Dtum
Login with Facebookk
1922 | Március

Demagogia nélkül

A pártprogrammok közös tulajdonsága, hogy többé-kevésbé mindig tulzottak. Minthogy elsősorban a választótömegek akaratának megnyerése a céljuk, igéreteket tartalmaznak, amelyeknek kivihetése sokszor kérdéses. Józan, lelkiismeretes politikus azonban lehetőleg tartózkodik attól, hogy választóinak képzeletét fantasztikus igéretekkel felcsigázza, jóllehet ritkán szokott megtörténni az, hogy a választók az igéretekben bőkezű politikust felelősségre vonják, abból az egyszerű okból, hogy a közvéleménynek nagyon gyenge a memóriája.

 

Nagy örömmel és megelégedéssel állapíthatjuk meg, hogy Bethlen István gróf hódmezővásárhelyi beszéde a közéleti demagógia ismeretes szertelenségeitől teljesen mentes, semmi olyant nem igér, ami kitartó munkával valóra nem váltható. Nincsenek benne csillogó igéretek, amelyek felkeltik a tömegek hangulatát és képzeletét, nem épít légvárakat, hanem a reálpolitikus bölcsességével és mérséklésével rámutatva a mai kormányzat rettentő nehézségeire, csak olyan ígér, ami a mai nehéz viszonyok között meg is valósítható.


Meg kell állapítanunk, hogy Bethlen István gróf miniszterelnök programmbeszéde, ha annak eszmei tartalmát, elveit fontolóra vesszük, igen nagy haladás azokhoz a programmbeszédekhez képest, amelyek a két esztendővel ezelőtti választások alkalmával Csonkamagyarországon elhangzottak. És a mai közlélekkel ez van összhangban. Az azóta eltelt két esztendő, elegendő volt arra, hogy tökéletesen megbuktassa a romantikus, érzelmi politikát.

 

Két esztendővel ezelőtt izzó volt a közhangulat, a hatalmas, de mesterségesen is folyton szitott tömegszenvedélyeknek szinte alig lehetett gátat vetni és ez időszak minden politikai megnyilvánulásának ugyszólván demagógia jellege van. Izgatás, tömegek hiszékenységének felkeltése és gyülölet szitása, vakmerő és okadatolatlan reménységkeltések, ezek jellemzik még azokat a beszédeket is, amelyek felelős politikusok ajkairól elhangzottak. Az ábrándok után jött a szomoru valóság. Két esztendő alatt valutánk teljesen leromlott. A dollár emelkedésében benne van Csonkamagyarország gazdasági züllése. A kiábrándulásnak szükségképpen tehát be kellett következnie.

 

Bethlen István gróf miniszterelnök programmja egyszerű munkaprogramm, nincsenek benne hangzatos frázisok, nem kelt érzelmeket, csak a józan észre hat. A két esztendővel ezelőtt időszak puffogó frázisai helyett egyszerű gazdasági programmot adott, megjelölvén azt az utat, amelyen Magyarország mostani siralmas szegénységéből. nem gyorsan máról holnapra, hanem lassan, és kitartó munkával kivezethető. Itt volt már a legfőbb ideje, hogy a hordó tetejéről rikoltozó jelszavas politika elüljék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98