Dtum
Login with Facebookk
1923 | November

Találkozások vele

(Felolvasás az Ady-ünnepen)

1902-ben találkoztam vele először, az Osvát Ernő hetilapjában, a Magyar Géniuszban. Ott jelent meg a "Műhelyben" című rövid színképe, az első írása budapesti lapban. Benne néhány verssor, szokatlan szépségével megragadó. - Ki ez a költő? Ki ez az ember? - kérdeztem a hökkentő hatás első hevületében. Aztán egy évig nem találkoztam újból a nevével.

De egy év múlva Nagyváradról vékony versfüzetet hozott a posta: "Még egyszer" volt a címe. Akkor találkoztam vele másodszor.

És most engedjék meg, hogy egy kicsit büszkélkedjem Önök előtt. Mert erről a versfüzetről a budapesti sajtóban, úgy tudom, csak ketten írtunk 1903 őszén: Szász Zoltán meg én. Én egy 21 éves ifjú fontoskodásával és gyámoltalanságával, de írásomból ma se szégyellem, ezt a néhány sort:...

 

"És valószínű, hogy megmosolyog engem, ha nem értem őt és valószínű, hogy megmosolyog, ha azt állítom, hogy értem. Természetes, mint nem lehet érteni a homályt és mint lehet érteni egyáltalán valamit?... Ady Endrénél jobb költő kevés akad ma e hazában" - volt a végső megállapítása annak a cikknek. 1903-ban, virágában a Kiss József - Ignotus - Heltai-korszaknak, amikor még a nehezen fejlődő váradi költő messze volt attól, hogy nevét egy ország fölkapja, hiszen az "Új versek" kötete csak 906-ban jelent meg és Ady Endréből csak akkor lett igazán s egy csapásra Ady.

908-ban azután megismertem személyében is. El kell mondanom ebből az első személyes találkozásból valamit, erősen jellemző apróságot. Osvát Ernővel ültünk a New York kávéházban, a Nyugat indulása előtt. Osvát akkor szedte össze új folyóirata első kéziratait s Ady érdeklődésére két vers kéziratát megmutatta neki.

 

Azt kell mondanom, hogy az egyik verset X írta, a másikat Y. Tehát X és Y költőkről van szó. S mikor Ady elolvasta Y versét, azt mondta rá: Rossz Ady utánzat. Aztán elolvasta a másikat, amit X írt és azt mondta rá: Jó Y utánzat. - Összemosolyogtunk. Akkor ismertem meg benne az embert. S barna szemében nemcsak a tükör előtt álló feminin hiúskodást láttam, hanem a mérhetetlen öntudatosságot, amit még csúfondáros formájában is jogosnak éreztem. Hiszen akkor már a "Vér és Arany" kötetével s benne az új magyar líra legnagyobb versével, az Ős Kajánnal ajándékozta meg nemzetünket.

Nem fontos, hogy további találkozásainkat az életben sorra vegyem. Az utolsó - most volt, néhány hete csak, a szobrász műtermében, aki a készülő síremlék terveit mutatta meg néhányunknak. És az őszi alkonyatban újra láttam őt. Meztelen felső testtel, dacos állal, szívére szorított ököllel fog ülni egy férfialak a sírja fölött, lant nélkül, mert maga a test a lant itt, aminthogy az élete is ma már egy új, egész, hatalmas költeménye a huszadik század magyarságának.

S most: még csak egy verset, ami a halála első évfordulójára íródott, az Ős Kaján hatása alatt. A szenvedő ember panasza az új embertelenségben: - Üzenet Adynak.

(A felolvasott vers a Nyugat 1920. Februári számában jelent meg.)

 

Gellért Oszkár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Olaszország nyerte a világbajnokságot Olaszország nyerte a világbajnokságot
Olaszország – Csehszlovákia 2:1 (0:0, 1:1) Nagy rendőri és...
A görög király életmódja A görög király életmódja
A görög király életmódja a legegyszerübb, mondhatni nyárspolgári...
A zsombék A zsombék
Évtizedekkel ezelőtt Borbás Vince már részletesen ismertette...
A kereskedelmi miniszter Szatmáron A kereskedelmi miniszter Szatmáron
Hieronymi Károly kereskedelmi miniszter mint Szatmár város volt...
Szerb kommunisták vérengzése
Az ,,Obbnova” Arangyelovácból érkezett jelentése szerint a...
Sopron Sopron
Sopron népe magyar akar maradni. Valóban nem hozott számunkra...
Kormányzati lépések hitelügyben Kormányzati lépések hitelügyben
A választójogi kérdésen kívül elsősorban a hitelügyek foglalkoztatják...
Katonák és fegyvereik Katonák és fegyvereik
A magas hegységekben folytatott harc mind a parancsnokokkal, mind a...
Egy féllábu azsan provokatőr el akarta adni őrgróf Palavicini Györgynek Nádosy titkos naplóját Egy féllábu azsan provokatőr el akarta adni őrgróf Palavicini...
Budapest utcáin föl-föltűnik egy jólöltözött, borotváltarcu,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98