Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

A szövetkezetek pénzügyi feladatai

Bálint Menyhért, a Budapesti Szabóiparosok Hitel-és Termelő Szövetkezetének elnöke, a minap a Szabóiparosok Ipartestületének nagytermében előadást tartott a szövetkezetek pénzügyi feladatairól a mai gazdasági helyzetben. Az előadás első részében a pénz értékéről, a második részében a szövetkezetek tőkeerejéről beszélt.

Bevezetésül visszapillantást vetett a régi időkre, mikor még a kereskedelmi üzleteket árucserével bonyolították le, majd levezette, miként vált a pénz csereeszközzé s miként lendült fel ezáltal az ipar és kereskedelem. Ismertette a bankok keletkezését s a bankok jelenlegi üzleti vállalkozásait. Majd rátért a szövetkezeti eszme felvetődésére, a szövetkezeti eszme gyors elterjedésére és megerősödésére.

Ismertette a magyarországi szövetkezetek fejlődését és rámutatott arra, hogy a szövetkezetek intenzívebb működését megbénítja a pénzhiány. Például felhozta a Budapesti Szabóiparosok Hitel- és Termelő Szövetkezetét, melynek közgyűlésein évről-évre felvetődik az a terv, hogy a szövetkezet működési körét kibővítse; de a terv kiviteléhez hiányzott a pénz, a tőke, amely nélkül nem lehet nagyobb fejlődést biztosítani. S habár a szövetkezet huszonkétéves működésével oly magas színvonalra emelkedett, amellyel kevés magánintézmény dicsekedhetik, mégsem tudnak olyan tőkét összegyűjteni, amellyel nagyobb dolgokat lehetne produkálni.

Pedig a szabóiparosok körében is van megtakarított pénz.
Ezt bizonyítják a kis heti koronatakarék-csoportok, amelyek pénzüket a szövetkezetnél helyezik el. Egy-egy év végén az egyes csoportok által gyüjtött pénz eléri a milliót is s mikor szétosztásra kerül, a kivett millióból alig egy tizedrész folyik vissza a szövetkezet pénztárába, a többi otthon marad, vagy elhelyezik a nagybankokban. Pedig a bankok a kisemberek felhalmozott tőkéjéből ipari üzemeket állítanak fel s így a kisiparosokat tulajdonképpen a saját pénzükkel iparkodnak elnyomni.

Ha tehát nem akarunk lemaradni a versenyről, akkor nekünk is tőkét kell gyüjteni, hogy a tagok összes ipari szükségleteit kielégíthessük. S a tagoknak be kell látniok, hogy a szövetkezet az összes tagok érdekeit iparkodik előmozdítani, tehát akkor, amikor a tagok fölösleges kis tőkéjüket, megtakarított filléreiket a szövetkezetnél helyezik el, tulajdonképpen a maguk előnyét keresik, a maguk boldogulását mozdítják elő. A kisiparosok tehát megértéssel működjenek abban az irányban, amely a szövetkezet megerősödésére, gazdasági előrehaladására vezet.

A szövetkezet úgy az üzletrészre, mint a folyószámlára elhelyezett pénzek után öt százalék kamatot fizet, tehát a bankok által fizetett 2-5 százaléknál kétszerte többet, de a tagok ennél a haszonnál is többet élveznek, ha a szövetkezet az üzlettőkéje szaporodásával a tagoknak olcsóbb árúbeszerzési forrást, olcsóbb árúhitelt nyujthat.

Az előadás végén az előadó ismételten felhívta a tagokat a tőkegyüjtés előnyeire és újra csak az összetartásra, a szövetkezet iránti bizalomra buzdította őket. Az előadást a nagyszámú hallgatóság mindvégig élvezettel hallgatta és zajos tapssal köszönte meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
A nemzetgyűlés október második felében fog hozzá a felsőházi...
Az utcasarki trafik Az utcasarki trafik
A vasárnap reggeli lapokban az a hir olvasható, hogy a rokkantak...
A svéd – magyar atlétikai viadal A svéd – magyar atlétikai viadal
Az elmult héten megtartott svéd – magyar atlétikai mérkőzésen a...
Letartóztattak egy áldetektívet, aki a kispesti akácosban zsarolta a sétáló párokat Letartóztattak egy áldetektívet, aki a kispesti akácosban zsarolta a...
A rendőrség vasárnap délelőtt letartóztatta Szabados Jenőt, egy...
Teljes megegyezés London és Varsó között az exportkölcsön ügyében Teljes megegyezés London és Varsó között az exportkölcsön...
A Lengyelországnak nyujtandó angol exportkölcsön ügyében Chamberlain...
Josephin Baker Josephin Baker
Azt lehetne mondani, hogy amilyen nagy hercehurca, reklám,...
Kandó Kálmán halála Kandó Kálmán halála
A magyar technikusok gárdájának ismét egy nemes alakja távozott el az...
Budapest súlyemelő csapata fölényes győzelmet aratott Pozsonyban Budapest súlyemelő csapata fölényes győzelmet aratott Pozsonyban
Vasárnap reggel fél nyolckor autón indult útnak Budapest válogatott...
Alma Tadema  - 1836-1912 Alma Tadema - 1836-1912
A múlt heten elhunyt hollandiai származású angollá vált festő a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98