Dtum
Login with Facebookk
1922 | December

A szociáldemokratapárt országos kongresszusa

A kongresszus megnyitása
Pontosan 10 órakor a zsufolt ülésterem előtt Farkas István, a párt titkára előterjesztést tett a kongresszus elnökének megválasztására, amely szerint Peyer Károlyt elnökké választották meg.


Ezután áttértek a napirend első pontjára. Farkas István titkár tette meg jelentését a pártvezetőség nevében a kommün bukásától máig terjedő időben lezajlott eseményekre.


Farkas István jelentése közben érkeztek meg a kongresszusra a külföldi vendégek.


A vendégek éljenzéssel fogadták, majd a Farkas által előterjesztett jelentéshez többen hozzászóltak. Ezzel az első nap délután 3 órakor véget rét.

Vandervelde belga szociálista beszéde

Hétfőn délelőtt Peyer Károly üdvözölte a külföldi szociáldemokrata vendégeket.
Vandervelde válaszolt elsőnek az üdvözlésre. Bejelentette, hogy a bécsi munkaközösséggel megállapodott a másik hágai kongresszuson, hogy 1923-ban pünkösdkor Hamburgban szociálista értekezletet tartanak, a melyen megalakítják az uj internacionalet.


Majd a magyarországi politikai helyzettel foglalkozva, idézett Petőfi „János vitéz”-éből és azt mondotta, hogy mint János vitéznek, a magyarországi szociáldemokrata pártnak is három akadállyal kell megküzdenie. Az első akadályt legyürték 1848-ban, a másodikat 1918-ban, a harmadik még hátra van.

Rendőri beavatkozás

Louis Pierard beszéde után Nina Bang szólalt fel. Megemlékezett a Somogyi-gyilkosságról, mire a kiküldött rendőrtisztviselő tiltakozott az ellen, hogy ezt a kérdést feszegessék.


A rendőrtisztviselő beavatkozását a gyülés nagy zajjal és tiltakozással fogadta. Amikor az elnöknek sikerült csendet teremteni, Nina Bang befejezte beszédét.


Ezután Braun német szociálista beszélt. Borovszky Géza szóvátette a felvidéki munkásság elnyomását.


A felvidéki munkásság felszabadítását várja az anyaországtól, ez azonban addig nem következhetik be, míg a mostani viszonyok meg nem változnak.


A szabadságjogok és a rendtörvény

Vanczák János a sajtó-, szólás-, gyülekezési szabadságról és a rendtörvényről beszélt. A háboru alatt a kivételes hatalom alapján hozott rendeletekkel béklyóba verték a sajtót. Foglalkozott a rendtörvénnyel. Megállapította, hogy ennek életbeléptetése megfojtja a sajtót is de ezenkívül ez a javaslat csak arra jó, hogy Magyarország népének egyik felét börtönbe és dologházba zárja, a másik feléből pedig fegyőröket csináljon.


Kedden délelőtt folytatták a vitát, majd ennek berekesztése után elfogadták az előterjesztéseket és megejtették a választásokat.


Ujabb incidens egy rendőri beavatkozás miatt

Ezután Propper Sándor a falu és a város problémájával foglalkozott.
Demokráciát kell létesíteni az állam minden tagozódásában.
Majd így folytatta:
„Ma, amikor 22 trón omlott össze a háboru után és az államformák 26 százaléka köztársasági….”
Propper a szavainál óriási éljenzés tört ki, mire a rendőrtisztviselő felszólította Proppert, hogy ne izgasson a köztársasági államforma mellett.

A főváros vezetőségének bírálata

Propper ezután a főváros jelenlegi vezetőségének müködését birálta éles hangon. Megállapította, hogy 1922 julius 16-án a főváros vezetősége elvesztette jogosultságát az ügyek vitelére és arra, hogy továbbra is helyén maradjon.


