Dtum
Login with Facebookk
1924 | Február

Bethlen nagy beszéde Kaposvárott

A miniszterelnök beszéde
Az összeomlás és a bolsevizmus letörése után minden magyar kormánynak három szempontra kellett elsősorban figyelmét irányítania. Az egyik, hogy az országban helyreállítsuk a rendet, az államhatalmat megszervezzük és megszilárdítsuk, a másik, hogy újonnan szervezzük ennek az országnak a politikai életét, mert az összeomlás után az állam politikai élete is összeomlott, fölbomlottak az összes pártok, amelyek eddig az ország ügyeit vezették.

 

Azok a férfiak, akik a pártok élén állottak, vagy visszavonultak, vagy elvesztették népszerüségüket, képességüket arra, hogy az országot vezessék.

 

A harmadik, hogy a megkötött béke után ezt a csonka országot, amely talán alig életképes a történtek után, életképessé tegyük gazdasági és pénzügyi értelemben. Az elsőre: ennek a nemzetnek nincs nagyobb érdeke, mint hogy az országban az egész vonalon rend legyen és uralkodjék és hogy a külföldön is honorálják azokat a törekvéseket, amelyeket a kormány és a társadalom együttesen akarnak előmozdítani.


A háborunak a nép széles rétegeire gyakorolt befolyása megérlelte a tömegekben azt a vágyat, hogy hatékonyabb befolyást gyakorolhassanak a törvényhozásunkra. Igy született meg tulajdonképen a háboru következtében a magyar demokratikus gondolat, amely érvényesülést keresett a háboru után. Sajnos azonban, a háboru után ez a gondolat lejtőre jutott. Oka ennek egyfelől azoknak tehetetlensége és lelkiismertlensége, akik ezt a demokratikus gondolatot a maguk részéről kézbe vették és érvényesíteni akarták. De más oka is volt ennek. Az összeomláskor ebben az országban csak egy szervezett erő maradt: ez a szociáldemokrata párt volt. Ez volt az, amely abban a percben ezt a gondolatot kézbe vette és maga hatalmi törekvéseire kihasználta oly formában, hogy végeredményben ezt az országot tönkre akarta tenni. Majdnem tönkretette a demokrácia gondolatát.

 

Biztosítani akarjuk azt a fokozatos, demokratikus fejlődést, amelyre ennek a nemzetnek föltétlenül szüksége van, ha a kor gondolatának és szükségleteinek megfelelően akarja az ország intézményeit berendezni. Az a föladatunk, hogy intézményeinket fokozatosan demokratikus szellemben alakítsuk át, átalakítsuk alkotmányunkat, de nem azért, hogy a királyság intézményét eltöröljük, nem azért, hogy a kettős kamara rendszerét megszüntessük, hanem azért, hogy ezeket szabadon demokratikus alapon építsük föl.


Ha Angliában a királyság intézményéi a legszélesebb demokráciával össze lehet egyeztetni, miért ne volna ez lehetséges Magyarországon?


Demokratikus alapon kell kiépíteni megyei szervezetünket, városi és községi adminisztrációnkat. Demokratikus kulturpolitikát is kell csinálni és ezt sem azért, hogy istentagadásra tanitsuk a magyar népet. Vissza kell térni fokozatosan azokra a szabadságjogokra is amelyek teljessége talán ma még nincs meg, de amelyeknek teljességére szükség lesz visszatérni abban a percben, amikor biztosítani tudjuk, hogy ezzel a szabadsággal nem azért fognak élni, hogy demagógiát, a szabadsággal való visszaélés szabadságát szerezzék meg maguknak, hanem hogy a jobbaknak, tehetségesebbeknek fölemelkedését lehetővé tegyük a szabad versenyben.


Azt mondják az úgynevezett oktobristák, hogy nem demokrácia az, amit mi akarunk, hanem reakció. Én ezeknek csak azt felelem, hogy hosszu ideig tartott ebben az országban a rombolás: az ujjáépítésre, még pedig demokratikus irányban, még hosszabbidőre lesz szükség.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bethlen Sárközy Aurél főispán kíséretében a beszámolóra megy a Turuk-szállóba A Ház elnöke és a képviselők egy csoportja a beszámolóra menet A miniszterelnök a nagy jelentőségű beszédét mondja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Székely kivándorlás Székely kivándorlás
A székely kivándorlásról a marosvásárhelyi kereskedelmi és iparkamara...
Mussolini üzenete Mussolini üzenete
Vasárnap délelőtt Mussolini miniszterelnök hatalmas beszédet tartott...
A trónörökös huszárezredes lett A trónörökös huszárezredes lett
A hadsereg rendeleti közlönyének egyik közelmúlt száma közli Károly...
A selmeczbányai kongresszusok A selmeczbányai kongresszusok
Selmeczbányának, a szépen emelkedő bányavárosnak ünnepnapjai voltak a...
Amerika csak annak ad kölcsönt, aki megérdemli Amerika csak annak ad kölcsönt, aki megérdemli
Az amerikai államférfiak galériájában talán a legérdekesebb férfiu...
MTK – FTC 2:1 (1:0) MTK – FTC 2:1 (1:0)
Az áldott májusi eső ellene esküdött a nagy izgalommal várt...
Rövidek Rövidek
Moszkvából jelentik: Az orosz kommunista pártok központi választmánya...
A vonat elé vetette magát, de semmi baja sem történt A vonat elé vetette magát, de semmi baja sem történt
Vasárnap délelőtt Szöllőssy József 20 éves pénzbeszedő a ferencvárosi...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98