Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1921 | Október

IV. Károly király utazása

Sopron, okt. 23.
(A Magyar Távirati Iroda tudósítójának jelentése.) Az egyik soproni lap vasárnapi számában ezeket irja: Károly király tegnap reggel 6 órakor a Zürich mellett lévő Dübendorf faluból Zita királyné, Boroviceni követségi titkár, Alex és Fekete pilóták és egy bajor pilóta kiséretében repülőgépen utrakelt Magyarországba.

 

A repülőgépet Bajorországba vezették. Bajorország területén motorhiba állott be, melynek következtében le kellett volna szállani. A bajor pilóta azonban a levegőben kijavította a hibát, ugy hogy a repülőgép folytathatta utját.

 

A repülőgép Dénesfa mellett Sopron vármegyében gróf Cziráky vármegyei főispán kastélyától néhány kilométerre leszállott. A királyi párt itt ünnepélyesen fogadták és a királyi pár a grófi kastélyban szállott meg. A légi utazás emlékére a repülőgépet "Dénesfa" névre keresztelték. A király rövid tartózkodása után a királyné kiséretében Sopronba ment. A város a királyi pár érkezéséről már értesült.

 

Sopronban a királyi párt az Ostenburg parancsnoksága alatt álló helyőrség várta. A fogadtatásra Lehár ezredes is megjelent, akit a király megölelt és azonnal kinevezte tábornokká. A király Lehár kiséretében ellépett az Ostenburg különítmény diszszázada előtt. A király Ostenburgot ezredessé nevezte ki. Ostenburg jelentést tett a katonai állományról, ezt a jelentését a király és a királyné, aki szürke ruhát viselt, tudomásul vették.


Dénesfalváról Sopronig Rakovszky István, Andrássy Gyula gróf és Köhler ezredes kisérték a királyi párt. Sopronban a lapok különkiadást adtak ki, amelyek azt jelentették, hogy a király az uralkodói hatalmat ismét átvette.


A király a Sopronban időző politikusokkal visszavonult és Rakovszky Istvánt megbizta a kabinetalakítással. Rakovszky a király elé terjesztette a miniszteri listát. E szerint a kabinet a következőleg alakul: Miniszterelnök: Rakovszky, belügyminiszter: Beniczky: külügyminiszter Andrássy, pénzügyminiszter Gratz, honvédelmi miniszter: Lehár. A vallás- és közoktatásügyi, a kereskedelemügyi, földmívelésügyi és népjóléti tárcák még nincsenek betöltve.

 

Délután 3 órakor a királyi pár három katonavonattal elhagyta Sopront és Budapest felé utazott. A királyi pár a Komárom mögött lévő Ács állomásig, Budapesttől 123 kilométernyire jutott el. Itt azonban a sineket már fölszakították, ugy hogy a királyi pár és kisérete utazásokat nem folytathatták, hanem most is nyilt pályán tartózkodnak. A Budapesten permanenciában lévő minisztertanács Vass vallás- és közoktatásügyi miniszert, mint parlamentairt Ácsra küldte a kormányzó levelével, amelyben közli a királlyal, hogy az entente a mai nap folyamán a magyar kormányt demars utján már értesítette arról, hogy a király áprilisi ittléte alkalmával érvényben volt körülmények ma fokozott mértékben fönnállanak, eszerint az entente erélyesen tiltakozik a királynak Magyarországon való jelenléte ellen és ezért a királyt magatartása következményeire figyelmeztetni kénytelen.

 

Értesülésünk szerint a kormány határozatai végrehajtása érdekében megtett minden intézkedést. A statáriumot életbeléptették.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az a repülőgép, amelyen IV.Károly és Zita királyné Sválcból Magyarországba utazott A király elvonul a dístszszázad előtt A kiorályi pár és Ostenburg őrnagy az almásfüzitői állomáson Lehár Antal A budaörsi csata Budaörsi harcok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyar sikerek Párizsban Magyar sikerek Párizsban
A francziák világra szóló kiállitása, a mely valamennyi eddigi...
Rövidesen megindul az áramszolgáltatás Bánhidáról Rövidesen megindul az áramszolgáltatás Bánhidáról
Ha valaki élelmezési kölcsönt jegyzett és az élelmezési...
Egy mellszobor története Egy mellszobor története
A szobrászok gyakorlatában nem ritkaság, hogy valaki beküld egy...
Ipari kishírek Ipari kishírek
A Gizella-gőzmalom rt. febr. 4-én tartotta első évi közgyűlését. Az...
Radvány megvédte az elsőségét Radvány megvédte az elsőségét
Radvány fölényes győzelme Péter fölött Korábbi számunkban kifejtett...
Az értékpapirok több mint harmada névérték alatt! Az értékpapirok több mint harmada névérték alatt!
A pesti tőzsdén jegyzett 200 értékpapir közt 75 van olyan, amelynek...
Commander Kenworthy, az angol liberális párt vezető tagja nyilatkozik a frankhamisítás politikai hatásáról Commander Kenworthy, az angol liberális párt vezető tagja nyilatkozik...
Anglia végül is észrevette, hogy a kisántánt minden lehetséges és...
Képzőművészeti szemle Képzőművészeti szemle
Két hónapnyi szünet után újra megindult a budapesti képzőművészeti...
Divatszenzációk a hétről Divatszenzációk a hétről
A héten még csend honol a divatberkekben. Egyetlen érdekes időszerű...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98