Dtum
Login with Facebookk
1923 | Január

Seipel kancellár nyilatkozata a Hétfői Hirlapnak

Vasárnap délután a Hétfői Hírlap munkatársának alkalma volt rövid beszélgetést folytatni Seipel kancellárral.


- Milyen impressziói vannak Excellenciáknak első budapesti látogatása alkalmából? – kérdeztük.
- Megérkezésem első percétől fogva, - felelte a kancellár – a legkitünőbb impresszióim vannak. Nemcsak a rendkivül szives fogadtatás, amelyben részesültünk, hanem Budapest maga – a legkellemesebb benyomást tette ránk.
- Milyen irányu tárgyalásokat folytat Excellenciád Budapesten? – kérdeztük tovább.
- Mint már több nyilatkozatomban jeleztem, - hangzott Seipel dr. válasza – budapesti utazásom célja Bethlen István gróf miniszterelnök úr Bécsben tett legutóbbi látogatásának barátságos viszonzása. Természetesen azonban megragadom az alkalmat és tető alá óhajtom juttatni azokat a tárgyalásokat, amelyeket a két állam gazdasági megegyezése érdekében már régebb idő óta folytattunk.
- Ma délelőtt fölkerestem Bethlen István gróf miniszterelnök urat, akivel e gazdasági problémák megoldása dolgában hosszasabban tanácskoztam. A megbeszélés a legnagyobb reménységét adja a barátságos és kedvező megoldásnak.


Végül megkérdeztük a kancellár urtól, mi a véleménye a kisantant Magyarország ellen való állítólagos föllépéséről. Seipel dr. mosolyogva válaszolta:
- Senki sem adhat hitelt azoknak a fantasztikus híreszteléseknek, amelyek Magyarország támadó szándékairól szólnak. Mi egyáltalában nem vesszük e híreket komolyan.


Ezzel véget ért a beszélgetés. A kancellár titkára feszes tartással áll meg Seipel dr. előtt és jelenti, hogy az automobil várja Őexcellenciáját. Fél öt óra van. Seipel dr. Vass József népjóléti miniszter látogatására indul.

Vasárnap reggel egyébként már negyed nyolckor megtette első látogatását Seipel kancellár. Schioppa Lőrinc pápai nunciust kereste föl, majd ismét visszatért a Hungáriába, átöltözött és tíz órakor már ismét fenn volt a Várban, Bethlen István gróf miniszterelnöknél. A tárgyaláson, - amelynek folyamán, mint a kancellár közvetetlen környezetéből értesülünk, kizárólag gazdasági kérdéseket vitattak meg, mindvégig jelen volt Schuller dr. osztrák külügyi osztályfőnök is, aki délután egyedül tárgyalt tovább a miniszterelnökkel.


Délután egy órakor Horty Miklós kormányzó dinét adott az osztrák kancellár tiszteletére, és este nyolc órakor vacsorán látta vendégül a kormányzó Seipelt.


Grünberger dr. osztrák külügyminiszter – mint velünk közölték – nem vesz részt a kancellár tárgyalásaiban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ignaz Seipel Seipel kancellár és Bethlen István
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98