Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

Bethlen programmot adott

Eger, április 30.
Bethlen István gróf miniszterelnök ma reggel 9 órakor különvonaton Egerbe érkezett, a Hevesmegyei Keresztény Kisgazda-Földmives és Polgári Párt nagygyülésére. Kiséretében voltak Gömbös Gyula, Bekkardt Tibor, Kozma Miklós és a hevesmegyei képviselőjelöltek. A nagygyülés 10 órakor kezdődött a városháza terén.

 

Bethlen István gróf a következő beszédet tartotta: - Amikor 1919-ben a proletárdiktatura bukása után egy uj éra következett, a kisgazda társadalom és a magyar intelligencia vette kezébe az ország sorsának irányitását. Ekkor kimaradt a parlamentből a munkásosztály. Elérkezett tehát az ideje annak, hogy ezeket a hibákat kiküszöböljük. Elérkezett az ideje egyfelől annak, hogy méltó képviseletet adjunk a parlamentben a magyar munkásosztálynak, de elérkezett az ideje másfelől annak, hogy társadalmi és osztálykülönbség nélkül egyesüljenek a magyarok egymással.


Az egységes párt programja

Melyek az egységes pártprogram céljai? Más nemzetekkel szemben külpolitikai téren biztositani kell magunknak nemzeti függetlenségünket. Ujabban az európai világsajtóban és az európai politikában olyan jelen mutatkoznak, minthogyha a Duna medencében egy Duna-konföderációt akarnának létesiteni. Mi ebben nem vagyunk hajlandók résztvenni. A régi monarchia elmult és a halottakat feltámasztani nem lehet. Külpolitikai téren a másik célunk - és ezt a célt békés fegyverekkel és nem háboruval akarjuk elérni - hogy a magyar nemzet ujból egyenlőséggel bírjon a többi nemzetekkel szemben. Akkor lesz ebben az országban ujból nyugalom, ha a külpolitika eszközeivel sikerül nekünk a beavatkozási politikának véget vetnünk, hogy ha sikerül nemzetünk egyenjoguságát a többi nemzetekkel szemben kivivnunk.


A belpolitikai követelések
Mit követel az egységes párt befelé? Az állami élet berendezése terén követeljük a keresztény erkölcsök ideálja által kontrollált nemzeti demokráciát, követeljük a teljes egyenjoguságot, a polgári rendet, társadalmi téren követeljük a szociális és felekezeti békét, politikai téren a pártoskodás háttérbe szoritását, erős parlamenti alappal biró kormányzatnak megteremtését. Nemzeti létet követelünk, szembenállunk minden nemzetköziséggel. Elég volt a nemzetközi frázisokból, arra van szükségünk, hogy nemzeti érzést, nemzeti felfogást vigyünk bele a nép széles rétegeibe. Demokráciát követelünk, egyenlő részesedést mindenki számára a politikai hatalomból, egyenlő részesedést az ország sorsának irányitásából. Ez nem jelent osztályuralmat nem jelenti azt, hogy a legalsóbb népréteg uralkodjék, ez mindenkinek a részesedését jelenti a saját értéke, sulya, tudása és tapasztalata szerint.

 

Ez a demokrácia nem jelent tömeguralmat, mert a tömeguralom, a zsarnokság, a legrutabb fajtája. Zsarnokságnak mondom azért, mert nem egy ember gyakorolja, akit felelősségre lehetne vonni, hanem milliók gyakorolják és arra használják fel, hogy e hatalmukkal elnyomják az észnek és igazságnak szavát. Nekünk nem kell tömeguralom, nekünk demokrácia kell. De minél demokratikusabbak intézményeink, annál nagyobb szükség van arra, hogy a keresztény nemzeti ideálok a nép lelkében elevenen éljenek, mert csak ez képesiti a nemzetet arra, hogy azok a jogok, amelyeket az egész nemzetre kiterjesztettek, a köznek és a nemzetnek javára váljanak.


