Dtum
Login with Facebookk
1923 | November

Megindult a dánrendszerű gyomai szövetkezeti vajgyár üzeme

Az Országos Tejszövetkezeti Központ Gyomán dán rendszerű vajgyárat létesített, amelyet az elmult szerdán avatott fel Schandl Károly dr. földmívelésügyi államtitkár. Az államtitkárt útjára a minisztérium több főtisztviselője kisérte el. Az ünnepséget Zeöke Antal, a kerület képviselőjének beszéde nyitotta meg, majd Löcherer Béla, a Tejszövetkezeti Központ vezetője, fejtette ki az új ipari feldolgozóüzem felállításának célját.

Schandl Károly szólott ezután az egybegyűlt nagyszámú közönséghez.
Rámutatott arra, hogy a kormány új gazdasági programmjába beillesztette a szövetkezeti mozgalmat is, közelebbről a tejszövetkezeti mozgalmat. Nekünk gondoskodnunk kell állattenyésztésünk fejlesztéséről s ebben addig nem állhatunk meg, amíg a Balkánnak Svájca nem leszünk.

Elő kell készülnünk arra az időre, amikor gabonánkat Amerika kiszorítja az európai piacról s épen ezért át kell térnünk nekünk is ép úgy, mint Dánia, az intenzívebb állattenyésztésre, illetve tejgazdaságra.

Köszönetet mondott azoknak, akik az új üzem felállítása körül érdemeket szereztek. Az államtitkár nagy lelkesedénél fogadta beszéde után megindultak a gépek. Az új gyár négy óra alatt hétezer liter tejből készít vajat. Az üzemben dán mesterek tanítják be a magyarokat.

A tejszövetkezeti központ Gyomán és környékén hét tejgyüjtőtelepet létesített, de a körzetbe később bevonja egész Békés vármegyét, sőt a szomszédos megyéket is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98