Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

Budapest – Berlin 4:2 (2:2)

Magyar fölény. – A gólok sorrendje: 2:0, 2:2, 4:2. – Mandl a II. félidőben a megsérült Hajós helyén centerhalfot játszott. – Fogl III. állott be az ő helyére hátvédnek.

(A Sporthirlap kiküldött tudósítójának távirati jelentése.)

Berlin, május 14.

A berlini Hochbahn, amely a berlini Stadionig közlekedik, félpercenkint indította különvonatait, de még így is zsúfolva érkeztek azok a Stadion-állomásra. Hiába, Berlin látta itt egymásután a nagy világvárosok reprezentánsait, de a Stadiont megtölteni csak a magyar válogatott csapat képes. Ezúttal is így volt. Ott volt a Stadionban mindenki, aki a sporthoz tartozónak vallja magát Berlinben.

A berliniek bíznak csapatuk sikerében, annak ellenére, hogy az egyik Abteilungsmeister, a Norden Nordwest szerdai döntőmérkőzésére hivatkozással játékosainak felmentését kérte a válogatott mérkőzés alól. A NNW játékosait azonban csupa régi reprezentatívval pótolták.

A csapatok Schmidt (Hannover) sípjelére a következőképpen állottak fel:
Németország: Schwedler (VFB Pankow), - Standtke (Union Oberschönenweide) Bache (Wacker) – Kaldune (Union 92.) Tewes (Viktoria), Schumann (Vorwärts) – Hoffmann (Vorwärts), Hartmann (Union Potsdam) Rollack (Preussen), Wolter (Vorwärts), Schmidt (Preussen)
Magyarország: Knoll (UTE), - Mandl (MTK) Fogl II. (UTE) – Kertész II: (MTK), Hajós Törekvés), Blum (FTC), - Paulusz (UTE), Molnár, Orth (MTK) Hirzer, Weisz (Törekvés)

A magyar csapat hatalmas iramot diktál és eleinte szóhoz sem engedi jutni a berlini csapatot. Számos kedvező helyzetet teremtünk, de a német védelem jól működik. Végre a 23. percben Hirzernek sikerül a kedvező helyzetben lévő Orthoz juttatni a labdát, aki 12 méterről védhetetlen gólt lő.

A németek ritkán jutnak el a magyar kapuhoz; ellenben a 35. percben Paulusz lefutása Molnárhoz kerül, aki lefutja a német védelmet és 20 méterrel pompás gólt lő. Az erős iramot megérzi a magyar halfsor; mert a második gól után visszaesnek, míg a németek a közönség lelkes buzdításainak hatása alatt energikus támadásokba kezdenek. Molnár gólja után két perccel (37 p.) egy átadásból és lefutásból Schmidtnek sikerül az első német gólt lőnie.

A lövés egészen közelről jött, s így Knoll azt nem is védhette. A gólon fellelkesülve a 41. percben Hartmann kissé offszeidről indulva kiegyenlít; védelmünket annyira frappírozta a helyzet, hogy úgyszólván nem is védekezett. Az első félidő utolsó percében történik Hajós balesete, amikor olyan súlyosan sérül meg, hogy nem tud tovább játszani. Helyére a szövetségi kapitány Mandl-t küldi előre: míg hátvédnek Fogl III. áll be.

A II. félidőben a németek újult reményekkel kezdenek. Ez a reménykedésük azonban csakhamar hiunak bizonyult, mert Molnárnak már a 9. percben ismét sikerült megszereznie a vezetést, a halfsor pedig Mandlal a közepén nemhogy vesztett volna erejéből, hanem inkább súlyt és lendületet nyert.

 

A kiegyenlítésre alig egy-két ízben van kilátásuk a németeknek; a teljessé vált UTE védelem azonban pompásan funkcionál és minden kísérletet visszautasít. A félidő vége felé a németek belenyugodni látszanak a sorsukba, a ezt megpecsételi Orthnak a 38. percben lőtt negyedik gólja.

A magyar csapat úgy a mérkőzés előtt, mint győzelmük után melegen ünnepelte a berlini Stadion közönsége.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Küzdelem a labdáért Kritikus helyzet a berliniek kapuja előtt A magyar kapus véd A labda a magyar kapushoz kerül A győztes magyar csapat A berlini stadion
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98