Dtum
Login with Facebookk
1924 | Március

Az orgoványi nagyságos ur

Éjszakai ülést hallgattam a nemzetgyűlésen. Türelmetlen részvétlenségben interpellált egy képviselő, százszázalékos rokkant katonáról, amikor a szélsőjobboldalról fölharsant egy öblös, zengő bariton. Százszázalékos kommunista! — kiáltotta, nem, süvöltötte az interpelláló felé. Világos, mint az egyszeregy: 100 %, annyi, mint zsidó, rokkant közvitéz, annyi, mint kommunista.

 

A haragos nagyságos ur, akinek a hangja, mint szélviharban zugó erdő, fölkavarta az álmos üléstermet. Varsányi Gábor volt, Orgovány követe. És ez a dacos, konok fej, a megingathatlan gesztusok, a különösen vibráló hang. Varsányi Gábor, ahogyan ült és az asztalra csapott és itélt, eszembe juttatta az orgoványi erdőt. Az öt láb mély sírokat, ahová n haldoklókat belegyömöszölték, Francia Mihály vitézi telkeit; a tarlott ágak nyöszörgését, az erdei utak irgalmatlan csöndjét.

 

Irtózatos, miket juttat az ember eszébe olykor egy hang, micsoda véres képzeteket, elmúlt magyar balladákat is. Hol is találkoztam, micsoda erdőkben azzal a százszázalékos rokkanttal, akit nyomorából kiemelt egy képviselő és egy másik százszázalékos kommunistának sercentett. Behunyom a szemem és sürü, fekete erdők rohannak velem a csillagtalan éjszakában. Feküdjek elmúlt esztendők lavinája elé, amint a feledés mélységeibe zuhannak? A kulikovi erdők, Galíciában... Visszavonulás az oroszok ágyutüzében. Az erdőben menetelő honvédek, hogy a szomszéd hadosztályok a dombokon és az országutakon ne higyjék őket üldöző oroszoknak, éjféltől hajnalig
szakadatlanul daloltak, véresen, vizesen, sárban fürödve, el-elmaradozva, daloltak, a fekete erdő zengett és visszhangozta: Fel-fel vitézek a csatára, meg Hazádnak rendületlenül.

 

Ebben a dalárdában lett százszázalékos rokkant az a Pfeiffer, akinek az ügyét unja és utálja Orgovány követe. Évek mulva ujból fröcskölt a sár az autó kerekei alatt, a kulikovi fák eszeveszetten futnak utánam. „Hallja" — mondom az osztrák tisztnek, aki ugyanolyan idegenül beszélt magyarul, mint Gömbös Gyula —, „hallja, százados ur, az erdő dalol?" „Képzelődés. Semmit sem hallok!"

 

Figyelünk. Meg akar nyugtatni. „Talán lázas? Ilyen időben a madarak is elbújnak, ki énekelne éjszaka, nincsenek kisértetek…” Én pedig hallottam. Ma is hallom. Az ágak hajladoznak, zörögnek. az erdő susogja, föl, föl vitézek és sirok dörmögik a refrént. Ilyen visszhangja vau az erdőknek, Varsányi Gábor uram! Nemcsak a kulikovinak, ahol hősök porladnak, de az orgoványinak is, ahol gazul legyilkolt magyarok szagolják alulról a violát.

 

Vajjon meghallja az orgoványi erdő sirását, a fák jajveszéklését, a zsendülő tavasz uj panaszos zizegését Varsányi Gábort ? És összeborzong az utálattól, rémülettől ha bricskáján áthajtott a kerületén és az erdő beszélni kezd? Nem a kulikovi, az orgoványi erdő. És mit beszél? „Gyilkosok! Százpercentes gyilkosok!”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Orgovány Gömbös Gyula
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Divatviziten Mrs. Woodwardnál a Ritzben Divatviziten Mrs. Woodwardnál a Ritzben
Tizennégy hónapja szerepel Mrs. Mini Woodward a legjobb budapesti...
A Kerenszkíj-offenzíva A Kerenszkíj-offenzíva
A keleti fronton mindösszesen 147 hadosztállyal rendelkeztek a...
A szabadelvűpárt elhatározza, hogy nem oszlik föl A szabadelvűpárt elhatározza, hogy nem oszlik föl
Augusztus 23-ikán este tartotta meg a szabadelvűpárt várva-várt...
Körber osztrák miniszterelnök Gödöllőn Körber osztrák miniszterelnök Gödöllőn
Körber osztrák miniszterelnök és Wittek vasúti miniszter Gödöllőn...
Odabent kell győzni Odabent kell győzni
A nagy ütközet, amelyre három hónapig készültek a városi tábornokok...
Válság a francia hadseregben Válság a francia hadseregben
Nivelle meglepetésre alapozott támadásainak kudarca után a francia...
Nagy ártérmentesítés Nagy ártérmentesítés
Torontál vármegyében mindig a közérdeklődés tárgya volt a németbánáti...
M.T.K.- Prága:   3:1 M.T.K.- Prága: 3:1
A M.T.K. fölhasználta a prágaiak itt tartózkodását arra, hogy...
Ajándék-e vagy lopás? Ajándék-e vagy lopás?
1922-ben egyik fővárosi magánzó az uccán két feltünő szépségű hölgyet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98