Dtum
Login with Facebookk
1922 | Július

Jó üzlet az autó

A fővárosban ujabban szinte rohamosan szaporodik az automobilok száma, holott az autótartás egyhavi költségei ma jóval nagyobbak, mint háboru előtt egy egész autónak a vételára. A nemrég lezajlott hortobágy-balatoni turaut a vagyonosabb közönség szokatlan nagy érdeklődése között zajlott le s a most megtartott árumintavásáron kiállitott autók iránt is régóta nem tapasztalt erős érdeklődés nyilvánult meg. 

A fővárosi autómibilkereskedők mind egyöntetüen hangoztatják, hogy a vagyonos közönség igényeit már szinte képtelenek kielégiteni. Megállapitható ugyanis, hogy az uj gazdagok jelentékeny része a pénzét autóba fekteti. Akárhányan az autót csak néhány hónapig vagy hétig használják, s azután felhasználva a konjunkturát, jelentékeny nyereséggel továbbadják. Az elért nyereség utólag bőven fedezi az autótartás költségeit s igy végeredményben az autó a legolcsóbb közlekedési cikk, amelyen a tulajdonosai nyernek is még azonfelül, hogy használják.

Könnyen megérthető a helyzet, ha elgondoljuk, hogy egy évvel ezelőtt még egy 60-80 lóerős turakocsit másfélmillió koronáért is lehetett kapni, mig ma már ilyet négymillión alul aligha lehet beszerezni. Már most ha kiszámitjuk az autótartás egyévi költségét, – ez körülbelül 700.000 koronára tehető, – ugy könnyen megállapithatjuk, hogy aki ezelőtt egy évvel vett egy ilyen másfélmilliós kocsit, az egy évi használat után nemcsak hogy a kocsi teljes vételárát kapta vissza, hanem még azonkivül másfélmilliót keresett rajta, amiből bőven futotta az autótartásnak a 700.000 koronás költsége, szóval a kocsit teljesen ingyen használta s amellett még szerzett vele nyolcszázezer-egymillió koronát tiszta haszonképen. 

Magyarországon jelenleg három helyen állitanak elő mindössze autókat: a Győri Vaggongyár, a Magyar Általános Gépgyár s a Magyar Fiat Müvek. MÁG és a Győri Vaggongyár ugyszólván kizárólag kistipusu, 8-10 lóerős gépeket hoznak forgalomba, mig a Fiat-müvek nagyobb turakocsik előállitásával is foglalkoznak.

A kedvező konjunktura hatása alatt ujabban az autógyáraink élénk exportot létesitettek a Balkánnal, valamint a nyugati államokkal s a kis szivós, pompás munkateljesítményü s szolidan megépitett magyar kocsik a külföldi köröknek is legnagyobb megelégedésére szolgálnak s ami fő, ár tekintetében csaknem fölveszik a versenyt a nagyon olcsónak mondott amerikai Ford-kocsikkal is sőt, tetszetősség szempontjából messze felülmulják az utóbbiakat.

Egy Ford-kocsi ára ma 7-800.000 korona, tehát a különbözet éppenséggel nem tulnagy s amennyiben sikerülne a közeljövőben az anyagbeszerzést olcsóbban eszközölni a magyar autógyáraknak, ugy már a közeljövőben a világpiacon élénk konkurrenciát fejthetnénk ki az agyonreklamirozott, nem tulságosan esztétikus külsejű Ford-kocsikkal szemben. 

A magyar vásárlóközönség a magyar gyártmányok mellett természetesen erősen favorizálja a jól bevált külföldi márkákat is, különösen a német ismert gyárak készitményeit. Jellemző, hogy például Benz-kocsit ma ugyszólván teljességgel lehetetlen kapni Budapesten. Ennek az oka, hogy a mannheimi Benz-gyár, mely 12.000 munkást foglalkoztat s megfeszitett üzemével napi 17 kocsit állit elő, már két évre eladta Amerika számára az összes ez idő alatt előállitandó kocsijait, még pedig dollárokért s nem labilis márkáért.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A japán színház A japán színház
Nagyváradi és kolozsvári újságokban olvasom mostanság, a mit annak...
New-York szépe, avagy a közönség élvez, a kritikus nem New-York szépe, avagy a közönség élvez, a kritikus nem
Igazán hihetetlen, hogy manapság milyen ostobaságokkal lehet a...
Miért a legkedveltebb burleszkkomikus Harold Lloyd? Miért a legkedveltebb burleszkkomikus Harold Lloyd?
Egy amerikai lap körkérdése – Százezer ember válaszolt a...
Beck Ö. Fülöp újabb szobrai Beck Ö. Fülöp újabb szobrai
A szobrász munkája oly lassú és nem mutatós, mint a festőé, ki a...
Darányi az ország függetlenségéről és a kívülről jövő eszmékről beszélt Kaposvárott Darányi az ország függetlenségéről és a kívülről jövő eszmékről...
Darányi miniszterelnök vasárnap délben részt vett azon a többszáz...
Molnár C. Pál fesményei Molnár C. Pál fesményei
Az Ernst-Múzeum összes termeit megtöltötték Molnár C. Pál festményei,...
Egy humoros fölhivás a t. szavazójegycsaló urakhoz Egy humoros fölhivás a t. szavazójegycsaló urakhoz
Tekintettel arra, hogy a szavazójegyekkel számos visszaélés történt,...
Imponálóan gazdag és nivós a posta jelentése Imponálóan gazdag és nivós a posta jelentése
Közel kétszázoldalas jelentést adott ki a magyar posta 1929. évi...
A Magyar Testgyakorlók Köre uszóversenye A Magyar Testgyakorlók Köre uszóversenye
A Magyar Testgyakorlók Köre rendezésében Siófokon megtartott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98