Dtum
Login with Facebookk
1922 | Július

A méhek birodalma

 Az ember ősidők óta csodálattal figyeli a méhek érdekes berendezkedését. Nálunk már Szent István király 1019-ben adománylevelében meghagyta, hogy a zalasári apátságot, földjei, szöllöi, halászata és méhtartásában senki se háborgassa. Kolostoraink az Árpádok korában nagyban méhészkedtek; a régi okiratokban a méhészek külön osztályként szerepelnek.

A méhekről a görög-római korban azt tartották, hogy istenek nemzették, ők szolgálják a nektárban (kilencszeresen hatványozott mézben) az isteni eledelt, mely táplál, de meg nem terhel. A görög monda szerint Zeus (görög főisten) is táplálkozott csecsemőkorában a hímettoszi méh mézével. A méh papoknak, bölcselőknek, természettudósoknak, költőknek, iróknak mindig hálás tárgyul szolgált, miért is a muzsák madarának is nevezik.

Királyság a méhek államformája, egy királynő néha 75.000 alattvalón is uralkodik, akik mind a szó szoros értelmében vett gyermekei. Az anyaméh, vagy királyné néha 5-6 évig is elél, mig a dolgozó méhek élete átlag csak 6 hétig tart. Az anyaméh három napra a petéből való kibujása után megteszi nászrepülését és ez alkalommal egy csapat here (him) követi, egyetlen egyszer párosodik közülök fenn a levegőben eggyel, és ez egy párosodás egész életére megtermékenyíti, viszont a here életét veszti párosodás közben.


Ha az anyaméh ősszel ülte nászát, a következő tavaszon 60,000 peténél is többet rak, ebből körülbelül 900 esik huszonnégy órára. Természetes, hogy ennyi gyermeket nem dajkálhat egymaga, a dolgozó méhek, - akik hiányos testalkatuk miatt sohasem lehetnek anyák, de viszont igen kifejlődött anyai ösztönnel birnak, - veszik át az anyahelyettes szerepét.

Szorgalmasan ki-be repülnek táplálékkal megrakodva, vagy táplálék keresésére, sejteket építenek, takarítanak, a királynőt is ők élelmezik, minthogy a nászrepülés után a kaptárt, - rajzást kivéve – többé el nem hagyja. De nem csak ilyen szorgalmas tényezőkből áll a méhek birodalma, feminista állam, a nők dolgoznak, a himek, a férfiak pedig kényelmes semmittevéssel töltik el napjaikat.

Ezek a herék az anyaméh által meg nem termékenyített petékből, vagyis szüznemzés (parthenogenezis) utján keletkeznek. Ezek követik az anyakirálynőt nászrepülésén, közülök választ párt, de ez a választás, amint láttuk egyben halálos ítélet is. A többi herék a kaptárba való visszaérkezés alkalmával valóságos csataszerű összetüzésben megölik a dolgozó méheket, hulláikat kidobják a kaptárból.

A megtermékenyített petékből majdnem kivétel nélkül dolgozó méhek kelnek ki. De minthogy csak kétféle peterakási módja van az anyakirálynőnek, az a kérdés, hogy keletkezik a királynő? Ezzel a kérdéssel a méhbirodalom legnagyobb csodájához jutottunk.

Tavasz kezdetén, a dolgozó méhek egy-két, a rendesnél jóval nagyobb, kényelmesebb sejtet is építenek. Az áttelelt öreg királynő a nagyobb sejtekben is rak egy-egy megtermékenyített petét, melyet különös gonddal táplálnak a dolgozó méhek. A bő élelmezés következtében a kényelmes, nagy sejtben fejlődött petékből kelt méhek, ellentétben a többi elnyomorodott pete méheivel, erős, szép alkatu tenyészállatok lesznek.

Ha a fajfentartásra szánt peték közül kikelt méhek valamelyike elég erősnek érzi magát arra, hogy a sejtből kikerüljön, különös, zizegő hangot hallat. Mire a méhek egyrésze az öreg királyné körül gyül össze és vele együtt hirtelen kirepül. A már nehézkes királynő egy közeli faágra telepszik, a méhek pedig szöllőfürtszerüen csoportosulnak köréje. A méhész a rajt felfogja és egy uj kaptárban helyezi el. Az elsőszülött uj királynő pedig azonnal átveszi a régi birodalom társadalma fölött az egyeduralmat.

Előfordul azonban, hogy a fiatal királyné is rajjal repül ki, egy még fiatalabb királynőre hagyva az anyaállamot. A később születendő királynőket a dolgozó méhek egyszerüen megölik. Ha a méhek uj kaptárba költöznek, először hátrafelé másznak ki a kaptár kapuján, hogy a környezetet jobban emlékezetükbe véshessék.

Tájékozódás céljából előbb néhány kört írnak le a levegőben és csak azután repülnek élelmet gyüjteni. Éppen igy járnak el a fiatal, első utjukra induló méhecskék is. Rövid terepszemle után, pár kilométernyi távolságról is egyenesen hazatalálnak kaptárukba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Méhek birodalma A méhek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Maximálták a kávéházi árakat Maximálták a kávéházi árakat
Maximálták a kávéházi árakat, ami megint egy szenzációs háborus...
Olasz támadás a Szemere-vívóverseny ellen
Amint az előrelátható volt, Pieroni és Jarack az egész olasz sajtót...
Grosz István az MTE-ben Grosz István az MTE-ben
Grosz István az FTC-ből kilépett és felvételét, illetve átigazolását...
Huszonhét esztendős rikordot javított vasárnap Eötvös Zoltán Huszonhét esztendős rikordot javított vasárnap Eötvös Zoltán
Magyarország 1927. évi gyorskorcsolyázó bajnokságának döntő jellegű...
Női klubok Londonban Női klubok Londonban
Londonban igen sok a női klub; több mint a szintén igen nagy számú...
Újpest – TV 1860 München 3:3 (1:2) Újpest – TV 1860 München 3:3 (1:2)
Görögországi és egyiptomi túráján vasárnap a müncheni Turn Verin 1860...
Egy pesti szépasszony szerepe a Városi Villamos Vasút sikkasztási ügyében Egy pesti szépasszony szerepe a Városi Villamos Vasút sikkasztási...
A lapok kimeritően foglalkoztak az Egyesitett Városi Villamos...
Dosztojevszkij lélektana Dosztojevszkij lélektana
Az 1863-ik és 1866-ik esztendőben többször feltűnt egy sápadt orosz...
Tass József - A reményhez
Remény, - hozzád fohászkodom A kínban, mely gyötrő falat Emel...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98