Dtum
Login with Facebookk
1922 | November

A kisiparosság hiteligényének kielégítése

A szakipari szövetkezeti törvény megalkotásának és a kisipar anyagi támogatásának kérdésével szorosan összefügg a kisipar hiteligényének ügye, amely végső elemzésben az összes kisipari kérdések sarkpontját képezi. Az össziparosság nevében le kell szögeznünk azt, hogy a kézművesipar nem akarja anyagi gondjainak jelentékeny részét az államra áthárítani és ellenszolgáltatás nélküli beneket élvezni a többi társadalmi osztály rovására.

Nem kívánjuk – mint ahogy azt a kormány más szervezetekkel tette –, hogy a szakipari szövetkezetek részére százmilliókat adjanak, bár tagadhatatlan, hogy azok is igényt tarthatnak oly elbánásra, mint amilyenben például a fogyasztási szövetkezeteket részesítik. A köz érdekében kívánatos azonban, hogy a sokezer kisipari műhely munkafolytonosságát biztosítsák. Ez pedig elsősorban hitelkérdés. 

Mert mi ma a helyzet?
Az iparosság, amely becsülettel igyekszik állampolgári kötelességeinek, az adófizetésnek stb. megfelelni, két súlyos malomkő között őrlődik. A kormány pénzpolitikája, a pénzszűke forszírozása az egyik s ezzel szemben a másik nyomasztó teher: a közszolgáltatások, az adók, illetékek, biztosítási járulékok, víz, gáz, villany, nyersanyag- és munkabérek drágulása.

Hogy tud megküzdeni mindeme nehézségekkel?
Csakis úgy, ha a legválságosabb időkben kellő hitel áll rendelkezésére, amely mentesíti őt attól, hogy kényszereladásokkal vagy a munka abbahagyásával tönkremenjen. Fokozott jelentősége van e kérdésnek most, amikor mindenki a várható olcsóbbodás hatása alatt áll és a vételtől tartózkodik. Hogyan és miből fizesse állandó munkásait például az a bútorszövetkezet, amely most a főszezonban a pénzszűke miatt egy fillérnyi árút nem adott el egy hónap óta?

Nyilvánvaló, hogy nem eresztheti szélnek állandó munkásait és a kormánynak igyekezni kell a kisipari műhelyek válságát, amely napról-napra akutabbá lesz, helyes hitelpolitikával enyhíteni. Amit ma az iparosság a kormánytól jogosan vár, az nem könyöradományok és már egyszer adott pénzek elszámolása, hanem a kézművesiparosság hiteligényének kielégítése, illetve a kisipari hitel kérdésének szabályozása.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az ország kézművesipara csak úgy fejlődhetik, ha az egyes iparos nincs ráutalva uzsorakölcsönre – amely csak a közfogyasztás és termelés rovására térülhet meg számára a magasabb árakban –, hanem ha legális és igazolt hitelszükséglete valamely közvetítő és ellenőrző szerv útján a kereskedő szellemnek megfelelő sima úton gyorsan és olcsón nyer kielégítést. 

Az iparos, főleg a vidéki, ma halálra van ítélve, ha üzlet- vagy üzemmenetében csökkenés áll be s neki tőkére, kölcsönre van szüksége. Bankokhoz nem mehet, a saját erejéből létrejött és még máig sem törvényesített szakipari központ pedig mai szerény anyagi eszközeivel alig siethet segítségére. Ma egy-egy szövetkezetnek milliók, sőt tízmilliók kellenek, honnan vegye a központ, amely az államtól mindössze az egész ország iparosságának támogatására még 50 milliót sem kapott?

Így jut uzsorás kezére a kisiparos és ezen csak a kisipari hitelkérdés intézményes megoldása segíthet. Az Iparosok Országos Központi Szövetkezete, az Országos Központi Hitelszövetkezet, a Pénzintézeti Központ és a kisipari érdekképviseletek bevonásával a kormánynak sürgősen kell e kérdés megoldását megtalálnia, mert különben az egész kisiparpártolás – mondjuk meg őszintén – csak papiron van meg. 

A kormány illetékes tényezői nagy megértést tanusítanak a kisipar problémái iránt s így kétségtelen, hogy a szakipari törvény megvalósításával kapcsolatban gondolni fognak a kisipari hitel rendezésére és meg fogják találni a módját annak, hogy a kisiparos, ha bajba kerül és hitelre van szüksége, olyan ajtóra találjon, amelyen bátran és bizalommal kopogtathat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Híres bútoriparunk egy szép darabja (a Hangya által hirdetett könyvszekrény) Fazekasoknak szóló hirdetés az Ipari Hírekben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98