Dtum
Login with Facebookk
1924 | Március

Betörő, aki képeslapon jelenti be, hogy betört

Színes angol képeslevelezőlapot kapott a Hétfői Napló munkatársa a napokban. Csókolózó szerelmes pár van rajta, a címlapon hatszáz koronás bélyeg. A bélyeg nem volt lepecsételve, mert a lap nem postán jött, úgy hozta „valaki”. A szép kártyán a következő szöveg állott:

„Kedves Szirmay úr!
Legyen szíves és fáradjon fel az I ker. Kapitányságon vagyok azért szeretném hogyha bejönne legalább maga lenne az első aki megírná amit tettem vagyis betörtem a Műegyetemben. Kérem, hogy jöjjön be üdvözli Vencel Zsiga”

A figyelmes meghívásnak készséggel tett eleget a Hétfői Napló munkatársa és megírja, hogy mit csinált Vencel Zsiga a Műegyetemen.


Pénteken este tíz órakor Vencel Zsiga és Bokros Géza előre megbeszélt terv szerint a kert felöl betörték a gépház üvegablakait, a rácsot kifeszítették és bemásztak. Összeszedtek egy nagy csomó értékes gépszíjat, a gépészek fehérneműit és a falon átmászva jutottak ismét ki a Lágymányos felöli oldalon.


Úgy beszélték meg, hogy a gépszíjjal azonnal elutaznak és vidéken fogják értékesíteni, ezért a Műegyetemről azonnal a kelenföldi pályaudvarra mentek, megváltották Győrig a jegyet és a perronon várták a győri személyvonat érkezését.


A pályaudvaron szolgálatot teljesítő detektíveknek feltűnt az izgatottan viselkedő két fiatalember, akik csak úgy, minden csomagolás nélkül, rongyos, szakadt zsákokban szállítanak nagy köteg gépszíjakat és igazolásra szólították fel őket.


Vencel és Bokros rögtön látták, hogy megcsípték őket, azonnal beismerték a betörést. Tizennégy milliót ért a zsákmányolt gépszíj.


A két betörőt az első kerületi kapitányságra vitték, ahol töredelmesen beismerték, hogy a nyomor csábította őket a bűnre. Természetesen letartóztatták őket.


Az angol képeslap históriája sem érdektelen. A két legény, miközben a betörésre készülődött, arról sem felejtkezett meg, hogy képeslapot vegyenek, bélyeget is ragasztottak rájuk, hogy vidékről ezeken küldjék üdvözletüket budapesti nőismerőseiknek. A fogdában azután Vencel Zsiga, hogy a képeslapok mégse vesszenek egészen kárba, egyiket megírta a Hétfői Napló munkatársának, hogy a betörést bejelentse.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98