Propper e kijelentését nagy tapssal fogadták, a rendőrtisztviselő pedig fölszólította, hogy magyarázza meg kijelentését.


Propper kijelentette, hogy a nemzetgyülési választások alatt a főváros lakosságának 40 százaléka a szociáldemokrata pártra, 40 százaléka pedig a liberális pártokra szavazott s ezzel megmutatták, hogy nincsenek bizalommal a vezetőség iránt.

Politikai amnesztia
Propper beszéde után Vanderveide belga szocialista vezér szólalt föl. Ő egyszer igazságügyminiszter korában a magyar kormánynál is interventált az emigránsok érdekében, fölszólítást intéz a magyar kormányhoz, hogy tegye lehetővé a külföldre menekültek hazatérését és szüntesse meg a bosszu politikáját.


Magyarország csak akkor fejlődhetik, ha nemzetközi relációban kezet tud fogni a demokratikus országokkal, ez pedig csak akkor lehetséges, ha itt is érvényesül a demokrácia.


Hosszas éljenzéssel fogadták Vandervelde beszédét, amely után Mónus Illés határozati javaslatot terjesztett elő, a mely szerint a szociáldemokrata párt a kormánytól a politikai bünösökre általános amnesztiát kér. Ezt egyhangulag lefogadták.

Határozati javaslatok

A kongresszus ülésezése alatt számos határozati javaslatot fogadták el, melyek közül kiemeljük a következőket:
A párt tiltakozik a rendőrségnek művészeti és irodalmi kérdésekbe való beavatkozása ellen.


A pártgyülés követeli: Az egyesülési és gyülekezési jog szabad gyakorlásának törvényes biztosítását. A szólásszabadságát, a kolportázsjog biztosítását a lapok indításának szabaddátételével. Az internálási rendszer, a rendőri jelentkezés és felügyelet alá való helyezés megszüntetését.

 

Általános amnesztiát, amely a bolsevizmus alatt elkövetett politikai cselekményekért való felelősségrevonást a belföldön és külföldön tartózkodókra egyaránt megszünteti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Peyer Károly, a szociáldemokrata párt új elnöke Emile Vanderverle Louis Pierard bélyegen Nina Bang, dán szociáldemokrata Vanczák János
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Parlamenti viták Parlamenti viták
A kik idáig lanyhasággal és langyosvérűséggel vádolták az ellenzéket:...
Rajnisst ma reggel kivégezték Szálasira, Vajnára, Gerára, Beregffyre délután kerül sor! Rajnisst ma reggel kivégezték Szálasira, Vajnára, Gerára, Beregffyre...
A demokratikus magyar nép ma igazságot szolgáltatott: a Markó-utcai...
Gerhart Hauptmann - Der Ketzer von Soana Gerhart Hauptmann - Der Ketzer von Soana
1. Jó egy évtizede már, hogy a kritika, szinte szokatlan...
A géptüdő A géptüdő
Nehéz titkokat hoz magával az ember a születés előtti időkből. A...
Eldöntetlenül végződtek a porosz választások Eldöntetlenül végződtek a porosz választások
Az európai dráma második fölvonása a porosz választásokkal véget ért,...
Orvosi segítséggel meg lehet a fiatalságot őrizni! Orvosi segítséggel meg lehet a fiatalságot őrizni!
„Kár megvénülni!” - régi igazság, de nemrégiben még csak...
Az MTE országos versenye Az MTE országos versenye
Az üllői-úti pályán 500 főnyi közönség előtt lefolyt versenyek...
Jókai már örökre a miénk... Jókai már örökre a miénk...
Remegő aggodalommal virrasztott betegágyánál három napig a nemzet s...
Egy magyar kisgazda karácsonyi gondolatai és vergődései 1929-ben Egy magyar kisgazda karácsonyi gondolatai és vergődései 1929-ben
Sokszor olvasom a parlamenti beszámolókat. Sokszor reng képviselőink...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98