Dtum
Login with Facebookk
1922 | Július

Egy házasságszédelgő fiatalember több milliós csalásai

- A Hétfői Napló tudósitójától.-


A rendőrségen özvegy Schreiber Jenőné feljelentést tett egy Szabó László nevű fiatalember ellen, aki házasság ürügye alatt közel másfélmillió koronát csalt ki tőle és azután Bécsbe szökött. Schreiberné feljelentésében elmondotta, hogy Szabó, mint dúsgazdag felvidéki földbirtokos mutatkozott be neki, állandóan a társaságában járt és később komoly kérőként lépett fel.


Szabó egy alkalommal Schreibernétől 400.000 koronát kért kölcsön, amely összeg egy üzlet lebonyolításához vált szükségessé. A kölcsönre vonatkozólag a fiatalember azt mondotta Schreibernének, hogy az összeget rövid időn belül visszaadja neki, azóta azonban hetek teltek el anélkül hogy Schreibernének a kölcsönadott összeget a fiatalember visszafizette volna. Egy alkalommal Szabó azt mondotta az asszonynak, hogy szülei félmillió szokolt utalt át a részére, a bank azonban, ahová az összeget átutalták, mindezideig nem kézbesítette neki az összeget és ezért ismét az asszonyhoz fordult segítségért.


Schreibernétől egymillió koronát kért, egy szeszüzlet lebonyolításához, amit az asszony ismét gyanútlanul adott át neki. Közben napok teltek el. Szabó azonban ezt az összeget sem volt hajlandó visszatéríteni neki. Schreibernének vidéken dolga akadt és két hétre elutazott a fővárosból. A lakásán szobaleányon kivül nem volt otthon senki sem.


Mialatt Scbreiberné távol volt, Szabó László megjelent a lakásban és a szobalánynak azt mondotta, hogy az asszonya levelet küldött neki, amelyben ugy intézkedik, hogy a lakásban lévő szőnyegeket el kell szállítania egy molykár elleni megóvó intézetbe. A szobaleány a szőnyegeket gyanú nélkül összecsomagolta és átadta a fiatal embernek, aki azokat kocsin elvitte magától. Szabó azóta nem jelentkezett.


A hét elején Schreiberné hazajött vidékről és a szobaleánytól meglepetve értesült, hogy távollétében a szőnyegeket Szabó László elvitte magával anélkül, hogy ő erre megbizást adott volna neki Sehreiberné levelet küldött Szabónak. Szabó azonban mint kiderült, már napok ezelőtt elköltözött lakásáról és a háziasszonya állítása szerint Bécsbe költözött.

 

Sehreiberné közben más oldalról is tudomást szerzett arról, hogy egy nagystílű szélhámos karmai közé került, aki hasonló módon már számos csalást és sikkasztást követelt el házasságszédelgés ürügye alatt. A rendőrségen a feljelentés nyomán, megállapították, hogy Szabó ellen már több panasz érkezett és hogy valódi nevén Solteisz Bélának hívják, foglalkozásnélküli kereskedősegéd. Solteisz különböző neveken, szerepelt és sokszor főhadnagyi uniformisban csalta lépre áldozatait.


A rendőrség a szélhámos kereskedősegéd ellen körözőlevelet adott ki és egyben táviratilag megkereste a bécsi rendőrséget, hogy amennyiben nyomára akadnak, azonnal tartóztassák le és szállítsák Budapestre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98