Dtum
Login with Facebookk
1922 | December

A szociáldemokratapárt országos kongresszusa

A kongresszus megnyitása
Pontosan 10 órakor a zsufolt ülésterem előtt Farkas István, a párt titkára előterjesztést tett a kongresszus elnökének megválasztására, amely szerint Peyer Károlyt elnökké választották meg.


Ezután áttértek a napirend első pontjára. Farkas István titkár tette meg jelentését a pártvezetőség nevében a kommün bukásától máig terjedő időben lezajlott eseményekre.


Farkas István jelentése közben érkeztek meg a kongresszusra a külföldi vendégek.


A vendégek éljenzéssel fogadták, majd a Farkas által előterjesztett jelentéshez többen hozzászóltak. Ezzel az első nap délután 3 órakor véget rét.

Vandervelde belga szociálista beszéde

Hétfőn délelőtt Peyer Károly üdvözölte a külföldi szociáldemokrata vendégeket.
Vandervelde válaszolt elsőnek az üdvözlésre. Bejelentette, hogy a bécsi munkaközösséggel megállapodott a másik hágai kongresszuson, hogy 1923-ban pünkösdkor Hamburgban szociálista értekezletet tartanak, a melyen megalakítják az uj internacionalet.


Majd a magyarországi politikai helyzettel foglalkozva, idézett Petőfi „János vitéz”-éből és azt mondotta, hogy mint János vitéznek, a magyarországi szociáldemokrata pártnak is három akadállyal kell megküzdenie. Az első akadályt legyürték 1848-ban, a másodikat 1918-ban, a harmadik még hátra van.

Rendőri beavatkozás

Louis Pierard beszéde után Nina Bang szólalt fel. Megemlékezett a Somogyi-gyilkosságról, mire a kiküldött rendőrtisztviselő tiltakozott az ellen, hogy ezt a kérdést feszegessék.


A rendőrtisztviselő beavatkozását a gyülés nagy zajjal és tiltakozással fogadta. Amikor az elnöknek sikerült csendet teremteni, Nina Bang befejezte beszédét.


Ezután Braun német szociálista beszélt. Borovszky Géza szóvátette a felvidéki munkásság elnyomását.


A felvidéki munkásság felszabadítását várja az anyaországtól, ez azonban addig nem következhetik be, míg a mostani viszonyok meg nem változnak.


A szabadságjogok és a rendtörvény

Vanczák János a sajtó-, szólás-, gyülekezési szabadságról és a rendtörvényről beszélt. A háboru alatt a kivételes hatalom alapján hozott rendeletekkel béklyóba verték a sajtót. Foglalkozott a rendtörvénnyel. Megállapította, hogy ennek életbeléptetése megfojtja a sajtót is de ezenkívül ez a javaslat csak arra jó, hogy Magyarország népének egyik felét börtönbe és dologházba zárja, a másik feléből pedig fegyőröket csináljon.


Kedden délelőtt folytatták a vitát, majd ennek berekesztése után elfogadták az előterjesztéseket és megejtették a választásokat.


Ujabb incidens egy rendőri beavatkozás miatt

Ezután Propper Sándor a falu és a város problémájával foglalkozott.
Demokráciát kell létesíteni az állam minden tagozódásában.
Majd így folytatta:
„Ma, amikor 22 trón omlott össze a háboru után és az államformák 26 százaléka köztársasági….”
Propper a szavainál óriási éljenzés tört ki, mire a rendőrtisztviselő felszólította Proppert, hogy ne izgasson a köztársasági államforma mellett.

A főváros vezetőségének bírálata

Propper ezután a főváros jelenlegi vezetőségének müködését birálta éles hangon. Megállapította, hogy 1922 julius 16-án a főváros vezetősége elvesztette jogosultságát az ügyek vitelére és arra, hogy továbbra is helyén maradjon.


Propper e kijelentését nagy tapssal fogadták, a rendőrtisztviselő pedig fölszólította, hogy magyarázza meg kijelentését.


Propper kijelentette, hogy a nemzetgyülési választások alatt a főváros lakosságának 40 százaléka a szociáldemokrata pártra, 40 százaléka pedig a liberális pártokra szavazott s ezzel megmutatták, hogy nincsenek bizalommal a vezetőség iránt.

Politikai amnesztia
Propper beszéde után Vanderveide belga szocialista vezér szólalt föl. Ő egyszer igazságügyminiszter korában a magyar kormánynál is interventált az emigránsok érdekében, fölszólítást intéz a magyar kormányhoz, hogy tegye lehetővé a külföldre menekültek hazatérését és szüntesse meg a bosszu politikáját.


Magyarország csak akkor fejlődhetik, ha nemzetközi relációban kezet tud fogni a demokratikus országokkal, ez pedig csak akkor lehetséges, ha itt is érvényesül a demokrácia.


Hosszas éljenzéssel fogadták Vandervelde beszédét, amely után Mónus Illés határozati javaslatot terjesztett elő, a mely szerint a szociáldemokrata párt a kormánytól a politikai bünösökre általános amnesztiát kér. Ezt egyhangulag lefogadták.

Határozati javaslatok

A kongresszus ülésezése alatt számos határozati javaslatot fogadták el, melyek közül kiemeljük a következőket:
A párt tiltakozik a rendőrségnek művészeti és irodalmi kérdésekbe való beavatkozása ellen.


A pártgyülés követeli: Az egyesülési és gyülekezési jog szabad gyakorlásának törvényes biztosítását. A szólásszabadságát, a kolportázsjog biztosítását a lapok indításának szabaddátételével. Az internálási rendszer, a rendőri jelentkezés és felügyelet alá való helyezés megszüntetését.

 

Általános amnesztiát, amely a bolsevizmus alatt elkövetett politikai cselekményekért való felelősségrevonást a belföldön és külföldön tartózkodókra egyaránt megszünteti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Peyer Károly, a szociáldemokrata párt új elnöke Emile Vanderverle Louis Pierard bélyegen Nina Bang, dán szociáldemokrata Vanczák János
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Csak röviden! Csak röviden!
Ő Felsége egy ízben valamilyen vidéki városban volt kénytelen pihenőt...
Friedenthal és Salm új felfedezése
Hans Friedenthal és Eduard Salm egy új eljárást dolgozott ki,...
Télen megjelenő ehető gomba Télen megjelenő ehető gomba
Az 1922/23-i télen december hó folyamán valamint januáris hó első...
Hindenburg – gyaloglóverseny Hindenburg – gyaloglóverseny
Nagy érdeklődés mellett folyt le a mult vasárnap Düsseldorfban a 25...
Huszezer évvel ezelőtt Huszezer évvel ezelőtt
Flammarion megrajzolta egyik művében a föld huszezer esztendővel...
A méregkeverő Csordás Lidi halála A méregkeverő Csordás Lidi halála
A hódmezővásárhelyi méregkeverők bünperének tárgyalása alkalmából...
Szivdobogás az üveglemezen Szivdobogás az üveglemezen
Szegény ben Akiba, ki tudja, hányszor fordul meg napjában a sírjában,...
Téli harcok a keleti fronton Téli harcok a keleti fronton
A szovjet-arcvonalon folytatott téli háború rendkívül nagy...
Nobile számára nincs mentség Nobile számára nincs mentség
A sarki expedícióval kapcsolatos vizsgálatra kiküldött bizottság...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98