Dtum
Login with Facebookk
1921 | Október

IV. Károly király utazása

Sopron, okt. 23.
(A Magyar Távirati Iroda tudósítójának jelentése.) Az egyik soproni lap vasárnapi számában ezeket irja: Károly király tegnap reggel 6 órakor a Zürich mellett lévő Dübendorf faluból Zita királyné, Boroviceni követségi titkár, Alex és Fekete pilóták és egy bajor pilóta kiséretében repülőgépen utrakelt Magyarországba.

 

A repülőgépet Bajorországba vezették. Bajorország területén motorhiba állott be, melynek következtében le kellett volna szállani. A bajor pilóta azonban a levegőben kijavította a hibát, ugy hogy a repülőgép folytathatta utját.

 

A repülőgép Dénesfa mellett Sopron vármegyében gróf Cziráky vármegyei főispán kastélyától néhány kilométerre leszállott. A királyi párt itt ünnepélyesen fogadták és a királyi pár a grófi kastélyban szállott meg. A légi utazás emlékére a repülőgépet "Dénesfa" névre keresztelték. A király rövid tartózkodása után a királyné kiséretében Sopronba ment. A város a királyi pár érkezéséről már értesült.

 

Sopronban a királyi párt az Ostenburg parancsnoksága alatt álló helyőrség várta. A fogadtatásra Lehár ezredes is megjelent, akit a király megölelt és azonnal kinevezte tábornokká. A király Lehár kiséretében ellépett az Ostenburg különítmény diszszázada előtt. A király Ostenburgot ezredessé nevezte ki. Ostenburg jelentést tett a katonai állományról, ezt a jelentését a király és a királyné, aki szürke ruhát viselt, tudomásul vették.


Dénesfalváról Sopronig Rakovszky István, Andrássy Gyula gróf és Köhler ezredes kisérték a királyi párt. Sopronban a lapok különkiadást adtak ki, amelyek azt jelentették, hogy a király az uralkodói hatalmat ismét átvette.


A király a Sopronban időző politikusokkal visszavonult és Rakovszky Istvánt megbizta a kabinetalakítással. Rakovszky a király elé terjesztette a miniszteri listát. E szerint a kabinet a következőleg alakul: Miniszterelnök: Rakovszky, belügyminiszter: Beniczky: külügyminiszter Andrássy, pénzügyminiszter Gratz, honvédelmi miniszter: Lehár. A vallás- és közoktatásügyi, a kereskedelemügyi, földmívelésügyi és népjóléti tárcák még nincsenek betöltve.

 

Délután 3 órakor a királyi pár három katonavonattal elhagyta Sopront és Budapest felé utazott. A királyi pár a Komárom mögött lévő Ács állomásig, Budapesttől 123 kilométernyire jutott el. Itt azonban a sineket már fölszakították, ugy hogy a királyi pár és kisérete utazásokat nem folytathatták, hanem most is nyilt pályán tartózkodnak. A Budapesten permanenciában lévő minisztertanács Vass vallás- és közoktatásügyi miniszert, mint parlamentairt Ácsra küldte a kormányzó levelével, amelyben közli a királlyal, hogy az entente a mai nap folyamán a magyar kormányt demars utján már értesítette arról, hogy a király áprilisi ittléte alkalmával érvényben volt körülmények ma fokozott mértékben fönnállanak, eszerint az entente erélyesen tiltakozik a királynak Magyarországon való jelenléte ellen és ezért a királyt magatartása következményeire figyelmeztetni kénytelen.

 

Értesülésünk szerint a kormány határozatai végrehajtása érdekében megtett minden intézkedést. A statáriumot életbeléptették.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az a repülőgép, amelyen IV.Károly és Zita királyné Sválcból Magyarországba utazott A király elvonul a dístszszázad előtt A kiorályi pár és Ostenburg őrnagy az almásfüzitői állomáson Lehár Antal A budaörsi csata Budaörsi harcok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98