Dtum
Login with Facebookk
1909 | Február

A méhek rajzásáról

A méhek rajzásáról érdekes czikket olvasunk Szilárd Gyulától a „Magyar Földmíves” czímű lapban.
Mikor a méhek valamely kasban nagyon elszaporodnak és a szűk helyen oly nagy számban már alig férnek el, akkor a népnek egyrésze bucsut mond a régi hazának s a királyné vezérlete alatt elindul uj otthont keresni. Egy-egy méhkasnak ilyen kétfelé oszlását rajzásnak, azt a népet pedig, mely a régi kast elhagyta, rajnak nevezzük. 

A rajzásnak oka a népnek elszaporodása.
A mint a méhek látják, hogy a kikelő fiatal költés mind jobban és jobban megtölti a kast, az idősebbek kezdenek a lakásváltoztatás gondolatával foglalkozni. Először is heresejteket építenek, miután a ezekbe királyné petéket rakott, heréket nevelnek, majd később anyabölcsőket készítenek és ezekben anyakirálynékat nevelnek, mihelyt az első anyasejtek be vannak födve és az öreg királyné észreveszi, nyugtalan és a petézést abba hagyja.

Természetesen ösztöne sugja neki, hogy eljött az idő, midőn régi birodalmát a hozzá vonzódó néppel el kell hagynia és e fölötti bánatának aggódó panaszos hangon ad kifejezést. Az anya nyugtalansága átterjed a méhek legnagyobb részére is, kik az öreg anyához vonzódnak, de ezeknél csak akkor lép fel a rajzási vágy, he látják, hogy ahhoz az idő kedvező és a növények virágaiban elegendő táplálékot fognak találni új otthonuk berendezésére.

Ha a kedvező alkalom elérkezett, a méhek nyugtalankodnak, majd neki esnek a lépekbe gyüjtött méznek, bőven ellátják magukat utravalóval és sebes repüléssel gyors egymásutánban seregestől hagyják el a kast. A méhes fölött nagy zümmögéssel ide-oda röpködve gyülekeznek, különösen az anyát keresik, míg végre valamely árnyas helyen, fán vagy bokron megtelepednek. Itt sorakozva készülődnek utjuk további folytatására, új lakás keresésére. 

Ezt az első rajt, melynél az idős, már termékeny anya van, elörajnak, vagy főrajnak hivjuk.
Kedvező időjárás mellett a kas, mely már egy rajt eresztett, nem hagyja abba a rajzást, hanem ujabb utórajzásra készülődik. A méhkasban u. i. nemcsak egy, de több, néha 20 anyasejt is van, melyeket a méhek szorgalmasan gondoznak, az első rajzás után is, és a fiatal méhekkel folyton szaporodva, ujból rajzásra gondolnak. 

Az első fiatal királyné, mely a fiatalok közül előbujik, első kötelességének tartja, hogy a kasban körülnézzen, nincsen e ott kivüle még egy másik anya is.
A mint a többi anyasejtet észre veszi, aggodó „tü-tü” hangot ád és a még kikeletlen anyasejteket minden igyekezetével elpusztítani törekszik, de a rajzani kivánó méhek ebben megakadályozzák, mire még nyugtalanabb lesz, mind erősebben kezd tütülni, miáltal a hozzá vonzódó méhekben is mind jobban megerősíti a rajzási vágyat, az anyasejtekben levő, már teljesen kifejlődött anyákban pedig félelmet kelt, úgy hogy azok nem mernek előbujni rejtekükből, csak lyukat vágnak bölcsőjükön s ezen fejüket kidugva, a méhek által tápláltatnak.

A kint levő anyának tütülésére „kvá-kvá” hanggal felelnek.
Kedvező időjárás mellett a tütülő királyné kirajzik a hozzá huzódó néppel, rajzás közben a kvákogó királynék is kibujnak néha sejtjeikből és a rajhoz csatlakoznak, melynek ilyenkor 4-5, sőt több királynéja is van, de ezeket a méheket egynek kivételével elűzik, vagy megölik. A kas kedvező időjárás mellett még harmadik, sőt negyedik rajt is bocsát ki, ezek azonban már igen gyengék, azért a gondos méhész a tulságos rajzást az anyasejtek elpusztítása által igyekszik megakadályozni. 

Ha a kas többé rajzani nem kiván, a királynék közül egyet kiválaszt, a többit elölik.
Ha az anyát a kirajzáskor baj éri, vagy királyné nélkül repülnek ki, akkor a raj visszavonul az elhagyott kasba. Az első raj rendesen a méhes közelében telepszik le, mert ezeknek idősebb, nehézkesebb királynéjuk nem szeret hosszú útra kelni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A házi méh A méhek Méhkas Méhkasok
Cikk-ajánló
Cholnoky László - Cholnoky Viktor emlékezete Cholnoky László - Cholnoky Viktor emlékezete
Lappangva, észrevétlenül egyre közelebb férkőzött hozzám a nyomasztó...
Az osztrák- magyar külügyminiszter közirata hatalmakhoz a khinai háború ügyében Az osztrák- magyar külügyminiszter közirata hatalmakhoz a khinai...
Az osztrák-magyar monarkhia külügyi hivatala többi nagy hatalmakhoz...
Az Anschluß mennyiben érinti az illetékeket? Az Anschluß mennyiben érinti az illetékeket?
A Német Birodalommal fennálló adóügyi jogvédelem és jogsegély...
Hóra Ferenc legyőzte Jánosik Rezsőt Hóra Ferenc legyőzte Jánosik Rezsőt
Vasárnap délelőtt tartották meg az FTC szenior 5000 méteres...
Lovagias ügyek a képviselőház szep. 24-iki ülése után Lovagias ügyek a képviselőház szep. 24-iki ülése után
Barabás Béla segédei, Tóth János és Kubik Béla elégtételre...
Hadügyi követelések Hadügyi követelések
Még csak jó két hónap múlva lesz vége a parlamenti szünetnek, de két...
Viharos május Viharos május
Az az országos eső, a mely a minap megindult, nem egy helyen...
Lépcső-utcza Lépcső-utcza
Brüsszelben van egy érdekes utcza, a melyre a brüsszeliek mindig fel...
A Kárpátokon tul verjük az oroszt A Kárpátokon tul verjük az oroszt
A nyugat-galiciai csatában az oroszok déli szárnyát tegnap...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98