Dtum
Login with Facebookk
1922 | December

Vászonnemüek, szövetek és azokból készült ruhák vizmentesítése

Régebben kaucsukbevonattal vizmentesítették a ruhákat. A kaucsuk azonban teljesen légzáróvá teszi a szöveteket. Minthogy azonban az ember az egész bőrfelületen át is lélegzik (nagyobb felületü égett sebek gyakran épp ezért halálosak) az ilyen ruha rendkivül egészségtelen, sőt huzamosabb ideig hordva türhetetlen fulladási érzetet kelt.

Az alábbiakban olyan vizmentesitési módokat ismertünk, melyek a szövetek légjárhatóságát lényegesen nem csökkentik. Az igy vizmentesített szövetek szabadszemmel meg sem különböztethetők a nem vizmentesektől és tartósságuk is fokozott.

Egyszerű és ugy vászon mint egyéb szövetfélékre illetőleg ezekből készült ruhanemüekre alkalmas eljárás a következő. 1 deka égetett timsó, 1 deka porrátört ecetsavas ólomoxidot, 6 deka kettedszénsavaskáliumot és ugyanannyi glaubersót összekeverünk és föloldjuk másfél liter esővízben. Ugyancsak másfél liter esővizben föloldunk 5 gramm szappant és a két oldatot összeöntjük. A vizmentesítendő szövetet ebbe az oldatba alaposan beáztatjuk, azután megszárítjuk, átkeféljük és ha szükséges mángoljuk.

Épp oly jó és még egyszerűbb eljárás a következő. 5 liter vizben föloldunk 15 deka timsót és külön lehetőleg fadézsában ugyancsak 5 liter vizben 15 deka ólomcukrot. Az első oldatot a másodikhoz hozzáöntjük, a képződő csapadékot hagyjuk leülepedni és a tiszta folyadékot a csapadékról leöntve a vizmentesítendő ruhafélét (leginkább vászonnemüt) 4 órára beáztatjuk, majd száradás után lekeféljük és kivasaljuk.

A katonai szöveteket ugy vizmentesitik, hogy 6-8 óráig 2 %-os aluminiumacetat oldatban áztatják. A vizmentesítés még tökéletesebb és tartósabb lesz, ha száradás után még a következő oldatban is megforgatjuk. 15 liter víz és 2 liter spiritus keverékében föloldunk fél kiló kenőszappant és fél kiló jó háziszappant. E második fürdő után könnyedén öblitünk és ujra megszárítjuk.

Jó, de kissé drágább eljárás a következő. 5 liter vizben föloldunk 35 deka gelatint és néhány percig ez oldatban való áztatás után a szövetet jól kinyomjuk és megszárítjuk. Az oldat hőfoka kb. 40 fok C. (kezünk melegnek érezze, de türje) legyen. Azután 5 liter vizben feloldunk 20 deka timsót, 10 percig ebben áztatjuk a szövetet és ujra megszárítjuk. Az így kezelt vásznat vagy szövetet forró vasalóval közvetlen érinteni nem szabad.

Vászonnemüeket jól vizmentesíthetjük ugy is, hogy 6.5 liter esővizben föloldunk 17 deka jó háziszappant és külön szintén 6.5 liter vizben 84 deka timsót. Most mind a két oldatot fölforraljuk és a vizmentesitendő vásznat előbb a szappan azután a timsóoldatba mártjuk.

Különösen női kabátszövetek vizmentesitésére alkalmas a következő eljárás. Fél liter vizben föloldunk 5 deka timsót és másik fél literben 5 deka ólomcukrot. A két oldatot ezután 5 liter vizben elkeverjük, néhány óra mulva az ülledékről leöntjük és kevés meleg vizben oldott 1 deka vizahólyagot keverünk hozzá. A vizmentesitendő szövetet néhány óráig ebben az oldatban áztatjuk azután megszárítjuk. Az így kezelt (jó minőségű) szövet szépségéből semmit se veszít, valamivel melegebb lett (de légjárható marad) és a víz ugy lepereg róla, mint a vizimaradak tolláról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98