Dtum
Login with Facebookk
1923 | Augusztus

Mivel vádolja Stromfeld Aurél ezredest az ügyészség

Ismeretes, hogy ez év tavaszán a rendőrség előállította Stromfeld Aurél volt vezérkari ezredest, a proletárdiktatura idején a vörös hadsereg volt vezérkari főnökét és rövid kihallgatás után kihirdette előtte, hogy előzetes letartóztatásba helyezi. Az állami és társadalmi rend védelméről szóló törvénybe ütköző büncselekmények cimén indult meg ellene az eljárás, átkisérték az ügyészség fogházába, majd nemrégiben vádiratot készített az ügyészség ellene.

 

Ez a vádirat részletesen ismerteti azt a kommunista összeesküvést, amelyet az ugyancsak letartóztatásban levő vádlottak terveztek. Az volt, a céljuk, hogy a most fönnálló állami és társadalmi rend teljes föforgatásával és megsemmisítésével a kommunista uralmat visszaállítják. Ebből a célból gyüléseket tartottak és „Emberbaráti egyesület” címen titkos társaságot létesítettek és sejtrendszer alapján folytatták szervezkedésüket. Állandó összeköttetésben állottak a bécsi kommunistákkal, sőt érintkeztek a moszkvai III. Internacionale vezetőivel is. Az összeesküvők közül a rendőrség tizenegy egyént tartóztatott le, akik közül a vezetőszerepet játszó Csrenka János asztalosmester a rendőrség előtt terhelő vallomást tett Stromfeld Aurél ezredes ellen.

 

Ez a vallomás volt az, amelynek alapján Stromfeld ezredest a rendőrségen előállították és kiterjesztették ellene is az eljárást. Stromfeld a rendőrségi kihallgatása alkalmával mindvégig tagadta, hogy Csrenkáék összeesküvéséről bármi tudomása lett volna, és tagadásával mindvégig kitartott. Amikor átkerültek az iratok a rendőrségről a vizsgálóbiróhoz, Csrenka János rögtön azzal kezdte a vallomását, hogy a rendőrségen készült kihallgatási jegyzőkönyvet elejétől végig kifogásolja, az abban foglaltakat nem födik a valóságot és a rendőrségen azért vallott ugy, amint a jegyzőkönyvben olvasható, mert testileg bántalmazták. Különösen valótlannak mondotta a Stromfeld ezredesre vonatkozó részt.


Érdekes ezzel szemben az ügyészségben álláspontja. Eszerint első vallomását fogadja el igaznak a vádhatóság, mert azt a többi terhelt vallomása is támogatja. Stromfeld Aurél, a magasműveltségű vezérkari ezredes, mit keresett kétizben is egy alacsonyrendü kommunista taroktól félrevezetett asztalosmester családjánál. Ott vacsorázik náluk, holott az ilyen látogatások, mondja az ügyszség, már tulhaladják az udvariasság határát. Az ezredes tudta, hogy Csrenka kommunista és mégis benső ismertséget tartott fönn vele. Az ügyészség véleménye szerint Stromfeld Aurélt a bosszuállás érzete vezette, amikor a kommunista párt sötétben bujkáló exponenzeivel tárgyalt, mert a katonai biróság felségárulás büntette miatt két évi és kilenc hónapi sulyos börtönre ítélte.


Dr. Darvay János, Stromfeld ezredes védője, terjedelmes kifogást adott be az ügyészség vádirata ellen és pontról pontra kimutatni igyekszik, hogy a vádhatóság vádirata puszta föltevésen alapszik, már pedig bünvádi eljárásban alapos bizonyítékok szükségesek. A vádtanács Stromfeld Aurél és társainak bünügyében e hó nap 31-én tartja meg a kifogások fölötti tárgyalását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98