Dtum
Login with Facebookk
1922 | Június

Az uj Bethlen-kormány letette az esküt

Az uj Bethlen-kormány tagjai vasárnap délelőtt 11 órakor tették le a hivatali esküt Horty Miklós kormányzó kezénbe.


A Vár és környéke már a kora reggeli órákban ünnepi szint mutatott. Mindenfelé diszruhás rendőrök cirkáltak és a miniszterelnökség palotájában állandó a sürgés-forgás, egymást érték az autók és fogatok. Előbb a bukott miniszterek érkeztek: Hegyeshalmy Lajos, Tomcsányi Vilmos Pál és Mayer János. Délelőtt 12 órakor fogadta őket bucsukihallgatáson a kormányzó. Az audiencia mindössze 20 percig tartott, utána a volt miniszterelnökhöz és ezzel Hegyeshalmy, Tomcsányi és Mayer minisztersége véget ért.


Közben a miniszterelnök fogadószobájában gyülekeztek az uj miniszterek és azok, akik továbbra is tagjai maradtak az uj Bethlen-kormánynak.


Tíz perccel 11 óra előtt elindultak a miniszterek a Várba, az eskütétel aktusára. Gyalogszerrel teszik meg az utat a miniszterelnökség palotájából a királyi Várig. Elől gróf Bethlen István miniszterelnök megy, nagyatádi Szabó István földmivelésiügyi miniszterrel, aki sugárzó arccal fogadja az ujságirók üdvözletét. Utána következik Belitska Sándor honv. miniszter Rakovszky Iván belügyminiszterrel. Kállay Tibor pénzügyminiszter Valkó Lajos kereskedelemügyi miniszterrel, gróf Bánky Miklós külügyminiszter Daruváry Géza igazságügyminiszterrel, gróf Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter. Térffy Béla közélelmezési miniszter, végül Vass József népjóléti miniszter. Jekel-falussy Zoltán volt fiumei kormányzóval.


A kormányzó nyomban fogadta a kormány tagjait és megkezdődött az eskütétel, amelynél, mint zászlósur, Karácsonyi Jenő v. b. t. t. segédkezett. Az eskümintát bárciházi Bárczy István miniszteri tanácsos olvasta elő.


Eskütétel után a kormányzó néhány perces különkihallgatáson fogadta előbb Daruváry Géza igazságügyminisztert, azután nagyatádi Szabó István földmiv. minisztert, utána Valkó Lajos kereskedelmi minisztert, végül pedig Rakovszky Iván belügyminisztert. Az audienciák végeztével az uj kormány tagjai részben gyalog, részben autón visszatértek a miniszterelnökségre, ahol a portás a kapu alatti kisharang megkondításával jelezte érkezésüket.


A miniszterelnök rögtön azután gróf Bethlen István elnöklete alatt rövid minisztertanácsot tartottak, amelyen a szokásos formaságokon és a Ház mai ülésén kivül – hir szerint – szóba kerültek a politikai államtitkárságok is.


Félegyre járt az idő, amikor az uj miniszterek elhagyták a miniszterelnökségi palotát és a Vár visszanyerte szokott vasárnapi képét. Az uj miniszterek közül többen már vasárnap átvették hivataluk vezetését és fogadták az illető minisztériumok tisztviselőinek üdvözlését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Azért ő érzi magát a nyeregben Horthy Miklós megnyitja az új nemzetgyűlést
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98