Dtum
Login with Facebookk
1924 | December

Rövidek

A demokratikus ellenzék föllebbezése a gyülésbetiltások ellen
 A demokratikus blok tudvalevően megföllebbezte a főkapitánynak azt a határozatát, amellyel a hétfő esti Sándor-utcai gyüléseket betiltotta. A föllebbezést vasárnap délben Peyer Károly, Pakots József képviselők vitték el a főkapitányságra, ahol Marinovich főkapitány titkárának azzal adták át, hogy rendes közigazgatási uton intéztesse el. A föllebbezés indoklása így hangzik:
A gyülés zavartalan lefolyásáért garanciát vállalunk és igy annak törvényes betiltására semmi ok fönn nem forog. Annál kevésbé, mert ugyanaznap gyülést tart a keresztény-szociális párt és Mikulás estéjén bejelentés nélkül fölvonulást rendezett az egyetemi fiatalság, amelyet a tisztelt rendőrhatóság nem akadályozott meg.

Az ellenzék ma este vacsorát rendez

A demokratikus ellenzéki pártok blokjának intézőbizottsága hétfőn délután ülést tartott, amelyen Vázsonyi Vilmos, Peidl Gyula, Nagy Vincze, Peyer Károly, Szakáts Andor és Farkas István vettek részt. Az intézőbizottság az aktuális politikai kérdésekkel foglalkozott és elhatározta, hogy mivel a kormány a gyülések tartását nem engedélyezni, a képviselők ma este 8 órakor a Royal-szállóban tartandó társasvacsorán fogják az ellenzék álláspontját ismertetni.

Véget ért a kinai polgárháboru

Pekingből jelentik: Csang-Cso-Lin körtáviratban bejelentette, hogy a Vu-Pol-Fu ellen indított hadjáratot beszünteti. Rámutat arra, hogy a kormány élén most egyetlen ember áll és hogy a nép megmentésére irányuló kívánsága teljesült. Ezért javasolja, hogy vonjanak vissza minden csapatot Mandzsuriába és megígéri, hogy a jövőben engedelmeskedik a központi kormány parancsainak. Ezzel bizonyosságot tesz róla, hogy ellenzi a katonai személyek beavatkozását politikai ügyekbe és a maga részéről ilyen szellemben akar eljárni.

Felségárulással vádolja a török kormány az örmény patriarchát

Konstantinápoly, december 27.
 A török kormány elhatározta, hogy Konstantin örmény partiarchát kiutasítja az országból. Kiutasított még Agath Angelos metropolitát és a görög klérus két másik előkelő tagját is.


A kiutasítás óriási föltűnést kelt mindenfelé és a szigoru intézkedéseket azzal okolják meg, hogy nevezettek felségárulást követtek el Törökországgal szemben.


Ismeretes, hogy a legutolsó patriarcha halála után annak hagyatékából eltünt egy zsák, amely tele volt politikai okmányokkal. Az uj patriarchát azzal vádolják, hogy része van ezeknek az okmányoknak az eltüntetésében. Megállapították, hogy ezek a dokumentumok a patriarcha és Szovjetoroszország közötti viszonyokra vonatkoznak.

A Troczki-Szinovjev-ellentét utcai zavargássá fajult Oroszország több városában

London, december 21.
A lapok odesszai jelentése szerint Oroszország több városának utcáin összeütközések voltak Szinovjev és Trockij hívei között.

Bécsben a kommunisták tüntetést készítettek elő karácsonyra
Bécs, december 21.
A kommunista munkanélküliek országos kongresszusának nem régen hozott határozatára hivatkoztatva, a munkanélküliek központi választmánya ismételten bejelentette, hogy még karácsony előtt tüntetéseket fog rendezni.


Tekintettel arra, hogy a legutóbbi tüntetés alkalmával rendzavarások fordultak elő, a rendőrség messzemenő intézkedéseket tett és a hétfő délelőttre bejelentett fölvonulást betiltotta. A Rote Fahne ma föltünő helyen fölhívás közöl és ezt írja: Ha a kormány elutasítja követeléseinket, fölvonulunk és akkor Ausztriában ne legyen nyugta karácsonykor a burzsoáziának. A Morgen értesülése szerint a munkanélkülieknek egy csoportja a szent estén és a karácsonyi ünnepnapokon is lármás tüntetésre készül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Peyer Károly Pakots József Vázsonyi Vilmos Dr. Nagy Vince Peidl Gyula Troczki Szinovjev
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
Az anyának fel kell áldozni magát. Le kell mondania késői boldogságot...
A nemzetgyűlés a kisiparért A nemzetgyűlés a kisiparért
A liberális korszakban a kisipar, amelynek valóban dolgozó, magyar...
Épülő fővárosunk Épülő fővárosunk
Nem mondhatja senki, hogy ez a mi szép fővárosunk túlságos...
Nessi Pál képviselő katonai ügye Nessi Pál képviselő katonai ügye
Nessi Pál képviselő és szolgálaton kívül levő honvédtiszt jan....
Ben Hur Ben Hur
A februárban bemutatásra kerülő nagy német film, a Metropolis mellett...
Az Újpest 3:0-ra verte a Slaviát és megnyerte a genfi tornát Az Újpest 3:0-ra verte a Slaviát és megnyerte a genfi tornát
A magyar bajnokcsapat, az Újpest újabb nagy dicsőséget szerzett a...
A népügyészség döntött Hindy Iván kivégzési módjáról A népügyészség döntött Hindy Iván kivégzési módjáról
A Népbíróság Horváth-tanácsa tegnap délben hirdette ki ítéletét Hindy...
Kémkedő orosz nagyherczegnő Kémkedő orosz nagyherczegnő
A legfeltünőbb fajtából való regénynek beillenék az a történet, a...
Athéni Olympiai Játékok: 1906. április 22-május 2.
Athletika. Síkfutás: a) 100 méter, b) 400 méter, c) 800 méter, d)...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98