Dtum
Login with Facebookk
1924 | Július

Károly király végrendelete

Károly király végrendelete értelmében gyermekei és Zita királyné nem telepedhetnek le ántánt-területen


A legitimisták kizártnak tartják, hogy Ottó királyfit Angliban neveljék
London, október 30.

(A Reggel munkatársának távirata.) Az angol lapokban az utóbbi időben gyakran jelent meg az a hír, hogy Károly király árvái és Zita királyné Lequelitióból Angliába telepednek át. Legujabban pedig az egyik londoni ujság már arról számol be, hogy Ottó királyfi karácsony után nevelője kíséretében már meg is érkezik Angliába és itt egyik London melletti college-ben fogja folytatni tanulmányait.


Beavatott körökben érdeklődtem e hírek valódisága felől és informátoromtól, aki nagyon előkelő diplomata s a magyar és osztrák legitimistákkal közvetlen összeköttetésben áll, a következő fölvilágosítást kaptam:


- szó sem lehet arról, hogy a királyné vagy gyermekei állandó tartózkodásra Angliában telepedjenek le. Ugyanis Károly király végrendeletében határozottan kifejezte azt a kívánságát, hogy hitvese vagy gyermekei huzamosabb ideig ne tartózkodjanak ántánt-területen.


Az elhunyt király e határozott végakaratát az özvegy királyné mindeddig szigorúan betartotta, még akkor is, amikor nagyon súlyos anyagi helyzetben volt. Ezért nem fogadta el Zita királyné legnehezebb napjaiban sem az olasz kormány udvarias ajánlatát, hogy telepedjék le Pármában, ahol visszakaphatja családi birtokait, s ott fölnevelheti gyermekeit. Teljesen valószínűtlen tehát, hogy amikor a királyné ezt a kedvező ajánlatot is elhárította magától, akkor most mégis figyelmen kívül hagyná az elhuny király határozott kívánságát. Ehhez képest, az illetékes körökből nyert értesülés alapján is, határozottan megcáfolhatom azt a hírt, mintha most akár az egész királyi család, akár egyedül Ottó királyfi Angliába telepednek.


Informátorom végül kijelentette, hogy az angol lapok folyton ismétlődő híradásának semmi pozitív alapja nincs és ezek a hírek kivétel nélkül csak a szenzációt hajhászó újságok riportereinek fantáziájában születtek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
IV.Károly és Zita királyné Zita királyné gyermekeivel
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98