Dtum
Login with Facebookk
1923 | November

A talaj forgatása

A talaj forgatásának (rigolozásának) célja a porhanyítás, továbbá az, hogy felsőbb és jól beéredett talajban részesítsük a gyökereket. Utóbbi cél akkor lesz teljesen világossá, ha a forgatás keresztülvitelével tisztában vagyunk.

A forgatandó területet felosztjuk két, esetleg három hosszabb sávra.
A sávokat 50-70 cm.-es részekre. A felásást kezdjük az első részen, ahonnan a földet a partra hányjuk, utána az l-es rész árkába a 2-esből kikerült föld felső része alulra, alsó része felülre kerül. Igy tovább haladva, a 8-asból a 7-esbe, a végén pedig az egyesből partra hányt föld a 14-es árkába fog kerülni.

A forgatásnak imént leírt keresztülvitele ma már minden konyha-, gyümölcskertészetben és szőlőgazdaságban el van terjedve, mert így úgyszólván észrevétlenül s a föld ide-oda talicskázása nélkül elvégezhetjük ezt a fontos őszi munkát. Forgatás alkalmával a gyökérréseket, köveket, cserebogárpajorokat természetesen nem szabad a földben hagyni.

E talajmunkára esős, fagyos idő nem alkalmas, mert ekkor nagy rögöket nyerünk s így a porhanyítási célt nem értük el. A forgatás mélységet az szabja meg, hogy az ott termelendő növénynek milyen mélyen vannak a talpgyökerei. Tehát olyan mélyre ásunk, hogy a talpgyökerek ne a nyers altalajba, hanem a beéredett, porhanyó feltalajba kerüljenek, ahol a hajszálgyökerek is könnyebben fognak a talajszemcsék között utat törhetni, mint az üllepedett, összenyomott altalajban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98