Dtum
Login with Facebookk
1923 | Június

Méregdrága minden, de mulatni nem lehet

 - A Hétfői Napló tudósítójától.-


A ligeti szórakozóhelyek közt mindig keresett hely volt a Jardin de Paris, melynek műsorát hajdan kitűnő írók állították össze, melyet egykoron gondosan vezettek és ahol mindig éberen vigyáztak arra, hogy a látogatók pénzükért kapjanak is cserébe valamit. Világhírű nemzetközi számokat szerződtettek, bravuros táncosokat hoztak, olyan artistákat, akik a varsói Alhambrában éppen ugy ünnepelt emberek voltak mint a párisi Pigals-ban, vagy a kairói Palacé-ban. Amilyen nagyszerű volt valaha a jardin, olyan sivár és szomoru ma.

 

A felszolgált ételek ehetetlenek, ezzel szemben legalább méregdrágák, a műsor élvezhetetlen, de van egy előnye: a belépőjegy vagyonokba kerül. Hiába toborozták össze a legdivatosabb szinészeket és a legtöbbet szereplő kabaré és szinházi irókat, ezek olyan silány, szánalmas programmot produkáltak, amilyet még ebben a mai ötlet-szegény világban se fogadtak el.

Ezt a direkció hamarosan be is látta és a nagy garral hirdetett irodalmi vezetőt elcsapta, szerződtettve helyette egy másikat.


Mindez azonban édeskeveset használt.


Ugyanilyen tárgyilagos elismeréssel kell szólanunk a Tabarin-ról is. Ide külön igen jelentős belépődíjak vannak. ( Egy páholy ára csekély hatezer korona. ) hogy mit lát a közönség? Táncolnak az öreg, régi díszletekkel eléktelenített színpadon és táncolnak a parketten. Ismert az összes pesti „lokálokat” végigjárt artistanők gyülhelye ez a táncpalotának csufolt valami, Benn: jazz-band, künn: cigány-band: rémes lárma, zaj, valami bántó tumultus és bántó végletek.


A Jardin de Paris-ban a szolidság ismeretlen fogalom, amit ma más helyeken is nehéz megtalálni. Siberek, táncosok, könnyen keresők találkoznak ma ebben a lokálban, melyet röviden a siberek kertjének neveztek el. Az árak olyan horribilis módon felszöktek, mint az egyes tőzsdei papirok és azokat megfizetni rendes jövedelmű földi halandóknak lehetetlen.

A Casino-de Paris


A mult évben – megalakitása óta – még francia névre hallgatott ez a ligeti varieté, amely az idén keresztségen ment át és most Nyári Orfeum néven kerül elkönyvelés alá. Ujat, érdekeset, komolyabban figyelemreméltót itt se láthatunk, de valamivel szórakoztatóbb mint a Jardin.
A Nyári-Orfeum második műsora a parjetten zajlik le. Élménynek ez sem nevezhető. A legtöbb táncosnőket és férfiakat télen a benti helyiségekből ismerjük. Az orfeum mostani neve határozottabban kifejezőbb és hivebb önmagához, mint a régi volt.

Sivár az angol park


Az Angol Park az idén se hozott semmi ujat, ha csak azt nem jegyezhetjük fel ujitásnak, hogy itt is minden tetemesen megdrágult. Az élet, a forgalom alaposan megcsappant az Angol Parkban. Valahogy idegenné vált itt minden, nem tudunk lelkesedni, örülni, szélesen kacagni, pedig hogy szeretnénk. Talán a ródli dominál és még nem csuszott le a börzén, itt lecsuszhatik.

Gundel


A pesti nyári éttermek közt mindig elsőnek emlegették a Gundel vendéglőt, amelyet bizonyos megbecsülés vett körül. Tradiciója és presztizse volt ennek a vendéglőnek, messzi kivált a többi nyári lokál közül, amely az idén – szomoruan iktatjuk ide, - sokba vissza maradt. Az árak itt is világrekordra törekszenek és az ételek se olyan abszolút jók, mint régebben.

Sir a liget


A liget mulatóhelyekre, vendéglőkrem barokra és kabarékra az idén rossz idő jár. A közönség nem ül kocsira, de még a villamosra se, mert minden közlekedés rettenetesen megdrágult és a költségek igen magasra szöktek. Az éttermi árakat nem lehet követni, a szórakozóhelyek látogatásához pedig kisebb vagyonok kellenek. Nincs élet a ligetben, nincs forgalom, nincsenek lármásm színes tumultusok, vége az éjszakai kocsikorzóknak, vége a virágcsatáknak, vége mindennek, ami nyáron karaktert adott ennek az egykoron pompás városnak. Hogy milyen részvétlenség uralkodik a ligeti kabarék iránt, arra mi sem jellemzőbb, mint az, hogy valamely este a Lomb-szinpad nem tartott előadást, mert egyetlenegy jegyet se vett senki sem, noha ezen az estén eső se volt. Mindenki panaszkodik a tulajdonosok, alkalmazottak, szinészek, táncosnők, mutatványosok, szóval sir a liget, mert a pesti közönség kénytelen volt lemondani erről a szerény polgári szórakozásról is.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Eszmék és kóreszmék Eszmék és kóreszmék
Egy kárpátaljai honatya beszélt a képviselőházban. Kifejtette, milyen...
Mi lesz Chaplinnel? Mi lesz Chaplinnel?
Igen, mi lesz Chaplinnel?... Ezt kérdezik sokan most, amikor a...
Plathy százados is szerzett egy bronzérmet Plathy százados is szerzett egy bronzérmet
Az olimpiai lovas mérkőzéseket szombaton folytatták. Ezen a napon a...
A Hitelbank közgyülése A Hitelbank közgyülése
A Magyar Általános Hitelbanknak Cziráky Antal gróf elnöklete alatt...
A magyar kir. Földtani intézet gyüjteményéből A magyar kir. Földtani intézet gyüjteményéből
A Magyar kir. Földtani Intézet palotájának rajzát a „Vasárnpi...
A vérkeringés csodái, a vérerek A vérkeringés csodái, a vérerek
A vér útja csodálatosan kiépített csatornarendszeren, a...
Hangversenyek Hangversenyek
Bach csembalóra írt g-moll hangversenyét játszották VI....
Az olasz-jugoszláv barátsági szerződés közgazdasági vonatkozásai Az olasz-jugoszláv barátsági szerződés közgazdasági...
Az olasz-jugoszláv barátsági szerződés politikai vonatkozásainak...
Rangos utcák Rangos utcák
A Hársfa-utcából befordulok a Dob-utcába. Hársfa-utca, Dob-utca, -...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98