Dtum
Login with Facebookk
1924 | December

A postacsomagok forgalmi adója: a vám 25 százaléka

A panaszokat adóemeléssel orvosolták

Lapunk mult heti számában hírt adtunk a postahivataloknál működő forgalmi adókirendeltségnek arról a sérelmes eljárásáról, amelyet a külföldről postacsomagokban érkező áruk forgalmi adójának a kiszámításánál követtek.

Abban az esetben ugyanis, amidőn a szállítólevélhez számla nem volt mellékelve, az adóügyi kirendeltségek a forgalmi adót a vám 60%-ában állapították meg, ami különösen az új vámtételek életbeléptetése óta mutatkozott elviselhetetlennek, minthogy az új vámok egyes cikkeknél az árú értékének 100%-át is meghaladja, a forgalmi adó tehát 3% helyett 60%-ot tett ki. 

Az Országos Kereskedő- és Iparosszövetség, amidőn e sérelmes eljárásról tudomást szerzett, azonnal sürgős előterjesztéssel fordult a pénzügyminiszterhez, amelyben ennek a tarthatatlan helyzetnek a megszüntetését kérte. 

A pénzügyminiszter a hivatalos lap szombati számában közzétett 159.844 sz. rendeletében megváltoztatja ezeket a sérelmes rendelkezéseket és elrendeli, hogy a vámköteles áruk behozatala alkalmával fizetendő általános forgalmi adót a posta- és utasforgalomban mindenkor az áruért fizetett vám 25%-ában kell megállapítani és a vámmal együtt befizetni. 

Mindenesetre haladás a jelenlegi helyzettel szemben, hogy a vám 60%-a helyett 25%-ot kell forgalmi adó címén lefizetni, ellenben határozott visszaesés és óriási mértékű adóemelés foglaltatik abban a rendelkezésben, mely szerint a vámnak ez a 25%-a a jövőben nem egyszerű biztosítékul fog szolgálni, amelyből a számla bemutatása esetén a 3%-ot meghaladó többlet visszakövetelhető, hanem ez a 25% a tényleg esedékes forgalmi adó. 

Ez más szóval azt jelenti, hogy a póstacsomagokban érkező áruk forgalmiadójának a lerovásánál a számla szerinti érték többé már nem irányadó, hanem egyedül a vám összegét kell a forgalmiadó alapjául venni. 

Ha pedig tekintetbe vesszük, hogy egyes árucikkek vámja az áru értékének 80-100%-át is eléri, ez a forgalmiadó-rendelet nem jelent egyebet, mint a vámoknak forgalmiadó címén történő újabbi 25%-os emelését, amely éppen a gyengébb minőségű olcsó árukat fogja ismét drágítani. 

Valóságos gúnyként hat ilyen körülmények között a rendeletnek az a kitétele, mely e „reformot” a „felmerült panaszok megszüntetése érdekében” tartotta életbeléptetendőnek. 

Azt hisszük, a kereskedelem és az ipar szívesen feloldja a pénzügyminisztert ugyanebben a rendeletben tett ama igérete alól, mely a forgalmiadónak a vám bizonyos százalékában való megállapítását általánosságban minden árunemre kilátásba helyezi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98