Dtum
Login with Facebookk
1923 | Július

Millió és billió

 A legtöbb ember, ha nagy számokban beszél figyel sem vet a millió és billió közti különbségre nem gondol arra, hogy ez egyik szám éppen egy milliószor nagyobb a másikánál. Schubert, egyik matheinatikai művében érdekesen hasonlítja össze a billiót a millióval:

A csillagászaiban fontos annak a ténynek az ismerete, hogy billió milliószor több, mint millió. A planéták és a nap, valamint a planéták;egymásközti távolsága hat és száz millió mértföld között változik, az álló csillagok már jóval messzebb esnek a naptól, vagy a mi bolygórendszerünk valamely meghatározott pontjától, öt billió és többszázmillió mértföld közt váltakozik távolságuk.

Miután azonban billió ugy aránylik a millióhoz, mint millió az 1-hez, tehát a nap és bolygók közti távolság elenyésző csekély az állócsillagok és a bolygók közli távolsághoz képest. A Sinusról tehát nemcsak a föld vagy a nap, hanem egész, bolygórendszerünk elenyésző pontnak látszik. éppen ugy, mint ahogy mi is elenyésző kicsinynek látjuk a Siriust, pedig valószinüleg az is egész bolygórendszer.

A mi bolygórendszerünk két bolygója közti távolság, a Siriusról nézve egymiliméternyinek tünhetik fel. A millió és billió közti viszony kitűnik, ha azzal számolunk, hogy két hétnél kevesebb idő alatt egy másodper telik el, egy billió másodperc elteléséhez azonban több mint harmincezer évre volna szükség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98