következményei lehetnek. De jobb belátásra fogja birni a javaslat ellen a kormánypárt körében tapasztalható, ma még  alárendelt  áramlat is, amely azonban nyíltan is ki fog robbanni, ha a kormány a benyujtott javaslathoz, mai formájában mereven ragaszkodnék.


A nemzetgyülésen már e héten tárgyalásra kerül az indemnitási törvényjavaslat, amelynek tárgyalásánál az ellenzék - minden ellenkező hirrel szemben - igen széles keretü és éles vitára készül. A kormány ugyan a házszabályok minden rendelkezésre álló eszközét (sürgösség, nyolcórás ülések) igénybe fogja ugyan venni, ellenzéki körökben azonban teljességgel kizártnak tartják, hogy a javaslat a karácsonyi szünet előtt törvényerőre emelkedjék. Mivel pedig a Ház az eddigi intézkedések szerint december 22-én tartja utolsó ülését, a most érvényes felhatalmazási törvény érvénye pedig ez év végével lejár, az exlex elkerülhetetlen lesz.


Renkdivüli érdeklődés előzi meg a nemzetgyülés keddi ülését, amelyen Ulain Ferenc napirend előtti felszólalásában terjeszt elő Rassau Károly elleni állítólagos bizonyitékait. Politikai körökben általános az a felfogás, hogy az Ulain-Rassay-afférnek - éppen az elhangzott vád nagysága miatt - tökéletes elintézést kell nyernie a bizonyitás során semmiféle nyitott kérdésnek nem szabad maradnia s hogy annak, aki a küzdelemben alul marad, minden irányban le kell vonnia a konzekvenciát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Ulain Ferenc Rassay Károly
Cikk-ajánló
A Balaton mellett keresik a likőrgyáros gyilkosait A Balaton mellett keresik a likőrgyáros gyilkosait
A rendőrség szombaton délután ujból kiszállt a meggyilkolt Schrank...
Barátságos mérkőzések Barátságos mérkőzések
MTK – Vas és fémmunkások 4:0 (2:0) – Hungária-ut. Bíró:...
Honnan ered a hajdú szó? Honnan ered a hajdú szó?
A "hajdu" szót nyelvészeink eddig általában a rablót jelentő török...
Lamarck (1744 aug. 1 – 1829 dec. 18.) 2. rész Lamarck (1744 aug. 1 – 1829 dec. 18.) 2. rész
A természeti és természetszabta történelmi törvények rideg eredményén...
Zadravetz és Gömbös a Move vasárnapi közgyülésén Zadravetz és Gömbös a Move vasárnapi közgyülésén
A Move vasárnap délelött a szabadkőmüvesek Podmaniczky-utcai...
Az uj Wekerle-kormány Az uj Wekerle-kormány
Az uj Wekerle-kormány kinevezése és bemutatkozása most már csak napok...
Gellért Oszkár - Egy lendületre Gellért Oszkár - Egy lendületre
Férfiak, férfiak, hogy' mondjam nektek el Egy lendületre mindazt a...
Titokzatos módon eltűnt Scitovszky Tiborné briliánsokkal kirakott karkötője egy előkelő nyári vendéglőben Titokzatos módon eltűnt Scitovszky Tiborné briliánsokkal kirakott...
Vasárnap délelőtt magas, előkelő külsejű, fehérhajú úr jelent meg...
Tojáskeltető szövetkezet Tojáskeltető szövetkezet
A tavasz közeledtével sok gazdasszony szeretne csirkét keltetni, de...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98