Dtum
Login with Facebookk
1922 | Október

Bucsu

Te már alapítottál családot, nyájas olvasó? Én még nem, de szeretnék. Szeretnék és erre több okom is van, amelyek körül azonban a nyilvánosság előtt nem igen illik mást felemlíteni, mint hogy honpolgári kötelességnek érzem a házasságot most, amikor minden felelős tényező többtermelést prédikál. De nem lehet, mert egy főzőkanál negyven korona. Egy egyszerű, minden cikornyától mentes, főzésre és nem házi szimbólumnak használandó főzőkanál.

 

Ezt a bucsun láttam ma, a terézvárosi bucsun amelyet a Gyár- és Nagymező-utcában szokták megtartani sátorponyvák alatt, obligát hullámzó tömeggel. Ó, milyen szomoru bucsu volt! Milyen kevés sátor, milyen kis tömeg és milyen kis hullámzás.

 

A régi bucsuk kakofon orkeszterének hangszerei közül már csak a papirostrombitát árulják, eltünt a kereplő, el a dob, nem kapni rézsípot, mert igen drága és ugy sem venné senki és az ötégu fülyülő sem került elő.

 

Nem jöttek el a bucsura a gumimalacok, amelyeket fel lehetett fujni és a belőlük kitóduló levegő azután élesen sivító hangot adott, nem jöttek el mások sem, főleg a régi jókedv és így nagyon, nagyon szomoru bucsu volt.

 

Hulló falevél


De egy másik zenekar mozog a bucsuban. Igazi, hamisitatlan, füstösképü cigánybanda. A primás fiatal, suhancformáju legényke, sovány arccal, élénk szemmel, fejében hegyes, zöld kis nemez-süveg, a másodhegedüs komoly, szürkülő bajuszu cigány, a brácsás májsbajos lehet, mert sötét arca valami lappangó betegségtől fakózöldbe játszik, a nagybőgős elkeseredett, világtól elszakadt, reményvesztett vén pofa.

 

Be-beállnak az udvarokba és nem törődve az ilyesmit kategórikusan tiltó táblákkal, rázendítenek a maguk nótájára. És a nóta hallatára megáll az ember és valami furcsa bizsergést érez. Régi idők szentimentális Schmachtfetzen-jét huzzák és az ember megáll és óvatosan elkezd keresgélni emlékeinek poros lomtárában, míg rájön, hogy ez bizony a Hulló fallevél, sárgult falevél. Huzzák, huzzák és az udvaron sorban kinyilnak az ablakok, lassan elfoszlik a ma csunya köde, visszaszállunk a Hulló falevél drága őszébe, nem is igaz minden.

 

És csakugyan, mint akkor szokás volt, díjazást hullatnak alá cselédi kezek a gangról az udvarra – milyen csoda: valamit, ami fehér papirosba van burkolva és az udvar kövén nagyot koppan. Igen, ez az, régi idők, a többit csak álmodtuk….

Gesztenye


Megjelent ma, talán a bucsu tiszteletére. A kis vaskályha ott melegíti tulajdonosát az utcasarkon és parazsa lassu meleggel pattantja szét a barna gyümölcs héjját. Nem maróna, a legjobb akarattal sem lehet annak nevezni, gesztenye bizony, apró szemű, nem édes, sokszor férges gesztenye, amelynek nincsen lágy, mámorító, meleg, finom illata, de darabja egy koronába kerül. Nem is igen veszik. Legalább két tucat kellene belőle, hogy az ember megörvendeztesse vele az inyét és akkor még hol marad az, amit az ember a Kedvesnek szánt? Ötven korona kellene gesztenyére, néhány száz főzőcskézéshez és az a kunyhó, amelyben az igaz szerelem meg tud huzódni, százezrekbe. Arról nem is beszélve, hogy a tárgyaláson ugyis másnak itélik oda.

 

Te már alapítottál családot? Én, bár tisztában vagyok honpolgári kötelességeimmel, még nem és ennek többek között az egykoronás gesztenye is oka. De még mindég, naív hittel és rendületlenül szeretnék….

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Sirius
Földünk napkörüli keringése folytán, - nem véve számba saját tengelye...
Akik számára nem volt kegyelem Akik számára nem volt kegyelem
Megint egy ujabb bizonyítéka annak, hogy a magyarság a konszolidáció...
Vigyázat! Wolff Károly meg fogja büntetni Budapest lakosságát! Vigyázat! Wolff Károly meg fogja büntetni Budapest lakosságát!
Wolff Károly kijelentette, hogy ha megint többséget kap a fővárosban,...
A világ leggazdagabb embere A világ leggazdagabb embere
Az amerikai pénzvilág szakértői megállapították, hogy a világ...
Szerdán délelőtt ¼ 11 órakor érkezik meg Endresz és Bittay koporsója a Délivasuti pályaudvarra Szerdán délelőtt ¼ 11 órakor érkezik meg Endresz és Bittay...
Évek hosszu sora óta nem volt esemény, amely olyan mélységes erővel...
Meghalt Polónyi Géza Meghalt Polónyi Géza
A magyar politikai életnek sulyos gyásza van: ma éjszaka meghalt...
Németek és olaszok zavargásai Ausztriában
A császár-hűségéről hires Tirolnak csöndes fővárosában, Innsbruckban,...
Ellenségeink Ellenségeink
Hogy Magyarországon senki okos ember nem óhajtotta és ma sem óhajtja...
Végleg bezárják vagy három évre szüneteltetik a Színművészeti Akadémiát Végleg bezárják vagy három évre szüneteltetik a Színművészeti...
Legközelebb pénzügyminiszter javaslat formájában a 38-as bizottság...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98