Dtum
Login with Facebookk
1922 | Január

Negyven milliárd a tengerfenéken

Charles Nordmann, a kiváló francia természettudós, tizenöt millió tonnára becsüli azt a kincset, amely 1914 augusztus eleje óta a tenger fenekére sülyedt. Ha már most a hajótonnát átlag 2500 frankra becsüljük, akkor a tenger fenekén rejlő összes anyag értéke körülbelül negyven milliárd frankot tesz ki. Hogyha az 1917. évi hajótöréseket vesszük alapul, akkor arra az eredményre jutunk, hogy a háboru alatt naponként átlag ötven millió érték pusztul el.

E roppant kincsnek, de főként az elsülyesztett hajóknak megmentése céljából, Anglia nagyszabásu munkálatokat helyezett máris folyamatba. Az erre a célra szervezett „Salvage Section” 1919. év február elején 450 hajót emelt ki a tengerből, ami már is mintegy 750 millió frank értéket képvisel.

Megkönnyítette e szervezet munkáját az a körülmény, hogy a legtöbb hajó nem messze az európai partoktól és az Északi-tengerben sülyedt el, tehát olyan tengerrészekben, ahol száz méternél ritkán mélyebb a tenger.

A „Salvage Section” a modern technika legtökéletesebb eszközeit alkalmazza s a kiemelésnek főként ezt a két módját gyakorolja: az elsülyedt hajó körül, a tenger fenekén, vizhatlan anyagból falat építenek s az igy támadt zárt rekeszből a vizet kiszivattyuzzák, mire a hajó szárazra kerül s most már ebben a száraz dockban ki lehet javítani.

Ez eljárás szerint emelték ki az amerikaiak annak idején a spanyol-amerikai háboru idején elsülyesztett „Maine” hadihajót, s ugyancsak ily módon hozzák felszinre az olaszok a Tarantói-öbölben elsülyesztett hadihajókat. A másik eljárás abban áll, hogy apály idején láncokat erősítenek a hajóroncs bordázata köré, s ennek segélyével bizonyos magasságra fölemelkedik s a javító dockba vontatják.

Ez utóbbi eljárást természetesen csak bizonyos kedvező körülmények közt lehet alkalmazni és csak csekélyebb mélységben fekvő hajók kiemelésénél. A „Salvage Section” főként azt az eljárást követi, hogy az elsülyedt hajót a tenger fenekén kijavítja, azután réseit légmentesen elzárja s azután hatalmas szivattyuk segélyével a vizet a hajóból kiszivattyuzza, mire a hajó önmagától a felszínre emelkedik.

A víz alatt végzendő munkák ma már könnyen végrehajthatók a tökéletesített buvárkészülékek segélyével. A tökéletesített buvárkészülék önállóan müködik, amennyiben a buvár magával hordja azt a sürített levegővel telt tartályt, amelyből tetszés szerint bocsátja be a készülékben a szükséges friss levegőt; esetleg egyesítve van ez a tartály azzal a vizalatti caisson-nal, amelyben a szükséges szerszámok vannak elhelyezve s amelynek révén a buvár a külvilággal, illetve a mentőhajóval van összeköttetésben.

A buvárkészülék egy szellemes berendezése a kilehelt levegőt automatikusan eltávolítja. Mi több, a buvárok fel vannak szerelve olyan hallókészülékkel, amelynek segélyével egymással beszélgetést folytathatnak, sőt ma már olvasztó-csövel is tudnak dolgozni a víz alatt, még pedig két koncentrikus acetylén-cső segélyével, amely csövek egyikéből oly erővel áramlik a süritett levegő, hogy a vizet messze elsöpri a hajótest ama felületétől, ahol az olvasztási munkát kell végezni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bemutatók - A szénásszekér - Bernard Shaw «politikai burleszk»-je a Vígszínházban Bemutatók - A szénásszekér - Bernard Shaw «politikai...
Shaw olyan okos ember, hogy nem csoda, ha az emberek nem mindig értik...
Göbbels beszéde az angol légitámadások megtorlásáról Göbbels beszéde az angol légitámadások megtorlásáról
Az ellenséges oldal - mondotta egyebek között Göbbels dr -, nyilván...
Radikális rendszerváltozás az Ébredőknél Radikális rendszerváltozás az Ébredőknél
Tegnap reggel hosszu kommüniké közölte a nyilvánossággal, hogy az...
Kiállítások Kiállítások
Cselényi Walleshausen Zsigmond derüs lelkületét elkapta a háború:...
Egy város, amely egy ásvány nevét viseli Egy város, amely egy ásvány nevét viseli
Az oroszországi Ural-hegységben van egy város, amelynek Aszbeszt a...
Albániában Albániában
Diadalmas ütközetek emlékezete füződik Albániába való...
Csonka János levélgyűjtő járgánya Csonka János levélgyűjtő járgánya
A szerkezet mai fogalmainkkal nem azonosítható pontosan. Azt azonban...
A belügyminisztériumban feloszlatják a nyomozóosztályt A belügyminisztériumban feloszlatják a nyomozóosztályt
Mára tudtuk meg, hogy a belügyminisztériumban feloszlatják a...
A január 6-iki csata Ladysmith-nél A január 6-iki csata Ladysmith-nél
A boerok elhatározták, hogy Ladysmith ellen rohamot intéznek s január...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98