Dtum
Login with Facebookk
1922 | Július

Jó üzlet az autó

A fővárosban ujabban szinte rohamosan szaporodik az automobilok száma, holott az autótartás egyhavi költségei ma jóval nagyobbak, mint háboru előtt egy egész autónak a vételára. A nemrég lezajlott hortobágy-balatoni turaut a vagyonosabb közönség szokatlan nagy érdeklődése között zajlott le s a most megtartott árumintavásáron kiállitott autók iránt is régóta nem tapasztalt erős érdeklődés nyilvánult meg. 

A fővárosi autómibilkereskedők mind egyöntetüen hangoztatják, hogy a vagyonos közönség igényeit már szinte képtelenek kielégiteni. Megállapitható ugyanis, hogy az uj gazdagok jelentékeny része a pénzét autóba fekteti. Akárhányan az autót csak néhány hónapig vagy hétig használják, s azután felhasználva a konjunkturát, jelentékeny nyereséggel továbbadják. Az elért nyereség utólag bőven fedezi az autótartás költségeit s igy végeredményben az autó a legolcsóbb közlekedési cikk, amelyen a tulajdonosai nyernek is még azonfelül, hogy használják.

Könnyen megérthető a helyzet, ha elgondoljuk, hogy egy évvel ezelőtt még egy 60-80 lóerős turakocsit másfélmillió koronáért is lehetett kapni, mig ma már ilyet négymillión alul aligha lehet beszerezni. Már most ha kiszámitjuk az autótartás egyévi költségét, – ez körülbelül 700.000 koronára tehető, – ugy könnyen megállapithatjuk, hogy aki ezelőtt egy évvel vett egy ilyen másfélmilliós kocsit, az egy évi használat után nemcsak hogy a kocsi teljes vételárát kapta vissza, hanem még azonkivül másfélmilliót keresett rajta, amiből bőven futotta az autótartásnak a 700.000 koronás költsége, szóval a kocsit teljesen ingyen használta s amellett még szerzett vele nyolcszázezer-egymillió koronát tiszta haszonképen. 

Magyarországon jelenleg három helyen állitanak elő mindössze autókat: a Győri Vaggongyár, a Magyar Általános Gépgyár s a Magyar Fiat Müvek. MÁG és a Győri Vaggongyár ugyszólván kizárólag kistipusu, 8-10 lóerős gépeket hoznak forgalomba, mig a Fiat-müvek nagyobb turakocsik előállitásával is foglalkoznak.

A kedvező konjunktura hatása alatt ujabban az autógyáraink élénk exportot létesitettek a Balkánnal, valamint a nyugati államokkal s a kis szivós, pompás munkateljesítményü s szolidan megépitett magyar kocsik a külföldi köröknek is legnagyobb megelégedésére szolgálnak s ami fő, ár tekintetében csaknem fölveszik a versenyt a nagyon olcsónak mondott amerikai Ford-kocsikkal is sőt, tetszetősség szempontjából messze felülmulják az utóbbiakat.

Egy Ford-kocsi ára ma 7-800.000 korona, tehát a különbözet éppenséggel nem tulnagy s amennyiben sikerülne a közeljövőben az anyagbeszerzést olcsóbban eszközölni a magyar autógyáraknak, ugy már a közeljövőben a világpiacon élénk konkurrenciát fejthetnénk ki az agyonreklamirozott, nem tulságosan esztétikus külsejű Ford-kocsikkal szemben. 

A magyar vásárlóközönség a magyar gyártmányok mellett természetesen erősen favorizálja a jól bevált külföldi márkákat is, különösen a német ismert gyárak készitményeit. Jellemző, hogy például Benz-kocsit ma ugyszólván teljességgel lehetetlen kapni Budapesten. Ennek az oka, hogy a mannheimi Benz-gyár, mely 12.000 munkást foglalkoztat s megfeszitett üzemével napi 17 kocsit állit elő, már két évre eladta Amerika számára az összes ez idő alatt előállitandó kocsijait, még pedig dollárokért s nem labilis márkáért.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Csata a Mazuri-tavaknál Csata a Mazuri-tavaknál
A 8. német hadsereg a tannenbergi győzelem után néhány héttel...
Grönland úszó rádióállomása Grönland úszó rádióállomása
Grönland a 17. század óta Dániához tartozik, de alig néhány éve...
Hajórajunk Máltában
Hadihajóink téli gyakorló osztálya, a Montecuccoli gróf...
A német hetedik hadikölcsön A német hetedik hadikölcsön
A rendkivüli pénzböség következtében az utolsó hetekben igen nagy...
Két illeték egy vétel után Két illeték egy vétel után
Vettük a következő, igen érdekes nyilt kérdést, melyre olvasóink...
Bécsi sporttársainkról. (Levél a szerkesztőhöz) Bécsi sporttársainkról. (Levél a szerkesztőhöz)
A két hét előtt Prágában szerepelt athletáinktól hallottam, hogy a...
Amerika: egy uj piac? Amerika: egy uj piac?
„Bár már régebben gyakran esett szó arról, hogy kisérletek...
Két milliárd Két milliárd
A héten befejezték a harmadik hadikölcsön jegyzését és a jegyzés...
Az állam legelhanyagoltabb szervezete… Az állam legelhanyagoltabb szervezete…
Most az a kérdés, hogy ezidő szerint is bizalommal viseltetünk-e...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98