Dtum
Login with Facebookk
1922 | Április

Megegyezés a lábbelikészítő munkások munkabére ügyében

A Magyar Cipőgyárak Országos Egyesülete és a Lábbelikészítő Iparosok Országos Szövetsége, továbbá a Magyarországi Cipész, Csizmadia Munkások és Munkásnők Szakegyesülete által kiküldött közös bizottság az 1922. március hó 1-én és 10-én folytatott tárgyalás alapján, az alábbi pontozatokban foglalt megegyezést létesítette. 

Ezen megegyezés kiterjed az összes mechanikai cipőgyárakra, az azokban foglalkoztatott összes munkások és munkásnőkre, a kézműipar összes rendelt (váltó) munkát készítő műhelyeire, az azokban dolgozó összes aljakészítő heti- és darabbéres munkásokra, továbbá azon kézi tömegtermelő üzemek, műhelyekre, az azokban dolgozó összes darab- vagy hetibéres munkások és munkásnőkre, beleértve a felsőrészkészítőket is, amely üzemek, műhelyek tulajdonosai a Cipőgyárak Országos Egyesületének tagjai.

A létrejött megegyezés a következő: 
1. A mechanikai cipőgyárakra és a cipész kézműipari műhelyekre, üzemekre vonatkozó régi kollektív szerződések elvi részének érvényessége f. évi április hó 30-ig meghosszabbíttatik azzal, hogy a munkabérek április hó 15-én a jelen megállapodás 5. pontjában foglalt feltételek alapján revizió alá vétetnek. 

2. A rendelt munkát készítő műhelyek minden osztályában és a tömegtermelő kézműipari üzemekben a novemberi megegyezés alapján kialakult munkabérek 25%-kal emelkednek. Azon kézműipari műhelyekben, ahol köztisztviselő cipők készülnek, a köztisztviselő cipők munkabérének méltányosabb százalékos emelkedésére nézve a műhely vagy üzem tulajdonosa, a munkások bizalmi személye és a szakszervezet képviselője üzemenként külön-külön állapodnak meg. 

3. A mechanikai cipőgyárakban a köztisztviselői munkára való tekintettel a most fizetett munkabérek 20 százalékkal emelkednek és ez a béremelés április hó 15-én minden további nélkül 25 százalékra kiegészítendő. 

4. A munkabéremelés a f. hó 3-án, illetve 6-án kezdődő munkahéttől bír érvénnyel és 11-én, szombaton kifizetendő munkabérrel kerül elsőízben kifizetésre. 

5. Április hó 15-én úgy a mechanikai üzemekben, mint a cipőkézműipari műhelyekben és üzemekben a munkabérek újból emelkednek és pedig: ha a drágaság 6 százalékon felül legalább 10 százalékot ér el, 5 százalékkal, ha a drágaság 15 százalékot ér el, akkor 10 százalékkal. Az emelkedés hasonló arányban folytatódik. 

6. A megegyezés értelmében annak létrejöttének idejétől számított 8 napon belül a munkáltatók nyilatkozni tartoznak az új kollektív szerződés létesítése ügyében. Ha az új kollektív szerződésre vonatkozó tárgyalások megindulnak, azokat három hét alatt be kell fejezni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Hangya cipőket hirdet A német diákok szabad óráikban mint szabómunkások keresik a kenyerüket A német diákok is nehéz küzdelmet folytatnak a létért.
Cikk-ajánló
Politizálás a vasuti kocsiban Politizálás a vasuti kocsiban
Piller Vilmos ecseri lakos, trafikos 1923 február havában a budapesti...
Jászai Mari (Ötvenéves jubileumára) Jászai Mari (Ötvenéves jubileumára)
Ösztönös és végletes lény. Örök lobogás. Ember, akiben a tehetség és...
Evezős szenzáció! Evezős szenzáció!
Október vége a Dunán rendszerint régóta a pihenő kezdete. Akkor már...
A börtönművészet A börtönművészet
A művészet, az emberiség e legcsodálatosabb ajándéka, amelynek...
Névtelen levélben halállal fenyegették meg a szolnoki panamák vizsgálóbiztosát Névtelen levélben halállal fenyegették meg a szolnoki panamák...
Te hóhér, vigyázz magadra! És mielőbb távozzál Szolnokról, különben...
A BKE hockey-csapatának bécsi győzelme A BKE hockey-csapatának bécsi győzelme
A bécsi jéghockeystáknak az a régi vágya, hogy a Budapesti...
Hátszeghy József nyerte a válogató tőrversenyt Hátszeghy József nyerte a válogató tőrversenyt
A RAC vasárnap délelőtt rendezte I. osztályú tőrversenyét a...
Dutka Ákos - A föld meg a város Dutka Ákos - A föld meg a város
Dutka Ákos adta ezt a czímet új verses könyvének. Hogy e czím mögött...
Új-Guinea átkutatása
LUMHOLTZ KÁROLY norvég tudós azt tervezi, hogy Új-Guinea szigetét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98