Dtum
Login with Facebookk
1924 | Május

Ópiummámor 1.

Morfium és kokain mellett mindjobban terjed az ópiumélvezete Európa nagy városaiban, különösen a nagyobb kikötő városokban. Az ópiumot már az ókorban ismerték mint gyógyszert és élvezeti cikket.

Az utolsó évtizedekben igen erősen terjedt az opiumszenvedély, különösen a francia kikötővárosokban, Marseille, Toulonban, hová a francia Indiákról hozta be a hajók legénysége. A francia hatóságok és a sajtó erélyes harcol indítottak ezen káros szenvedély elterjedése ellen. A marokkói partokon egy hadihajó hajótörést szenvedett, mert a tisztek ennek a szenvedélynek hódoltak.

Az ópium az éretlen mákfejekből szúrás állal nyert tejszinti nedv, mely a levegőn megszárítva, vöröses-barnagolyócskák alakjában kerül forgalomba. A mohamedán államokban ezeket a golyócskákat rágják és lenyelik, mig Kínában és Európában az ópiumbarlangokban pipából szívják az erre a célra külön elkészített anyagot, a Tschandut. Apró golyócskák ezek, melyeket láng fölött hevítenek és a képződő füstöt felszívják.

Az ópium hatása a különböző népfajoknál nem nyilvánul egyformán. Dacára annak, hogy a rágás által a hatás legjobban érvényesül, az ilyképpen használt ópium nem oly veszedelmes méreg, mint az, melyet szívás utján élveznek. Az ópiumszivó izgatott, jókedvü, közlékeny lesz.

A vérkeringés és a pulzus gyorsabb, az arc kipirul, a szemek csillognak. Lassanként beáll a teljes mámor, melyet a jo érzésnek valami egészen rendkívüli mértéke jellemez. Minden kellemetlen, szomoru, bántó érzés eltünik, rózsás, boldog érzések uralkodnak, fantázia minden korlátozás nélkül működik és a legcsodásabb képeket varázsolja az ópiumszivó lelki szemei elé.

 

(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Opium aratas Ópiumszívó kínaiak Kinai ópiumbarlang Kinai ópiumszívók
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98