Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1923 | Május

Miniszterelnök Ur!

A háboruban térképen követtük a seregek hadmozdulatait. Ma egy halom francia és angol ujság az asztalomon és ezeknek a tudósításaiból, cikkeiből, reflexióiból, közönyös, elfogult, fölényes vagy részvétteljes hangjából igyekszem kiolvasni, milyen benyomást tett a magyar ügy Páris és London közvéleményére. A le nem pénzelt ujságokból örömmel állapítom meg Nagyméltóságod rendkívüli személyes sikerét.

 

Sajnos, hazánk a külföld megítélésben a bolsevizmus erjedésétől napjainkig a békebeli Szerbia nivójára sülyedt. Miniszterelnök Ur végre személyesen tapasztalhatta, hogy az a müveletlenség, felelőtlen gonoszság és csökönyös, mindenre elszánt korlátoltság, amely városi és országos politikánkban gyakran fölülkerekedni látszik, milyen dermesztő hatást vált ki külföldön. A francia és angol lapokból, még az ellenséges érzésüekből is, kicsendül a meglepetés hangja: Ez a tatárfejü európai jelenség, aki szuverén ura a nyugati formáknak, Bethlen István gróf, sokszázados kulturájával képviselné azt a Magyarországot, amely fejlődése utján megáldott, hátat fordított Európának és az uj világalakulásban Montenegró megüresedett helyét szándékszik betölteni!

 

A látszat valóban ez, a mai Magyarország régi, boldog országunktól nemcsak abban különbözik, hogy területének népességének, gazdaságának kétharmadát vesztette el, - a mai Magyarország szivét, ízlését, stilusát, látókörét, fantáziáját, életcélját is elvesztette volna. A magyarságnak finom, egyéni illata volt, mint az orgonavirágnak; a testi és szellemi üdeség, tehetség és erő sugárzott belőle, itthon és külföldre. A frissességet ernyedtség, a sugárzást sötétség, az előrehaladást hátrafelé tántorgás váltotta föl.

 

Nagyméltóságodnak Párisban és Londonban bizonyára gyakran elfacsarodott a szíve, ha Budapestre gondolt. Igazi államférfiu a fényben sem felejti el az árnyakat. Mégis, végre boldog és önfeledt napjai lehettek, nem látta maga körül Gömböst, Wolffot, Ulaint, Csontos bácsit és a többi országnagyokat, ami bizonyára hozzájárult utja sikeréhez, mert igy a külföld sem bámulhatta meg e nevezetes státusférfiakat.

 

Nagy megnyugvással volna az országra, ha valóban egyedül és kizárólag Bethlen István képviselné, nemcsak Párisban, Londonban és Rómában, de – Budapesten is. Nagyméltóságod tisztánlátását itthon bizonyára megzavarják azok a hatalmas egyéniségek, sudár fák, akiktől nem látni az erdőt. Pekár gigantikus háta, Sokoró embonpointje, Nagyatádi pufók zsiros arca és a többiek, akiknek a nevét leírni unalom és megalázkodás: azok, akik Európa ellenségei és Balkán barátai, akik Budapestből Nagykikindát, Magyarországból Írországot szeretnének kipolitizálni, mert csak igy övék az ország, a hatalom és a dicsőség.

 

A dicsőséget és a hatalmat nem irigylem tőlük, de az ország menthetetlenül elpusztul, ha Miniszterelnök ur, ez utazás tapasztalatai után is, a kezükön hagyja, részt enged nekik a kormányzásban. Végre is ez az ország nem söntéspolitikusokhoz szokott hozzá, ez egyszer a szabadság, a műveltség, haladás boldog, büszke országa volt. Elég a bütykösök és fütykösök uralmából, jelszavunk: Vissza Európába!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Vezuv kitörése A Vezuv kitörése
Nápolyból rémes híreket közöl a távíró: a Vezuvnak néhány nappal...
Gregor Strasser Gregor Strasser
Gregor Strasser, volt müncheni patikust, a nemzeti szocialista párt...
Az osztrák bortörvény szigorítása Az osztrák bortörvény szigorítása
Az új magyar bortörvény (1908. évi XLVII. törvényczikk) életbelépte...
Kálvin szobra. Kálvin szobra.
Nemrégiben sok heves támadást intéztek epés kritikusok és féltékeny...
Botrányt okozott a szegedi korzón egy felbérelt szendvicsember! Botrányt okozott a szegedi korzón egy felbérelt szendvicsember!
Vasárnap délelőtt ragyogó tavaszi napsütésben többszáz ember...
A gyorskorcsolyázó világbajnokság A gyorskorcsolyázó világbajnokság
A norvég fővárosban, Oslóban szombaton és vasárnap folytak le a...
A Nyirségben 40.000 vagon burgonya eladatlan maradt A Nyirségben 40.000 vagon burgonya eladatlan maradt
Abban a gazdasági leromlásban, amely körülöttünk folyik, szinte...
Hangversenyek Hangversenyek
Bach csembalóra írt g-moll hangversenyét játszották VI....
A nyilas főpolgármester szerint Beregffy felelős a budapesti hidak...
A politikai rendőrégen tegnapi kezdték meg Mohai Gyulának, Budapest...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98