Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1923 | December

A jóvátétel nem veszélyeztetheti a költségvetés egyensulyát

Kállay Tibor pénzügyminiszter a jóvátételről ezeket mondotta:

– A tényállás tiszta megvilágitása céljából előre kell bocsátanom azt, hogy a népszövetség nem állapitja meg a magyar reparációs terheket és evvel a kérdéssel egészben véve csupán abból a szempontból foglalkozik és foglalkozott, hogy a felállitott programm végrehajtását és általában Magyarország pénzügyi rekonstrukcióját a reparáció kérdése mennyiben érinti.

– Ausztria esetében se nem szüntettek meg reparációs kötelezettségeket, se nem halasztottak el, sem pedig nem függesztettek fel, hanem oly értelemben határoztak csupán, hogy azok az osztrák jövedelmek és vagyonok, amelyek a békeszerződés értelmében a reparáció céljaira vannak záloggal terhelve, ez alól a teher alól liberáltassanak a kölcsön céljaira ugy, hogy ez a kölcsön kapja az első rangsort ezekből a jövedelmekből és vagyonokból a kielégitésre.

– Magyarországot illetőleg a helyzet ettől eltérő és éppen azért tartotta szükségesnek a népszövetség pénzügyi bizottsága fixirozni a maga nézetét abban a tekintetben, hogy milyen teher háritható Magyarországra anélkül, hogy az általa felállitott pénzügyi rekonstrukció sikerét veszélyeztesse.

Ennélfogva a népszövetség pénzügyi bizottsága a maga jelentésében hangsulyozta általánosságban azt, hogy a békeszerződésből eredő terhek fizetésének nem szabad sem a magyar költségvetés egyensulyát, sem pedig a korona elérendő stabilitását veszélyeztetni.

Megjegyezte egyben a pénzügyi bizottság, hogy az első években a fizetési kötelezettségnek a jelzett összegen jelentékenyen alul kell nézete szerint maradnia.

Megjegyezte továbbá azt is, hogy a békeszerződésből eredőleg megállapitható fizetési kötelezettségnek Magyarország olyképen tenne eleget, hogy az e célra szükséges összeg a felállitandó önálló jegybankba fizettessék be és a jegybank kormányzójának feladatát képezné az, hogy a magyar koronában befizetendő összeget beváltsa külföldi pénzre akkor és ugy, hogy ez a korona stabilitását ne veszélyeztesse.

Reméljük, hogy a magyar jóvátételi összeg tekintetében minél előbb teljesen tiszta helyzet teremtődik, ugy, hogy a londoni tárgyalás alkalmával e részben már egészen kialakult szituációval állunk szemközt.

A reparációs bizottság a maga formális határozatát az eredeti októberi határozatának megfelelően csak akkor fogja meghozni, ha a népszövetség már formálisan is áttette hozzá a Magyarország pénzügyi rekonstrukciójára vonatkozó aláirt protokollumokat és az egész anyagot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lakkczipő és korcsolya Lakkczipő és korcsolya
Keresem a közös vonást, mely a tél két jellemző mulatságát, a tánczot...
A csillagos égbolt, Planetárium 2. A csillagos égbolt, Planetárium 2.
A németországi tudósok most sok kísérletezés után megtalálták a...
Miből van a benzin? Miből van a benzin?
Már jó hetvenöt évvel ezelőtt tudták, hogy a benzin szénből és...
Bizalmatlan szövetségesek Bizalmatlan szövetségesek
Német részről … igen rossz hatással volt és igen sokat ártott...
Kassainé ifjasszony Kassainé ifjasszony
Színészpletykákkal, színházi pikantériákkal és kulisszatitkokkal...
A MAGYAR VÁLOGATOTT FOOTBALL-CSAPATNAK az olympiádra való kiküldetése A MAGYAR VÁLOGATOTT FOOTBALL-CSAPATNAK az olympiádra való kiküldetése...
A MAGYAR VÁLOGATOTT FOOTBALL-CSAPATNAK az olympiádra való kiküldetése...
Az optánsok járandóságának megadóztatását és a közszükségleti cikkek árának leszállitását követelte a segédhivatali tisztviselők vasárnapi nagygyülése Az optánsok járandóságának megadóztatását és a közszükségleti cikkek...
A Segédhivatali Tisztviselők Országos Szövetsége vasárnap tiltakozó...
A vérmedve fia A vérmedve fia
A művészetben minden a művészi elhitetés erején múlik: ezt bizonyítja...
Késmárky 194 centiméteres magasugró rekordja Késmárky 194 centiméteres magasugró rekordja
A szegedi KEAC vasárnap tartotta meg a déli kerület országos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98