Dtum
Login with Facebookk
1923 | Július

A tőzsdei árfolyamok további emelkedése feltartózhatatlan

Minden ellenkező rosszakaratú híresztelés ellenére, eddigi prognosztikonjaink az elkövetkező tőzsdei hetek ármozgalmáról pontosan bekövetkeztek. Nem véletlen jóslatokon alapultak eddigi megállapításaink, valamint jövendő tájékoztatásaink sem, hanem a tények logikus levezetésén.

Az átértékelési folyamat, mely a többi piacokon a magyar korona értékcsökkenését nemcsak nyomon követte, hanem megelőzte is, az értéktőzsdén is megindult s azt most már feltartóztatni annál kevésbé lehetséges, mert az átértékelési folyamatban kellő pénz áll a spekuláció rendelkezésére. 

Az eddig tétlen kontremin csütörtökön akcióba lépett.
Kissé bátortalanul, kissé erőtlenül, de megpróbálkozott. A magas árfolyamok sziklabástyáit rohamozta, igen csekély eredménnyel, mert a piac minden felkínált árut felszívott s még a biancó darabokat is felvette, úgyhogy a kontremin, vesztett ügyét látva, már az utótőzsdén sietett lefedetni angazsmánjait. Különösen a Borsodi szén árfolyamát sikerült majd 300.000 koronáról 180.000 koronára leszorítani, és ez a siker is efemér jellegü maradt, mert rövidesen kiderült, hogy a kontremin nem rendelkezik elegendő darabokkal s így saját gyors lefedése emelte ismét a Borsodi szén árfolyamát. 

A kontremin akcióját aláágyazta a kosztpénz kamatlábának hirtelen felszökkenése.
A kosztbaadók ugyanis a kasszanapok kitolásánál rengeteg veszteséget szenvedtek s így természetesen húzódoztak az újabb kölcsönök megkötésétől, de a pénzintézetek hamarosan rengeteg pénzt dobnak a piacra, ami azonnal az árfolyamok leszorítását eredményezte. 

A többi rosszindulatú hiresztelést úgy a tőzsdetanács, mint a Giró és pénztár kellő értékére szállitotta le. 

E héten is két üzleti napot tart a tőzsde, ma és csütörtökön s így az egy hetes tőzsdeszünetről terjesztett hírek, a kontremin berkeiből terjesztett rosszindulatú kacsáknak bizonyultak. 

Az értékpapírpiacon az üzlet e héten is a szilárdság jegyében fog lebonyolódni.
Még igen sok értékpapíros mélyen belértéken alul fekszik a piacon s a majorizálási harcok sem ülnek el, sől ellenkezőleg, most érnek el tetőpontjukra. 

A Kereskedelmi Bank, Leszámítoló Moktár, Kereskedelmi, Hitelbank papírosait titkos kezek még fokozottabb mértékben vásárolják s ezek árfolyama még nem érte el legmagasabb kurzusát. A kisebb papirok közül Lichtig, Furnér, Horváth Jelzálogbank, Mérleg iránt nagy az érdeklődés s rövidesen további áremelkedést várunk bennük. Nagy tipp a Mezőhegyesi cukor, mely mélyen alatta fekszik a többi cukorpapirosnak. A Magyar Mérleg és Gépgyár szenzációs bevezetése után nem áll meg, hanem sikeres karriérjét folytatni fogja. Benfentesek szerint árfolyama rövidesen meghaladja majd a 100.000 koronás kurzust. 

Természetesen valamennyi startnál álló s ugrásra kész papirosról nem emlékezhetünk meg szűk hasábjainkon, de bizonyos, hogy e héten is lesznek nagy meglepetések s nem egy papiros többszörözi meg majd a multheti árfolyamát.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kontremin
Szabóné Fricska Anna

A kontremin francia eredetű szó, azt a tőzsdei spekulációt jelöljük vele, amely az árak esésére épül. A kontreminőr az a személy, aki az árak esésére spekulál.

Magát a cselekvést a kontreminál szóval fejezhetjük ki szakszövegben, amely szó általában is használható bármilyen ellenakcióra, amellyel meghiúsítunk valamit.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98