Dtum
Login with Facebookk
1923 | Augusztus

Titokzatos büntény egy Liszt Ferenc-téri bérpalotában

A világító udvar aknájában bezuzott fejjel holtan találtak egy öreg pincért. – A holttest napok óta hevert az aknában. – A titokzatos eltünés magyarázata. – A rendőrség erélyesen dolgozik a véres rejtély megfejtésén.


Titokzatos és borzalmas körülményei révén fantasztikus detektivregények kereteibe kivánkozó bünügyben folytat nyomozást vasárnap délelőtt óta a budapesti rendőrség. Néhány nappal ezelőtt ugyanis Grünfeld Miksáné, budapesti háztartásbeli asszony bejelentette a főkapitányságon, hogy férje, Grünfeld Miksa 52 éves pincér rejtélyes és érthetetlen módon eltünt Liszt Ferenc-tér 10 szám alatti lakásáról. A pincér kedden este távozott el hazulról, az éjszaka folyamán még többen látták és beszéltek vele, azóta azonban nyoma veszett.


A főkapitányságon a jelentést tudomásul vették és az eltünés ügyében meginditották a nyomozást.
Kivitték az eltünt családját a Szvelenay-utcai pesti „morguc” pincéjébe s miután az ismeretlen hullák között nem találták meg az idősebb, őszbajuszu pincért, a vizsgálatot befejezték és a kétségbeesett hozzátartozókat elküldték azzal, hogy majd csak előkerül az eltünt. Bizonyosan vidékre utazott, vagy – mint gyakran előfordult – megszállott területre ment és csak utólag értesiti családját.

A borzalmas felfedezés


Vasárnap délben 12 óra tájt a Liszt Ferenc-tér 10 számu ház egyik harmadik emeleti udvari lakásában Wiener Gusztávné takarítás közben a porrongyot kirázta a mellékhelyiségből a világító udvar aknájába nyiló apró ablakon és eközben kiejtette kezéből a rongyot. Az asszony felkapaszkodott az ablakra, hogy utánnanézzen, nem akadt-e fenn valamelyik közbeeső emeleti ablakban az elejtett porrongy. Amikor lenézett, borzalmas látvány tárult a szemei elé. Az alig két lépés hosszu és két lépés széles világitóudvar aknájának homályba vesző fenekén égnek meredő fogakkal, fejjel lefelé, vérbefagyva egy emberi holttest átható bűze is megcsapta az asszony orrát. Növelte a borzalmát, hogy a véresfejű hulla, arccal felfelé, nyitott szemekkel meredt nyugalma véletlen megzavarójára.


Felismerik a holttestet


Az asszony rémült sikoltozására előfutottak a szomszédok és nyomban értesítették a mentőket és a rendőrséget a borzalmas leletről. A holttestet legelőször is ki kellett szabadítani a keskeny aknából. Ez azonban nem volt könnyű dolog. A Liszt Ferenc-tér 10. számu ház, hatalmas, három udvarral biró bérpalota, mely eredetileg a piaristák klastromának épült. A méteres falakkal biró ólom épületet azóta sokszor renoválták, így legutóbb, amikor a piaristáktól a Magyar bank vásárolta meg, de a régi, klastromszerű építkezés furcsaságait nem tudták kiküszöbölni. A házban, ahol több száz kisebb-nagyobb lakás van, egész sereg ilyen keskeny liftaknaszerű világítóudvar van, melyek legtöbbje a földszintig szalad, de több aknak csak első, sőt a második emeletig. Mivel közben ezeket beépítették, ajtó nem vezet az ilyen használaton kívül helyezett világító udvarok legtöbbjéhez, így ahhoz sem, amelyikben a holttest hevert. Nagy üggyel-bajjal sikerült csak egyik földszinti lakás tulajdonosának – Karácsonyinénak – szintén a világítóudvarra nyiló apró ablakán keresztül felhuzni és áterőszakolni a véres holttestet, amelyben a házbeliek nyomban felismerték Grünfald Miksa tetemét.


Az előhívott mentők csak a beállott halált konstatálhatták. A holttest fején hatalmas sérülés tátong, körül agyvelőfoszlányokkal, haja és inge csupa megalvadt vér. Vállán és karján is egész sereg zuzott seb, szemei rémületbe üvegesedtek, - éppen olyan volt, mintha valami szörnyű dulakodás után erőszakkal oltották volna ki, fejszével, vagy más sulyos tárggyal az öreg pincér életét…


A nyomozás megállapításai.


A rendőri bizottság tüzetesen megvizsgálta a holttestet. A rendőrorvos megállapítása szerint a halál 4-5 nappal ezelőtt következett be. A halál oka koponyarepedés, ami minden valószínűség szerint akkor következett be, amikor az öreg pincér alázuhant a világítóudvar aknájába. Ugyanis Grünfeldék lakása mellékhelyiségének ablaka is erre a világítóudvar-aknába nyílik a harmadik emeleten és így feltehető, hogy onnan zuhant alá, - érthetetlen módon – az öreg pincér. Vagy leesett, vagy ledobták. A keskeny ablakon ugyanis csak nagy üggyel-bajjal férhetett ki a maga erejéből és arra, hogy öngyilkosságot követett volna el, semminemű támpont – ilyen előző szándék, vagy hátrahagyott bucsulevél – nincsen.


A helyszini nyomozás és kihallgatások először a rendőrség részéről is abban az irányban indultak meg, hogy büntény történt, de ezt a gyanut mind kevesebb érv támogatja. A késő éjszakai órákban a nyomozás ugy próbálja rekonstruálni a Liszt Ferenc téri titokzatos eseményeket, hogy az öreg pincér ittas állapotban maga esett le véletlenül az aknába. Grünfeld ugyanis, ha késő éjjel tért haza, rendszerint az ablakon keresztül szokott bemászni lakására, mert családja ilyenkor már lefeküdt. Lehet, hogy igy történt ez szerdán hajnalban is – ezért nem vette észre a család a hazatérését. Amikor már a lakásban volt, ittas állapotban elfelejtkezett arról, hogy hol van és még egy ablakon át akart mászni. A világítóudvar ablakának fekvése ugyanis megfelel a folyosóról nyiló ablaknak és nincs kizárva, hogy ezt az öreg pincér eltévesztette és a világítóudvar ablakán mászott be a tátongó mélységbe – a halálba.


Grünfeld Miksa holttestét a rendőri bizottság intézkedésére beszállították a törvényszéki orvostani intézetbe, hol a boncolás ténye fog világosságot vetni sok, még eddig tisztázatlan körülményre. A rendőri nyomozás a legnagyobb eréllyel folyik – a fenti gyanun kívül abban az irányban is, hogy büntény történt-e a piaristák ódon házában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98