Dtum
Login with Facebookk
1924 | Január

Nincs titkos feltétel

Bethlen István gróf miniszterelnök Kállay Tibor pénzügyminiszter, Khuen-Héderváry Sándor gróf követségi tanácsos és Ángyán Béla dr. miniszteri tanácsos, a miniszterelnökség-sajtóosztály vezetője, kiséretében a Népszövetség magyar albizottságának londoni tanácskozásaira utazott. Ezen a londoni tanácskozáson véglegesen döntenek a magyar kölcsön ügyében.

A miniszterelnök elutazása előtt másfélórás beszédben ismertette a nemzetgyűlésen a külföldi tárgyalások menetét. A kölcsön csakis és kizárólag Magyarország újjáépítésének a céljaira fog felhasználtatni és kizárólag a béke érdekeit szolgálja.

Politikai körökben bizonyos titkos feltételeket emlegettek, amelyek állítólag a kölcsön előfeltételei. A miniszterelnök ezekkel a kósza hirekkel kapcsolatban a leghatározottabban kijelentette, hogy a kölcsönügy rendezésének nincs semmi titkos feltétele. 

A magyar kormány a trianoni szerződésen túlmenőleg semmiféle kötelezettséget nem hajlandó vállalni. 

A Népszövetség, mint ismeretes, a kölcsön felhasználásának az ellenőrzésére főbiztost küld Budapestre. A főbiztos azonban kizárólag a kölcsön zálogául lekötött jövedelmeket, nevezetesen a vám-, cukor-, dohány- és sómonopólium jövedelmeit ellenőrzi és csak olyan kormányintézkedésekkel helyezkedhetik szembe, amely ezeknek a lekötött zálogjogoknak csökkentését célozzák. 

A kölcsönnel kapcsolatos pénzügyi programm részleteinek a kidolgozására a Népszövetség újból bizottságot küld Budapestre, amely a magyar kormánnyal és a kinevezett ellenőrrel együtt költségvetésszerű részletekben állapítja meg a jövő teendőit. A programmot úgy kell kidolgozni, hogy a költségvetés egyensúlya öt félév alatt rendbehozható lehessen. 

A magyar kormány teljes egészében megkapja a 250 millió aranykoronát.
Ha gazdasági életünket két és félév alatt rendezni akarjuk, az állami bevételeket meg kell duplázni. A mi helyzetünk azonban sokkal nehezebb, mint Ausztriáé. Ausztria tőkeerős ország, Magyarország azonban tőkében igen gyenge. 

A nemzetgyűlés még mindig a felhatalmazási javaslatot tárgyalja nyolcórás üléseken. A vita során Walkó Lajos kereskedelmi miniszter egy beszédben válaszolva bejelentette, hogy legközelebb a nemzetgyűlés elé terjeszti az autonóm vámtarifa tervezetét. A kormánynak nem az a célja, hogy Magyarországon mindenképen ipari termelést csináljon, mert ez merénylet lenne az ország ellen, másrészről azonban minden erővel fejleszteni kell azokat az iparokat, amelyeknek előfeltételei megvannak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Egy tanyasi iskola alapítása - a kép közepén Klebelsberg Kúnó, Bethlen István és Horthy Miklós Gróf Bethlen István miniszterelnök
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98