Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

A pénzpiac és a szakipari szövetkezetek

Irta: Patatics Rezső, az I.O. K. Sz. aligazgatója

Az Iparosok Országos Központi Szövetkezete második üzletéve eredményének lezárásánál nem lesz érdektelen visszapillantást vetnünk a pénzpiac és a pénzügyi lehetőségek szempontjából ez eseményekben és kilengésekben annyira gazdag esztendőre.

Kétségtelen, hogy a magyar pénzpiac legválságosabb esztendeje a háború lezajlása óta a tavalyi, az úgynevezett „Hegedűs-éra" volt, amely hónapok alatt oly lehetetlen valutakilengést produkált felfelé is, lefelé is, hogy minden vállalkozás lehetetlenné vált. Az egész gazdasági élet bázisa a valutajáték lett s a munka és a termelés érdekét semmibe se vették. Mai kétségbeejtő külkereskedelmi statisztikánk nem csekély részben erre a szomorú emlékű korszakra vezethető vissza.

Az iparvállalatok és cégek százai, amelyek nem rendezkedtek be a „valutajavulás”-ra, tönkrementek és minden intézmény örült, amely hajóját simán vezethette át a Hegedűs-korszak Scillái és Charyb-disei között az idei évre. Kiszámíthatatlan nemzeti érték az, ami ezidő alatt a vállalkozás és üzlet megbénulása miatt megsemmisült s az egész ipari élet egy szédületes valutaspekuláció színhelye lett, ahol hosszú évek és a ma becsületes munkája és annak eredménye egy éjjelen át értéktelenné lehetett. A józan, reális, jól kalkulált vállalkozás lehetősége megszűnt volt, az iparos nem dolgozhatott, a gyárak pihentek s mindenki csak „Zürich"-re figyelt. 

Természetesen ez a gazdasági válság nem kímélte a szakipari szövetkezeteket és azok központját sem. De egyre jó volt e nehéz esztendő, hogy ez intézmény életképességét és szükségességét feltétlenül bizonyítsa. Mikor egész iparágak, mint a textil, melyekben érdekeltek voltunk, úgyszólván tönkrementek, az ipari központ zökkenő nélkül böjtölte át a legválságosabb időket és a piaci árviszonyok szeszélyes forgatagából is versenyképesen és győztesen került ki, hogy kipróbált erejét és támogatását továbbra is biztosítsa a szövetkezett iparosságnak. 

A zsenge palántára kétszeresen veszedelmes a vihar, egy új intézmény kétszeresen érez minden megpróbáltatást! De e próbák egyúttal a siker és a jövő fejlődés záloga. Reméljük, hogy a szakipari szövetkezetekre és általában az iparra pénzügyi szempontból kedvezőbb lesz az idei esztendő, bár Hegedűsnek a gyakorlatban teljesen megbukott ideája, a pénzszűke ma is reánk nehezedik. A kintlevőségeket csak igen nehezen, vagy egyáltalában nem lehet behajtani s így a követelések valamely meghatározott napra való befutására számítani egyáltalában nem lehet. A pénzszűke nyomában jár a hallatlan hiteluzsora, amely minden hasznot eleve a tőke részére biztosít.

Az Iparosok Országos Központi Szövetkezetének – sajnos – a törvényesítés késedelmessége miatt még mindig nincs meg az az anyagi ereje, amely a szövetkezetekben tömörült kisiparosok részére szükséges hitelt, a vállalt munkák finanszirozását és a készmunkák külföldön való értékesítését, valamint az anyag- és szerszámmal való ellátást minden tekintetben lehetővé tenné s így a pénzpiac feszültségének káros szimptómái (a bankkamat nagysága) alól szintén nem vonhatta ki magát. 

Kétségtelen, hogy a pénzpiac kedvezőbb alakulása feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a magyar kisipar talpraállhasson és a kisipari műhelyek életre kelhessenek. Ha nincs meg a termelés intenzitásához szükséges tőke és hitel, megáll a munka, nincs fogyasztó és kihull az iparos kezéből a szerszám: a tű és a kalapács. 

Az idei év auspiciumai e tekintetben is kedvezőbbek és éppenséggel biztatók. A végre-valahára megvalósuló építési akció bizonyára megindítója lesz annak a várva-várt ipari fellendülésnek, amelytől – mondhatjuk – az egész ország jövője függ. A szakipari központ bizonyára nagy segítségére lehet ebben az iparosságnak és miként tőkeszegényen, minden pénztechnikai nehézséggel szembeszállva, átvezette a szövetkezeti iparosságot a legválságosabb elmult esztendőn, úgy a fellendülés és munka boldogabb éveiben is, szabadabb financiális atmoszférában még sikeresebben szolgálhatja mindnyájunk ideálját: a kisipari munka elismertetését és érvényesülését.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A francia néppártok párisi nagygyűlése a szakadárokkal folyó tárgyalások ellen A francia néppártok párisi nagygyűlése a szakadárokkal folyó...
A Jacques Doriot vezetése alatt álló francia néppárt szombat délután...
A szocializmus jövője A szocializmus jövője
Az Arbeiter Zeitung cikksorozatot kezd a szocializmushoz vezető...
Holtponton a városligeti gyermek-holttest nyomozása Holtponton a városligeti gyermek-holttest nyomozása
Éppen ma egy hete, mint a Hétfői Napló jelentette, a városligeti...
Madarász legyőzte Remeczet a BEAC viadalán Madarász legyőzte Remeczet a BEAC viadalán
A Budapesti Egyetemi Atletikai Club szenior atletikai versenyt...
Titokzatos gyilkosság áldozata lett egy ismert pesti nőorvos
Vasárnap délelőtt a Teréz-körút 34. számú ház első emeleti lakásában...
Száz éves dolgok -  Pest-Buda Száz éves dolgok - Pest-Buda
Száz évvel ezelőtt van és május elseje. Ilyenkor az ember a...
Lloyd George Lloyd George
Az angol politikai életnek ez idő szerint kétségtelenül legérdekesebb...
Blumenthal mint kulturtényező Blumenthal mint kulturtényező
Ahhoz a tervezethez, melyet Ben Blumenthal amerikai tőkés úr...
Carpentier és Wels boxmérkőzése Carpentier és Wels boxmérkőzése
Izgalmas boxmérkőzés Londonban. Az angol főváros lázas érdeklődéssel...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98