Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

Pálffy Sándor bankár százmilliós passzívával külföldre szökött

Öngyilkossággal fenyegetődzött – A rendőrség Pálffy ellen köröző levelet adott ki – Ujabb 20 följelentés – Bankok és kisemberek veszteségei


Vasárnap reggel pattant ki egy ismert fővárosi bankcég százmilliós fizetésképtelensége, amely a tőzsdei körökben a szenzáció erejével hatott. Pálffy Sándor. az Üllöí-ut 5.szám alatt levő bankcég főnöke százmilliónál több passzívával fizetésképtelenséget jelentett és közben nyomtalanul eltűnt Budapestről.


Pálffy Sándor banküzlete szoros kapcsolatban volt a Piarista-utca 6. szám alatt lévő Gazdasági Hitelbankkal, amelyet érzékenyen sujtott a Pálffy-cég váratlan bukása. Pálfyy a legutóbbi nagy hausse alatt állandóan kontreminben játszott és amikor a korona a 1746 pont alá esett, az ügyeit rendeznie kellett. Pállfynak azonban megfelelő tőke nem állt a rendelkezésére és ezért a nála letétbe helyezett idegen értékpapírokkal fedezte magát.


A bankcég felei közben sürgették az elszámolásokat, Pálffy azonban e kötelezettségeit nem tudta teljesíteni. A kis hitelezők az állandó hitegetések miatt gyanút fogtak és följelentéssel fenyegetőztek. Pénteken a hitelezők és Pálffy között megbeszélések folytak az ügyek rendezése érdekében. Pálffy a feleknek kijelentette, hogy fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni és hogy passzivái tudomása szerint túlhaladják a százmillió koronát. Ezért nem marad más egyéb, hátra, minthogy önként jelentkezik a rendőrségen.


A hitelezők nagyrésze nem helyeselte Pálffy elhatározását és azt az álláspontot fejtették ki, hogy a dolgot nem kell elhamarkodni, hátha még lehet segíteni rajta. Különösen az ellen tiltakoztak, hogy a Pálffy a rendőrségen jelentkezzék, mert akkor a kisebb károsultak tömeges följelentéseket adnak be ellene, abban a hiszemben, hogy csak így menthetik meg a követeléseiket. Ez a körülmény pedig végképpen megakadályozná az anyagi ügyek sima rendezését.


A pénteki értekezleten tehát abban állapodtak meg, hogy megpróbálják a helyzet szanálását elsősorban a türelmetlen kishitelezőket fogják kielégíteni. A tárgyalások ebben az irányban folytatódtak tovább és hitelezők a Gazdasági Hitelbankban gyűltek össze megbeszélésekre szombaton délután, amikor, a Giró képviseletében Fleisig Sándor és Pállfy legnagyobb hitelezője, Mednyánszky Henrik bankigazgató képviseletében dr, Körmendy Lajos jelent meg, aki ügyfele részéről tizenötmilliót ajánlott fel a követelések rendezésére, ha ehhez az összes hitelezők hozzájárulnak. Fleissig ezt az ajánlatot elfogadhatónak jelentette ki, végül négytagú bizottságot delegáltak a további teendők sürgős elvégzése céljából.


Ezalatt a főkapitányságra több följelentés érkezett Pálffy ellen és pedig Fődi Mihály tizenöt, Beuer nevű károsult három és dr. Baroti szintén több millió korona elsikkasztása miatt tette meg a feljelentést.


Dr. Kis István rendőrtanácsos az ügyben való nyomozással dr. Kőrös Arthur rendőrtanácsost bizta meg, aki detektiveket küldött ki Pálffynak az Üllői-ut 5. szám alatt levő lakására. A detektiveknek Pálffy hozzátartozói azt mondották, hogy szombaton reggel eltávozott a lakásáról és azóta nem adott életjelt magáról. Minthogy előző este családjától érzékeny bucsut vett, valószinünek tartják, hogy elkeseredésében öngyilkosságot követett el. A rendőrség emberei azonban szemben vasárnap délelőtt megállapitották, hogy Pálffy szombaton délelőtt autón Ausztriába szökött és hogy nagyobb összegű pénzt vitt magával.


A rendőrség mindezek megállapítása után bűnügyi zárlatot rendelt el a megszökött bankár vagyonára.


Tegnap készitették el a pontos személyleirását ás annak alapján kőröző levelet adtak ki ellene.
A rendőrség Pálffy lakásán megtalálta és őrizetbe vette Pálffynak az Agrárbank egyik széfjéhez szolgáló kulcsát. A széf Pálffy feljegyzései szerint állitólag tizmillió értéket tartalmaz.


Amint hire kelt Pálffy Sándor bűnös manipulációjának, a károsultak valósággal megrohanták a rendőrséget.


Eddig husz följelentés érkezett be ellene sikkasztás és csalás cimén és a károsultak vesztesége tulhaladja a százmillió koronát. Sokan négyszázmillióról is beszélnek, amíg azonban a nyomozás nincsen lefolytatva, a pontos végösszeget nem lehet megállapítani.


Pálffy igen sok kisembert rántott magával és nagyobb bankcégeket érzékeny veszteséggel sujtott. Legjobban sulytotta a gazdasági Hitelbankot, ahol most állapítják meg a Pállfy-tranzakciók által szenvedett kár nagyságát.

 

A kár teljes nagyságát tulajdonképpen szeptember hó 20-án, a tőzsde fizetési napján lehet majd csak megállapitani.


Pállfynak, aki állandóan baissre játszott és vételi megbizások esetén is eladott, száznál is több hitelezője van akik között a királyi család tagjai is szerepelnek.


Lombard-kölcsönöket is szivesen folyósított az értékpapirok ötven százaléka erejéig, mert így könnyen papirokhoz jutott, amelyekkel folyton fedezhette hazárdjátékának litányait

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Szegény ember ebédje Szegény ember ebédje
A drezdai nemzetközi egészségügyi kiállításon egy egészen külön kis...
Orosz foglyok szökése Orosz foglyok szökése
Szőke Károly csákberényi körorvos leányai a napokban több...
Karácsonyi Kupa meglepetése: Kispest-Ferencváros 2:1 (1:0) Karácsonyi Kupa meglepetése: Kispest-Ferencváros 2:1 (1:0)
Az FTC Üllői-úti sporttelepére tűzték a karácsonyi...
Jókay Károly (1814-1902)
Jókai Mór nagy költőnknek testvérbátyja, Károly, meghalt deczember...
A német császár és orosz czár találkozása A német császár és orosz czár találkozása
A különféle uralkodó-találkozások sorát, melyeket a közelebbi időben...
Hikisch Rezső (1876-1934) Hikisch Rezső (1876-1934)
Július hó végén ötvennyolc éves korában, rövid betegség után...
Mit mondott Churchill az északi államok beavatkozásáról Mit mondott Churchill az északi államok beavatkozásáról
A németek által Osloban talált okmányok között van többek között...
Diktátori vagy demokratikus gazdaságpolitika? Diktátori vagy demokratikus gazdaságpolitika?
A kérdést tulajdonképpen helytelenül tettük fel, mert...
Operaházi kilátások Operaházi kilátások
Leghelyesebb lenne, ha a népszerű opera otthonát a Városi Színházba...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98