Dtum
Login with Facebookk
1924 | Augusztus

Miért szívhatatlan a pesti szivar és cigaretta

Tartalékkészlet hiányában egészen friss árút osztanak ki a trafikosok közt – Általános sztrájkra készül a dohánygyári munkásság – Tömöry államtitkárnak futárral küldték el a munkások ultimátumát 

Az utóbbi időben egyre gyakoribb és általánosabb a panasz a dohányosok körében a trafikáruk szívhatatlansága miatt. A méregdrága cigaretták és szivarok ugyanis kivétel nélkül annyira nedvesek és kemények, hogy még a teljesen egészséges tüdőnek is nagy és nehéz munkát adnak, nemhogy a poros és beteg pesti tüdő tudná könnyed élvezettel végigszívni a Dohányjövedék gyártmányait. A trafikosok azzal magyarázzák árujuk e nedves keménységét, hogy váratlanul megnövekedett a fogyasztás, nincs idő a szárításra s az árú a dohányraktárakban alig egy-két hétig pihen.


A Hétfői Napló munkatársa utána járt ennek a dolognak s olyan helyről, ahol jól ismerik a Dohányjövedék helyzetét, a következő felvilágosítást kapta:
- A m.kir. Dohányjövedék gyártmányainak romlása már régebb idő óta tart, különösen feltűnővé és észrevehetővé azonban csak most, mintegy két hónapja vált. Az ok a munkásviszonyokban rejlik.


- A helyzet az tudniillik, hogy a dohánygyári munkáság kap talán az összes szakmák közül a legkevesebb fizetést. Megélhetésük júniusban aztán még súlyosabbá vált, a természetbeni ellátás megvonásával, úgyhogy Budapest négy dohánygyára elvesztette munkásainak egyharmadát.


Az átlag heti munkabérek 180 ezer korona körül vannak. Ebből a családos szakmunkás nem tud megélni s ha csak tud, másutt helyezkedik el.


- tény az, hogy tartalékkészletek hiányában egészen friss árút vásárol a közönség a trafikokban. Ennek azonban nem a fogyasztás megnövekedése az oka, hanem az, hogy a kétharmadára redukált üzemmel dolgozó gyárak éppen csak, hogy kitudják elégíteni az egyenletes fogyasztást.


De nem lehet tartalékolni a termelést azért sem, mert a rosszul fizetett munkások teljesítménye szintén erősen csökkent s innen van az, hogy a pesti dohányos drága pénzért nem kap érett, száraz trafikot, hanem szívhatatlanul keményet és nedveset.


- A dohánygyárak termelését egyébként most újabb válság fenyegeti. A munkásság hangulata igen elkeseredett. Sürgős bérjavítást követelnek. Székely János volt államtitkára a napokban vezette a dohánygyári munkások egy küldöttségét a Dohányjövedék igazgatósága elé s kérte a béreknek haladéktalanul való felemelését. Jellemző a helyzet kiélesedett voltára, hogy báró Natorp Tivadar miniszter tanácsos megígérte, hogy a munkásság kérelméről és hangulatáról futár útján számol be a jelenleg szabadságon levő Tömöry államtitkárnak s e hétre ígérte a végleges választ.


A küldöttség tagjai tudomásul vették a választ, de hangsúlyozták, hogy ma havi 1 milliós jövedelemből nem lehet megélni, s ha nem jön sürgős segítség, számolni kell egy esetleges dohánygyári sztrájk lehetőségével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Muzsikáltam királynak, cigánynak, szegénynek, gazdagnak Muzsikáltam királynak, cigánynak, szegénynek, gazdagnak
Ma ünnepli huszonöt éves prímási jubileumát Magyar Imre, a világot...
Olaszország támogatásáért versengenek a németek és franciák Olaszország támogatásáért versengenek a németek és franciák
A "Giornale d'Italia" berlini levelezője hosszu beszélgetést...
Szombathelyi újabb vallomása az újvidéki pörben Szombathelyi újabb vallomása az újvidéki pörben
A vajdasági legfőbb bíróság tegnap folytatta Szombathelyi Ferenc...
London legújabb szenzációja a női jazz-band London legújabb szenzációja a női jazz-band
London legújabb szenzációja a női jazz-band, amely a nemében, illetve...
Magyarország ugyanakkora külföldi kölcsönt kaphat, mint Ausztria Magyarország ugyanakkora külföldi kölcsönt kaphat, mint Ausztria
Egyik olasz lap közlése szerint az ántánt-államok a hitelsegítő...
A prágai ikrek gyermeke A prágai ikrek gyermeke
Mint tudjuk, nagy feltünést keltett néhány hónappal ezelőtt, hogy a...
Magyar kutató a dzsungel romvárosában,  a mayák birodalma Magyar kutató a dzsungel romvárosában, a mayák birodalma
Az alábbiakban Kelemen Pál magyar archeológus és műtörténész...
Rövidek Rövidek
A népszövetségi tanács szombaton egytől-egyig letárgyalta a...
A Vatikán nem akarja korlátozni a magyar katholikus papság politikai szereplését A Vatikán nem akarja korlátozni a magyar katholikus papság politikai...
Serédi Jusztinián hercegprimás kinevezésének idejében nagy föltünést...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98