Dtum
Login with Facebookk
1923 | Augusztus

Az eladók teljesen eltüntek a részvénypiacról

A részvénypiacon a mult hét elején bekövetkezett ellanyhulás ugylátszik, csak átmeneti volt. A hetekkel ezelőtt megkezdődött átértékelési folyamatot feltartóztatni nem lehet, legfeljebb csak időlegesen megszakitani. Az az átmeneti ellanyhulás tehát, amit egy-két napig láttunk, tisztán tőzsdetechnikai okokra vezethető vissza. A bankok ugyanis a mult hét elején kikapcsolódtak a tőzsdei forgalomból, ugyszintén a nagy egyezményes cégek is, amelyek a Girón kivül nem mertek kötni. 

Csütörtökön hirtelen megváltozott a helyzet, mert a közönség nem ugyan a pénzintézeteket, hanem a tőzsdei magáncégeket nagyszámu tőzsdei megbizással kereste fel, amivel szemben az eladók teljesen eltüntek a piacról. A közönség főleg az arbitrázs értékeket kereste bécsi ösztönzésre, miután az ottani piacon a korona ujabb bécsi lejegyzése következtében a magyar arbitráss-értékek szintén animáltak voltak és az osztrák arbitrázs-tevékenység nálunk is feltette ujból a bécsi piaci kedvenc játékpapirjait: a Magyar Hitelt, a Salgót, a Rimát és az Államvasutat. A bécsi spekuláció főleg és elsősorban a Rimát favorizálta arra a hirre, hogy a Rimamurányi néhány nappal ezelőtt eladta a tárcájában levő 10.000 darab brünni Kohó-részvényt, ami által nagyobb összegü csehkorona követeléshez jutott. 

A helyi spekuláció az arbitrázs-értékeken felül a csütörtöki rendkivüli szilárd tőzsdenapon főleg a nehéz értékeket kereste, amelyek közül különösen a Georgia és a Mezőhegyesi Cukor nagyarányu előretörése volt szembetünő. A Georgiánál hir szerint ujabb nagyarányu tranzakció készül, a Mezőhegyesi Cukornál szintén tranzakcióról beszélnek. Nagyarányu kereslet közepette a Georgia szintén az 1 millió koronás árfolyamu papirok sorába lépett és az Urikányi is a milliós szintü értékek sorát gazdagitotta.

Egyáltalában feltünő jelenségként kell azt regisztrálnunk, hogy a Hitelbank papirjai, amelyek az elmult nagy hosszban a közönség kizárólagos kedvencei voltak, ismét előtérbe látszanak kerülni. A Hitelbank valamennyi értéke ugyanis megmozdult a csütörtöki tőzsdenapon és ugyszólván valamennyi Hitelbank-érték, igy a Karton, Mág, MFTR Fegyver és a két Ganz ujra a tipp-papirok sorába kerültek. 

Dacára a korona stabilnak látszó árfolyamának, ugylátszik a most megkezdődő tőzsdehéten is erős tőzsdenapokra lehet számitani, legalább is a szombati és vasárnapi szilárd magánforgalomból ezt a következtetést vonja le a spekuláció. 

A kis- és középpapirok árfolyamalakulása ugylátszik egyelőre megállt és a közönség ismét egész figyelmével a nehéz papirok, elsősorban pedig az internacionális értékü valőrök felé fordul. 

A bankok, amelyek eddig teljes tartózkodást mutattak a piaccal szemben, ugylátszik most már szintén kénytelenek lesznek eddigi tartózkodó magatartásukból kilépni, minek előjeleit láttuk a csütörtöki zárlat felé is, amikor néhány nagybank bekapcsolódott az értéküzleti forgalomba. A piac egységes menetét talán csak az zavarja, hogy a piacon három kasszára kötnek, prompt kasszára, augusztus 22-iki ex girókasszára és az augusztus 27-iki pótives nagy girokasszára. 

A pénzpiacon lényegében nincsen semmi változás.
A pénz ugylátszik bőségesen áll a piac rendelkezésére, mert a szombati napon is nagy cégek tételben 6-7 1/2 között kinálták a prompt pénzt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98