Dtum
Login with Facebookk
1924 | Május

Szolgálni fogja-e a Jegybank a mezőgazdaság és az ipar érdekeit

A pénzügyminiszter – mint ismeretes – május hó 24-re hivta össze a Magyar Nemzeti Jegybank alakuló közgyülését. Arról is beszámoltak a napilapok, hogy a Jegybank alaptőkéjének a bejegyzése reményen felül sikerült, sőt messzemenősen tuljegyezték a tervezett 30 millió aranykoronás alaptőkét.

A Jegybank eszerint megalakulásakor 30 millió aranykorona alaptőkével indul meg s az alapszabályok szerint egyelőre ennek a 30 millió aranykorona értéket ötszörösen felülhaladó bankjegymennyiséget bocsátanak forgalomba. 

A Jegybank közigazgatásának elintézése, mely az alakuló gyülés programja lesz, a nagy közönségre érdektelen. Gazdasági és kereskedelmi körökben aziránt nyilvánult meg nagyobb érdeklődés, vajjon a Jegybank, amelynek kétségtelen célja, hogy pénzünket stabilizálja s megfelelő hitelnyujtással a gazdasági vérkeringést előmozditsa, meg fog-e felelhetni céljának tervezett berendezkedésében. 

E célból a Hétfői Napló munkatársa kérdést intézett a közgazdasági élet egy vezető egyéniségéhez, aki aggályait az alábbiakban ismertette munkatársunk előtt: 

– A Jegybank egyik legfontosabb feladata volna, hogy pénzünk stabilitását elősegitse. Erre azonban alig lehet gondolnunk, mert hiszen az a 150 millió aranykoronányi bankjegy, melyet a Jegybank a tervek szerint kibocsát, nem lesz elegendő a szükséglet fedezésére, amikor békében a mostani Magyarország területén mintegy 450 millió aranykorona volt forgalomba. A 150 millió aranykorona értékü bankjegy tehát egy veszedelmes deflációt jelent, mely drágaságot idéz elő s amely természet szerint ismét csak ingadozóvá teszi koronánkat. 

De maga az a tény, hogy a forgalomban lévő pénzünk csak egyötödének lesz reális fedezete, a mostani világgazdasági helyzetben nem garantálhatja pénzünk stabilitását. 

– De a hitelélet szempontjából se látom biztositottnak a helyzetet.
A népszövetségi bizottság azt az elvet állitotta fel, hogy a Jegybank a bankok bankja s ne a termelési forgalom bankja legyen. Ennek az a következménye lehet, hogy egyrészt a felesleges bankközvetités drágitja a termelést, másrészről – s ez talán még sulyosabb – az ipar és a kereskedelem teljesen a bankok kezébe kerül, ami közgazdaságilag egészségtelen helyzetet teremt. 

– A jelzáloghitelek megszünésével a Jegybanknak kellene vállalnia éppen a mezőgazdasági termelés s az iparfejlesztés intenzivebbé tétele szempontjából a hosszulejáratu beruházási hitelek folyósitását. Erről azonban szó sem lehet a tervezet szerint, ami természetszerüen bénitó hatással lesz a mezőgazdaságra és az iparra egyaránt. 

– Reméljük azonban, hogy az illetékes körök még kellő időben gondolni fognak ezekre a szempontokra, amelyek nélkül el nem képzelhető, hogy a Jegybank áldásos hivatásának megfelelhessen.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Defláció
Szabóné Fricska Anna

A defláció a pénz mennyiségének csökkentése azzal a céllal, hogy a forgalomban lévő pénz vásárlóereje növekedjen.

Az infláció pénzromlást, pénzhígulást jelent. Inflációs folyamatban a forgalomban lévő pénz mennyisége nő, értéke csökken. Ez a pénz – olykor gyors – elértéktelenedéséhez vezet.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Magyar Nemzeti Bank megalakulása a Tudományos Akadémia dísztermében Kaliforniai gyümölcstelep, melynek vezetősége 1923 végén ellátogatott Kecskemétre.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98