Dtum
Login with Facebookk
1923 | Május

Miniszterelnök Ur!

A háboruban térképen követtük a seregek hadmozdulatait. Ma egy halom francia és angol ujság az asztalomon és ezeknek a tudósításaiból, cikkeiből, reflexióiból, közönyös, elfogult, fölényes vagy részvétteljes hangjából igyekszem kiolvasni, milyen benyomást tett a magyar ügy Páris és London közvéleményére. A le nem pénzelt ujságokból örömmel állapítom meg Nagyméltóságod rendkívüli személyes sikerét.

 

Sajnos, hazánk a külföld megítélésben a bolsevizmus erjedésétől napjainkig a békebeli Szerbia nivójára sülyedt. Miniszterelnök Ur végre személyesen tapasztalhatta, hogy az a müveletlenség, felelőtlen gonoszság és csökönyös, mindenre elszánt korlátoltság, amely városi és országos politikánkban gyakran fölülkerekedni látszik, milyen dermesztő hatást vált ki külföldön. A francia és angol lapokból, még az ellenséges érzésüekből is, kicsendül a meglepetés hangja: Ez a tatárfejü európai jelenség, aki szuverén ura a nyugati formáknak, Bethlen István gróf, sokszázados kulturájával képviselné azt a Magyarországot, amely fejlődése utján megáldott, hátat fordított Európának és az uj világalakulásban Montenegró megüresedett helyét szándékszik betölteni!

 

A látszat valóban ez, a mai Magyarország régi, boldog országunktól nemcsak abban különbözik, hogy területének népességének, gazdaságának kétharmadát vesztette el, - a mai Magyarország szivét, ízlését, stilusát, látókörét, fantáziáját, életcélját is elvesztette volna. A magyarságnak finom, egyéni illata volt, mint az orgonavirágnak; a testi és szellemi üdeség, tehetség és erő sugárzott belőle, itthon és külföldre. A frissességet ernyedtség, a sugárzást sötétség, az előrehaladást hátrafelé tántorgás váltotta föl.

 

Nagyméltóságodnak Párisban és Londonban bizonyára gyakran elfacsarodott a szíve, ha Budapestre gondolt. Igazi államférfiu a fényben sem felejti el az árnyakat. Mégis, végre boldog és önfeledt napjai lehettek, nem látta maga körül Gömböst, Wolffot, Ulaint, Csontos bácsit és a többi országnagyokat, ami bizonyára hozzájárult utja sikeréhez, mert igy a külföld sem bámulhatta meg e nevezetes státusférfiakat.

 

Nagy megnyugvással volna az országra, ha valóban egyedül és kizárólag Bethlen István képviselné, nemcsak Párisban, Londonban és Rómában, de – Budapesten is. Nagyméltóságod tisztánlátását itthon bizonyára megzavarják azok a hatalmas egyéniségek, sudár fák, akiktől nem látni az erdőt. Pekár gigantikus háta, Sokoró embonpointje, Nagyatádi pufók zsiros arca és a többiek, akiknek a nevét leírni unalom és megalázkodás: azok, akik Európa ellenségei és Balkán barátai, akik Budapestből Nagykikindát, Magyarországból Írországot szeretnének kipolitizálni, mert csak igy övék az ország, a hatalom és a dicsőség.

 

A dicsőséget és a hatalmat nem irigylem tőlük, de az ország menthetetlenül elpusztul, ha Miniszterelnök ur, ez utazás tapasztalatai után is, a kezükön hagyja, részt enged nekik a kormányzásban. Végre is ez az ország nem söntéspolitikusokhoz szokott hozzá, ez egyszer a szabadság, a műveltség, haladás boldog, büszke országa volt. Elég a bütykösök és fütykösök uralmából, jelszavunk: Vissza Európába!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A spanyol királyi pár A spanyol királyi pár
A politikai világot a mult hetekben erősen foglalkoztatta a spanyol...
Kormányintézkedések és beruházások Kormányintézkedések és beruházások
Az állam pénzügyeinek rendbehozatala során a kormány most érkezett el...
A bukaresti béke A bukaresti béke
Bulgária, Románia, Szerbia és Görögország julius hatodikán...
A burgonyaközpont panamája A burgonyaközpont panamája
A felfüggesztett vezérigazgató. Az elpanamázott hat millió ügyében a...
Mesterséges eső
Az idei nyár szárazsága ismét ráterelte a tudósok figyelmét a...
Az országos gazdasági egyesület a korcsmák ellen Az országos gazdasági egyesület a korcsmák ellen
A szeszivást mértékletes formájában is veszedelmesnek ítélik a...
Boldog uj esztendőt az agyonsanyargatott Magyarországnak Boldog uj esztendőt az agyonsanyargatott Magyarországnak
Felsóhajtunk mi magyar gazdák is a Mátyás Diákkal, hogy:...
A szegény asszony élete A szegény asszony élete
1939 elején jelent meg e munka első része; az a hódmezővásárhelyi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98