Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

Hódmezővásárhelyt és Makót kiürítették a románok

Alábbi táviratunk arról a rendkivül nagyjelentőségű eseményről számol be, amelyet minden magyar ember hosszu hónapok óta lélekzetvisszafojtva várt, hogy a románok végre megkezdték a tiszántuli magyar területek kiürítését. A kiürítésnek már a békedelegáció Párisba utazása előtt kellett volna megtörténnie, a románok azonban nem teljesítették az antant parancsát.

 

Most aztán Szegedről azt jelentik, hogy a kiürítés immáron megkezdődött. Magyarország számára gazdaságilag és politikailag egyaránt rendkivül fontos, hogy a románok visszavonulnak arra a demarkációs vonalra, amelyet a békeszerződés országhatárnak nevez. A visszavonulással tiszta magyar területek szabadulnak fel, a magyar erő nagyban növekedik és megerősödik az a tábor, amelynek feladata, hogy hozzálásson az ország ujjáépítéséhez. Magyar szivünk egész lelkesedésével köszöntjük a román rabság alól felszabaduló testvéreinket.

A Magyar Távirati Irodának jelentik Szegedről: Értesülésünk szerint a Hódmezővásárhelyt és Makót megszálló román csapatok a tegnapi nap folyamán mindkét városból és annak környékéről kivonultak. Mielőtt a román csapatok e területeket elhagyták, fölszedték a vasuti sineket, a táviró- és telefonhuzalokat elvagdosták. Kivonulásuk előtt általában nagy rombolást vittek véghez. Az állam és egyéb hatóságok tulajdonát képező ingóságok nagyrészét a kivonult csapatok magukkal vitték.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hódmezővásárhely  címere Makó egykori főtere
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98