Dtum
Login with Facebookk
1922 | November

A Magyar Acél tőkeemelései

A Magyar Acélárugyár Rt. tőkeemelési tranzakciói azonkívül, hogy a részvényesek érzékeny megkárosításával jártak, az adóhatóságok szempontjából is fokozott figyelmet érdelemnek, mert a vállalatnál domináló szereppel bíró érdekcsoport legalább 100 milliós minden kockázattal mentes nyereségre tehetett szert rövid néhány hónap leforgása alatt.

A csupán a nevében magyar, de részvénybirtokuk alapján csehek és osztrákok által dirigált gyártelepnél a folyó év elején már volt egy előző emisszió, amikor is az alaptőkét 5 millióról 10 millió koronára emelték fel és ez alkalommal 10.000 részvényt pedig egyszerűen elvontak a jogos igénylők elől.

Tekintve, hogy az új címleteket minimális, 850 koronás árban bocsátották ki, amennyiben a szindikátus a birtokába jutott papirokat nem is tomboló hausse során, hanem csak október végén 15.000 korona árfolyam mellett realizálta volna, ez esetben is nyeresége darabonként 14.000 koronájával számítva, kerek 140 millióra volna tehető. Feltéve azonban, hogy a benfentes érdekcsoport 850 koronánál talán valamivel magasabb árat fizetett volna az átengedett részvénytömegért, úgy nyeresége a papírok eladásánál a jelenlegi kurzusok alapján még mindig meghaladná a 100 millió koronát. 

Ezzel a horribilis haszonnal azonban – úgy látszik – a szindikátus nem érte be és legutóbb újabb érvágást határozott el. A november 6-án tartott közgyülésen ugyanis további 3 1/2 millió névértékű részvény kibocsátásával az alaptőkét 12 1/2 millió koronára emelték. Jóllehet minden 4 régi részvény után jog szerint egy új címlet járna, megint a legutóbb oly fényes eredménnyel bevált szindikátusi bábáskodással 2500 darab részvényre teszik rá kezüket. Ha az idegen érdekcsoport szintén csak 3000 koronás átvételi árat fizet, a most is 12.000 körül jegyzett új Magyar Acélért, ugyanakkor árfolyamnyereségre részvényenként ismét legalább 6000, az egész mennyiségnél pedig újabb 15 millió koronára rúg. A korábbi 100 milliós kereset után látszólag kisebb koncot sem vetnek meg a benfentes, dolgukban biztos nagy részvényesek. 

A felvizezés terén követett amerikai stilus következtében egyáltalán nem lepne meg bennünket, ha a vállalatnál rövidesen, talán még ez esztendő folyamán hasonló zsíros hasznothozó pénzműveletet megismételnének, hacsak nem állanak végre sarkukra az eddigi porázon tartott kis részvényesek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Fémhulladék feldolgozása a duisburgi fémárugyárban Értéküzletterem a Tőzsdepalotában
Cikk-ajánló
Bulgária csatlakozik a központi hatalmakhoz
A központi hatalmak sikerei a keleti hadszíntéren arról győzték meg a...
Összeütközést elháritó készülék Összeütközést elháritó készülék
Mint a rajzunk mutatja, ez a vasúti balesetet elháritó készülék...
140 milliós kölcsön Magyarországnak 140 milliós kölcsön Magyarországnak
Az utóbbi hetekben egész Közép-Európában s igy nálunk is...
Tizenöt milliárd dollár kölcsönt ad Amerika a világ államainak Tizenöt milliárd dollár kölcsönt ad Amerika a világ államainak
Vinson amerikai kincstári államtitkár a kongresszus előtt a külföldi...
Darányi Ignácz jubileuma Darányi Ignácz jubileuma
Tíz éve miniszter Darányi Ignácz és jubileuma alkalmából az egész...
Takarmánysilók , szerkezetük, részeik Takarmánysilók , szerkezetük, részeik
Amerikában, főként Kanadában és az Egyesült-Államokban roppantul...
Az első automobil Az első automobil
Mi, akik a harminc- és negyvenév között tapossuk az élet utjait, az...
A MASz bajnoki viadalai A MASz bajnoki viadalai
Július hó 13-án és 20-án, mindkétszer az FTC sporttelepén, úgy első...
A miniszterelnöknek most kellene megvalósítania szegedi programját A miniszterelnöknek most kellene megvalósítania szegedi programját
A képviselőház legutóbbi ülésének napirendi vitája során Szeder...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98