Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

Budapest – Berlin 4:2 (2:2)

Magyar fölény. – A gólok sorrendje: 2:0, 2:2, 4:2. – Mandl a II. félidőben a megsérült Hajós helyén centerhalfot játszott. – Fogl III. állott be az ő helyére hátvédnek.

(A Sporthirlap kiküldött tudósítójának távirati jelentése.)

Berlin, május 14.

A berlini Hochbahn, amely a berlini Stadionig közlekedik, félpercenkint indította különvonatait, de még így is zsúfolva érkeztek azok a Stadion-állomásra. Hiába, Berlin látta itt egymásután a nagy világvárosok reprezentánsait, de a Stadiont megtölteni csak a magyar válogatott csapat képes. Ezúttal is így volt. Ott volt a Stadionban mindenki, aki a sporthoz tartozónak vallja magát Berlinben.

A berliniek bíznak csapatuk sikerében, annak ellenére, hogy az egyik Abteilungsmeister, a Norden Nordwest szerdai döntőmérkőzésére hivatkozással játékosainak felmentését kérte a válogatott mérkőzés alól. A NNW játékosait azonban csupa régi reprezentatívval pótolták.

A csapatok Schmidt (Hannover) sípjelére a következőképpen állottak fel:
Németország: Schwedler (VFB Pankow), - Standtke (Union Oberschönenweide) Bache (Wacker) – Kaldune (Union 92.) Tewes (Viktoria), Schumann (Vorwärts) – Hoffmann (Vorwärts), Hartmann (Union Potsdam) Rollack (Preussen), Wolter (Vorwärts), Schmidt (Preussen)
Magyarország: Knoll (UTE), - Mandl (MTK) Fogl II. (UTE) – Kertész II: (MTK), Hajós Törekvés), Blum (FTC), - Paulusz (UTE), Molnár, Orth (MTK) Hirzer, Weisz (Törekvés)

A magyar csapat hatalmas iramot diktál és eleinte szóhoz sem engedi jutni a berlini csapatot. Számos kedvező helyzetet teremtünk, de a német védelem jól működik. Végre a 23. percben Hirzernek sikerül a kedvező helyzetben lévő Orthoz juttatni a labdát, aki 12 méterről védhetetlen gólt lő.

A németek ritkán jutnak el a magyar kapuhoz; ellenben a 35. percben Paulusz lefutása Molnárhoz kerül, aki lefutja a német védelmet és 20 méterrel pompás gólt lő. Az erős iramot megérzi a magyar halfsor; mert a második gól után visszaesnek, míg a németek a közönség lelkes buzdításainak hatása alatt energikus támadásokba kezdenek. Molnár gólja után két perccel (37 p.) egy átadásból és lefutásból Schmidtnek sikerül az első német gólt lőnie.

A lövés egészen közelről jött, s így Knoll azt nem is védhette. A gólon fellelkesülve a 41. percben Hartmann kissé offszeidről indulva kiegyenlít; védelmünket annyira frappírozta a helyzet, hogy úgyszólván nem is védekezett. Az első félidő utolsó percében történik Hajós balesete, amikor olyan súlyosan sérül meg, hogy nem tud tovább játszani. Helyére a szövetségi kapitány Mandl-t küldi előre: míg hátvédnek Fogl III. áll be.

A II. félidőben a németek újult reményekkel kezdenek. Ez a reménykedésük azonban csakhamar hiunak bizonyult, mert Molnárnak már a 9. percben ismét sikerült megszereznie a vezetést, a halfsor pedig Mandlal a közepén nemhogy vesztett volna erejéből, hanem inkább súlyt és lendületet nyert.

 

A kiegyenlítésre alig egy-két ízben van kilátásuk a németeknek; a teljessé vált UTE védelem azonban pompásan funkcionál és minden kísérletet visszautasít. A félidő vége felé a németek belenyugodni látszanak a sorsukba, a ezt megpecsételi Orthnak a 38. percben lőtt negyedik gólja.

A magyar csapat úgy a mérkőzés előtt, mint győzelmük után melegen ünnepelte a berlini Stadion közönsége.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Küzdelem a labdáért Kritikus helyzet a berliniek kapuja előtt A magyar kapus véd A labda a magyar kapushoz kerül A győztes magyar csapat A berlini stadion
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szüffrazsettek leleményessége A szüffrazsettek leleményessége
Kifogyhatatlan a londoni szüffrazsettek leleményessége a nők...
Hogy él Heltai Jenő Budapesten és hogy élne Párisban, ha véletlenül francia irónak születik Hogy él Heltai Jenő Budapesten és hogy élne Párisban, ha véletlenül...
Vasárnap délután megláttam Heltai Jenőt az egyik köruti kávéház...
Szombathelyi újabb vallomása az újvidéki pörben Szombathelyi újabb vallomása az újvidéki pörben
A vajdasági legfőbb bíróság tegnap folytatta Szombathelyi Ferenc...
Ujabb megfigyelések a Napon Ujabb megfigyelések a Napon
Nagyjelentőségü eredménnyel járt a washingtoni asztrofizikai intézet...
Megkezdődött ma reggel a kunmadarasi pogromisták ügye
Ma reggel a szolnoki vármegyeháza előtti térségen, jóval a kitűzött...
A dunai államok gazdasági központja: Budapest A dunai államok gazdasági központja: Budapest
A Temps megállapitja, hogy a magyar nemzet a háboru alatt rendkivül...
A vidéki pénzintézetek feladata A vidéki pénzintézetek feladata
Egy időben többször irtam a Magyar Pénzügy-ben a községi...
Hogyan dolgoznak a szárnyas hadseregek? 1. Hogyan dolgoznak a szárnyas hadseregek? 1.
A légi fegyvernem az új háborúban minden várakozást felülmúlt. Sokan...
 Ausztrália is magyar zenét kap Ausztrália is magyar zenét kap
Lépten-nyomon olvashatunk szinte a mesékbe illő hírekei arról, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98