Dtum
Login with Facebookk
1923 | December

Wolff Károlyt miniszterelnökké kiáltották ki Csilléry beszámolóján

 Régóta nem volt ilyen izgalmas beszámoló. Az Aréna-uti iskola tornatermében délután 4 órára 4-500 ember gyült össze, nagyobbrészt tányérsapkás egyetemi hallgatók. Wolff Károlyt, Csilléryt és a több megjelent képviselőt és városatyát nagy éljenzéssel és tapssal fogadták.
Első szónok Csilléry András dr. nemzetgyülési képviselő volt, aki „ugyis, mint törvényhatósági tag” üdvözölte a megjelent „szépszámu” közönséget.


- 1919 óta — mondotta — a nagy politikában bizonyos lefelé irányulás, mondhatnám lecsuszás volt észlelhető, de a községi politikában fölfelé irányulás volt észlelhető. (Közbekiáltások: „Ugyvan!” – „Helyes” – „Különösen tarifákban.”)


Majd az erélytelen és megalkuvó, engedményeket adó keresztény vezető polikusokat támadta. „Elég volt már ezekből a konjunktura emberekből, hadd jöjjenek már a gerinces, igazi keresztény fajvédő férfiak.” Ezután a külföldi kölcsönről beszélt, amely szerinte „biztos romlásba viszi az országot.” Beszéde végén a következő szenzánciós kijelentést kockáztatta meg: „Az közismert tény, hogy az egész világon Budapest városában van a legolcsóbb villany- és gázvilágítás és seholse lehet ilyen nevetséges csekély tarifával villamosozni…”

 

Utána Petrovácz Gyula tartotta meg szüzbeszámolóbeszédét, amelyben eddigi müködését vázolta. Az építésekről mondta el véleményét, azután áttért községi politikára és annak „nagy vívmányait”dicsőítette. „Mi eltüntettük a zsidó tanerődet, az iskolák idegenfajú igazgatóit mindenhonnan kidobtuk és valamennyi zsidó kerületi orvost megfosztottunk állásától…”Végül a numerus clausut és annak megteremtőjét,  Haller Istvánt éltette. Ezt követte a müsor fénypontja, dr. Wolff Károly több mint egy óráig tartó beszéde.


- ..A Szahara struccjai, ha vihar közeledik, hogy ne érezzék a duló vihart, fejüket mélyen beleástak a sivatag homokjába. A keresztény politikusok ilyen struccok, ők is jó mélyen beleássák fejüket a homokba pedig a vihar nem fog elmaradni..."

 

Majd a zsidóságra tért át és kifejtette, hogy a kommunizmus nem más mint zsidó plutokrácia.


- "Itt állok és hirdetem a végtelen nagy szeretetet, én itt állok a krisztusi szeretet jegyében és továbbra is fokozott bizalommal fogok harcolni a faj védelem nevében..."
(Egy közbekiáltás: Éljen Wolff Károly, az uj magyar miniszterelnök!)


Erre, mintha csak valaki előkészítette volna a megjelent képviselőket és a városatyákat.
Csilléryvel élükön percekig tartó tapssal és zugó éljenzéssel feleltek a közbeszólásnak.


Wolff Karoly pedig köszönetképen lehajtotta fejét és csöndesen, boldogan mosolygott.


Mi is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98