Dtum
Login with Facebookk
1922 | Március

Megkezdődik-e az építőipari munka?

Általánosan tapasztaljuk, hogy az építőiparban a szokásos tavaszi fellendülés az idén is megindult. Nemcsak az állam, valamint a nagy ipari vállalatok, bányatelepek építkeznek, hanem az iparosok és gazdaközönség között is észlelhető mozgalom az építkezésre. Egyben azonban sajnálattal kell tapasztalni, hogy a bejelentett vasúti tarifaemelés a vállalkozók kalkulációit alaposan megzavarja. 

Maga a személyforgalom díjának felemelése is lényegesen felemeli a napibéreket, mert hiszen tudvalevőleg a munkások nagy része vidékről kerül a munkahelyre és így azok ide-oda szállítása nagymértékben megterheli a vállalatot. Az építkezési szakmában tapasztaltuk, hogy vidékről egész csoportok állanak össze a nagyobb városokban való munkakeresés céljából, munkaelnyerés esetén hazamennek élelmiszert beszerezni és a családjukat meglátogatni. A felemelt vasúti tarifa ezt a munkásmozgalmat lényegesen befolyásolja s így egyes vidékeken munkaerőhiány, míg máshol esetleg munkaerőtöbblet fog mutatkozni. 

Ennek hatása mutatkozik abban is, hogy a vállalkozók nagyrésze különösen a napszámos-munkáknak bérszámításánál majdnem tájékozatlan. Az építkezési anyagok szállítási díjának felemelése is lényegesen hozzájárul az építkezések drágításához. Eddigi tapasztalataink szerint megállapíthatjuk, hogy az építkezések ezidén körülbelül 20 százalékkal lesznek drágábbak a tavalyinál. Hogy mennyiben fogja ez a drágulás a építeni szándékozókat befolyásolni, azt előre nem tudhatjuk, de minden jel arra mutat, hogy ennek ellenére a tavalyinál élénkebb építőipari tevékenység fog megindulni. 

Ezt igazolja az a körülmény is, hogy az Iparosok Országos Központi Szövetkezetét az utóbbi időben mindgyakrabban keresik fel a vidéki ipartestületek és szövetkezetek cement és mész szállítása ügyében. Ugyancsak nagy érdeklődést tapasztalunk az épületfák, valamint tégla iránt is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98