A felekezeti béke

Ezért vagyunk ellenségei azoknak, akik a felekezeti békét megrontják. A felekezeti béke az utolsó érték, amelyet a nemzet a maga részére meg tudott tartani. Könnyelmüség és vétek volna, hogy ha az egyes politikai pártok a napi politikai előnyök kedvéért ezt a felekezeti békét veszélyeztetnék, vagy a felekezeti béke ellen törnének. Nekünk nem a felekezeteket, hanem a vallástalanságot kell üldözni, nekünk nem a zsidókat kell üldöznünk, hanem azokat a zsidókat, akik istentelenséget követtek el, de ezeket épen ugy kell üldözni, mintha azt keresztények követték volna el. A magyar kormány minden körülmények között minden felekezetnek egyforma mértékkel mér és fog mérni a jövöben is. Mit jelent egyebet, mint felekezeti békétlenséget, amikor azt hirdetik, hogy mi protestáns királyt akarunk idehozni? Mi a nemzetet mentettük meg és kötelességünk volt megmenteni, amikor választanunk kellett a nemzet és a király között és nem saját akaratunkból kellett választanunk, hanem erre a puccsisták kényszeritettek bennünket.

 

Nekünk a nemzet mellett kellett dönteni. Mi Szent István koronájának fényét nagyrabecsüljük, a mi törekvésünk is az, hogy ebből az országból királyság legyen, de csak akkor oldjuk meg ezt a kérdést, amikor egyenlőségünket a többi nemzettel szemben visszanyertük és amikor önszántunkból dönthetünk ebben a kérdésben. Akik könnyelmüen meg akarják dönteni a felekezeti békét, azok ellenségei ennek a nemzetnek, ellenségei a demokráciának és ellenségei saját felekezetüknek is. Ne üljenek fel ilyen jelszavaknak. Mi kezetfogva egységesen akarjuk ezt a nemzetet megmenteni. Kérem önöket, tegyék ezt lehetővé azáltal, hogy az Egységes Párt zászlaját diadalra vigyék.


Genua
Déli egy órakor a Korona-szálló éttermében bankett volt, amelyen a miniszterelnök a következőket mondotta: - A magyar kormány elment Génuába és konkurrenseink szerint teljes sikertelenséggel tért haza. Szerintük ugyanis olyan embereket küldött a magyar kormány, akik alkalmatlanok és képtelenek voltak arra, hogy a magyar érdekeket megvédjék, akik nem értenek a mesterséghez, dilettánsok. Ezen a téren nem bocsátkozom vitába. A mi törekvésünk az volt, hogy mindent megtegyünk a magyar kör érdekében, ami megtehető. Szóvátettük a kisebbségi kérdést, mert nem hagyhatjuk cserben testvéreinket. Szóvátettünk sok más kérdést is Csonkamagyarország érdekében. De visszahoztunk sok tapasztalatot is és a konkurrensekkel szemben a hangsulyt ezekre kivánom fektetni. Visszahoztuk a tapasztalatát annak, hogy milyen cselekvések és nyilaktozatok ártanak ennek az országnak.

 

Minden esetre sulyosan árt az országnak az a propaganda, amelyet Bécsben és a körülöttünk lévő többi államokban kifejtenek. Továbbá igen sulyosan ártanak azok a hibák, amelyeket ebben az országban elkövettek. Én ezeket elitélem és ellenük a törvény szigorával fogok eljárni. Ezek ártanak, de még nagyobb mértékben ártanak az olyan kijelentések, mint hogyha a kormány ezekkel szemben nem akarna, vagy nem merne eljárni, mert azt a benyomást kelti a külföldön, mintha itt valóban olyan kormány volna, amely tehetetlen, fél és nem mert a hibákkal szembeállani. Bele kell kapcsolódnunk a nagyvilág problémájába. Génuában igenis egy uj Európa kialakitása folyik. Vagy résztveszünk Európa kialakitásában, vagy hajónk felett a hullámok fognak összecsapni.

 

A miniszterlnök este 7 órakor visszautazott Budapestre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A minisztelnök programbeszéde tart az egri városháza előtti téren Bethlen István
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98